Gazdaság

Nőtt az adóparadicsomok vonzereje Szlovákiában

Pozsony | Az offshore cégekkel szemben hozott szlovákiai és nemzetközi szigorítások ellenére az elmúlt évben tovább nőtt az adóparadicsomokba menekülő szlovákiai cégek száma. A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzése szerint tavaly 4881 ilyen társaságot regisztráltak, 85-tel többet, mint egy évvel korábban.
Molnár Iván

2019. január 10. 06:30

Az adóparadicsomok vonzereje ismét megugrott, a Bisnode legfrissebb felmérése szerint évek óta nem volt olyan sok szlovákiai cég tulajdonosa adóparadicsomban bejegyezve, mint manapság. „Az elmúlt egy évben a legtöbb ilyen céget az Egyesült Államokban jegyezték be, ami bennünket is meglepett. A tavalyi év első felében ugyanis az USA esetében még csökkenésről beszélhettünk, amit elsősorban Donald Trump amerikai elnök elhibázott gazdaságpolitikájának a számlájára írtunk. 2018 második felében azonban fordult a kocka, a 2017-es 989-ről így mára 1068-ra nőtt az Egyesült Államokban bejegyzett szlovákiai cégtulajdonosok száma” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

A legtöbb szlovákiai offshore cég, 1154 Hollandiában van bejegyezve, amit Ciprus követ, 1099 ilyen társasággal, a harmadik a már jelzett Egyesült Államok.

Az adóparadicsomokban bejegyzett szlovákiai társaságok alaptőkéje eléri a 10,37 milliárd eurót.

Štěpánová szerint egyelőre nincs látványos hatása annak, hogy egyre több állam szigorít a cégekkel kapcsolatos jogszabályokon, megnehezítve a jövedelmek eltitkolását. A Fico-kabinet által elfogadott offshore-törvény is szigorította az ilyen cégek részvételét az állami pályázatokon.

Az Európai Unió 2017 decemberében fogadta el a listát, melyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel. Az eredetileg tizenhét nevet tartalmazó feketelistáról több ország gyorsan lekerült, például Dél-Korea, Makaó, az Egyesült Arab Emírségek, Mongólia, Panama és Tunézia. A törölt országok átkerülnek az úgynevezett szürkelistára. Ezen nagyjából ötven olyan állam szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályait az uniós normákkal. A feketelistán maradt Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago. Az uniós pénzügyminiszteri tanácsot többen is bírálták, mert annyira fellazította az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen országa sem kerülhetett fel a listára. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?