Gazdaság

Rejtett aknák bújnak meg a 2013-as költségvetésben

Pozsony | Az éves állami költségvetést, az egyes törvények pénzügyi hatását, az állam gazdálkodását egy új, az államapparátustól független intézmény, a Költségvetési Tanács véleményezi. Milyen rejtett aknákra, esetleges kockázatokra bukkantak a 2013-as büdzsé tervezetében? Erről kérdeztük a Költségvetési Tanács tagját, a Szlovák Nemzeti Bank monetáris tanácsának korábbi képviselőjét, Ódor Lajost.
Sidó H. Zoltán

2012. november 21. 20:01

 

Nálunk újdonságnak számít a Költségvetési Tanács létrehozása. Mi a szerepe a 2013-as állami költségvetés tervezetében máris bizonyos kockázatokat látó új intézménynek?
A Költségvetési Tanács júniusban állt fel, november óta pedig teljes fordulatszámon működik. Fő feladatunk, hogy független intézményként megvizsgáljuk, mennyire valósak az állami költségvetés számai, mely tételek nem segítik elő a konszolidációt, hol találhatók esetleg a valóságtól elrugaszkodott mutatók. További feladatunk a hosszú távú előrejelzések készítése, feltérképezzük, mi várhat az országra, ha a jelenlegi módon gazdálkodunk a jövőben is, miképpen alakul az adósságállomány. Arra is gondunk van, hogy figyelemmel kövessük, a mindenkori kormány mennyire tartja be a fiskális játékszabályokat, mely lépések ütköznek majd később a kiadás korlátjaiba. Végezetül az egyes törvények hatástanulmányait dolgozzuk ki, magyarán egy-egy törvény milyen hatást gyakorol a költségvetés egészére vagy a gazdaságra.
A teljes interjút a csütörtöki Új Szó gazdaság rovatában olvashatják!
 
Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?