Gazdaság

Nyerészkednek az üzletláncok

Pozsony | A külföldi üzletláncok visszaélnek a bejelentett gyengébb terméshozam-kilátásokkal, és teljesen megalapozatlanul jelentősebb mértékben emelik az árakat – figyelmeztetnek a Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara (PKS) képviselői, akiknek a véleményét osztja a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 24. 12:45

A statisztikai hivatal és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) felmérése szerint a külföldi feldolgozók évről évre olcsóbban jutnak hozzá a szlovákiai agrártermékekhez, vagyis országunkat nagyon kedvező nyersanyagbázisnak használják. Ilyen előnyöket élvez például Németország, amely a szlovákiai tejet kedvező áron vásárolja fel, viszont az onnan visszaérkező tejtermékeknek alaposan megkéri az árát: tavaly átlagosan 8,18 euróba került kilója, míg például Finnországban 4,86 euróért kínálták. A szlovákiai piacon kínált vajnak tavaly ugyanakkor csupán a 40 százaléka származott hazai gyártóktól.

Az idei első félévben csaknem két százalékkal csökkent a tejfelvásárlás Szlovákiában a múlt év azonos időszakához képest, s ez európai összehasonlításban is drasztikus visszaesésnek számít. Ha a hanyatlás üteme az idei év végéig fennmaradna, Szlovákiában mintegy 16 millió literrel kevesebb nyers tehéntejet állítanának elő, mint egy évvel korábban. „Az agrárolló alaposan szétnyílt a tej felvásárlási és fogyasztói ára között is. Mert amíg az elmúlt év júliusában a félzsíros tej esetében a fogyasztói és a felvásárlási ár közti különbség egy literre vonatkoztatva 0,16 euró volt, idén júliusra már elérte a 0,21 eurót” – mondta el lapunknak Daniel Poturnay, a PKS elnöke. Szerinte az őstermelőknek ez az árképzés gyakran a kedvét szegi, mivel a termelési költségek napról napra növekednek, ami a hazai szarvasmarha-tenyésztést a tönk szélére juttatja. A Szlovákiai Agrárkamara igazgatója, Patasi Ilona szerint elsősorban az állattenyésztésben kialakult hiányosságokat kellene orvosolni, hogy talpon maradjon az ágazat.
 
A helyzet súlyosságát a statisztikai hivatal és a PPA adatai is alátámasztják. A termelőknek 2010 végén például egy liter félzsíros tartósított tejért átlagosan 43 centet fizettek, miközben az üzletekben 56 cent volt a fogyasztói ár. Tavaly júliusban 44 centért vették át a tejet a mezőgazdasági termelőktől, a boltokban viszont 60 centért kínálták literjét. Idén nyáron már csak 37 centet adtak az őstermelőknek egy liter tejért, az üzletek árcéduláin azonban maradt a 60 cent körüli ár. A félzsíros tej esetében tavaly júliusban 41 centen állapodott meg a felvásárlási ár az 58 centes értékesítési árral szemben. Idén júliusban ugyan maradt a 41centes felvásárlási ár, a fogyasztók azonban már 60 centet fizethettek.
Susla Béla
Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Három évig harcolt a kórral Baló György

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?