Gazdaság

RegioJet: drágább az ingyenvonat

Pozsony | A RegioJet magán-vasúttársaság szerint az ingyenvonatozás nem 13, hanem 21 millió eurójába kerül az adófizetőknek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. május 25. 17:44

Robert Fico miniszterelnök, és Ján Počiatek közlekedési miniszter pénteken, az intézkedés bevezetése után fél évvel értékelte a diákok és nyugdíjasok ingyenes utazásának hozadékát. Szerintük a lépés az államnak 13 millió euróba került 
 
A jegybevétel kiesést a Vasúttársaság 30 százalékra becsülte. 70 milliós bevételnél ez 21 millió – emlékeztet a RegioJet. A cég sajtóközleménye szerint a 105 további vonatjárat bevezetése, amelyre az ingyen utazók miatt megnövekedett érdeklődés miatt volt szükség, újabb 15 milliós kiadást jelent, az ingyenes utazás így éves szinten legalább 36 millió euróba fog kerülni. 
 
A RegioJet tulajdonosa, Radim Jančura elmondta, az ő bevételeik 23 százalékkal csökkentek az intézkedés miatt, de az ő járataikat sok, fizetőképes személy is igénybe veszi, azok jó minősége miatt, akik nem tartoznak a kedvezményezett szociális csoportokba. Jančura emlékeztetett, amióta 2012-től átvették a Pozsony-Komárom útszakaszt, a vasútvonal kihasználtsága 250 százalékkal emelkedett. Ehhez képest az ingyenes közlekedés lehetősége miatti 17 százalékos emelkedést alacsonynak tartja. Mint elmondta, a vasút fejlesztéséhez nem ingyenvonatra, hanem a szolgáltatások minőségének javítására van szükség. 
 
A magáncég felszólította a vasutat, ne játsszon a számokkal, és negyedévente hozza nyilvánosságra az  utaslétszámot, a kedvezményezett utasok számát, és a kifizetett állami kompenzációt. 
Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

Gondosan válasszuk meg a köztes növényt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?