Nem biztos, hogy valóban segített Szlovákián az euró

Pozsony |

<p>A Szlovákia eurózónás tagságát támogató politikusok ugyan rendszeresen azzal érvelnek, hogy a közös európai fizetőeszköz bevezetésének köszönhetjük az ország gazdaságának elmúlt években tapasztalható felpörgését, az elemzők azonban csaknem kilenc évvel az euró 2009-es szlovákiai bevezetése óta sem képesek megerősíteni ennek az állításnak a valóságalapját.</p>

„Tény, hogy az euró bevezetése óta megugrott Szlovákia eurózónás országokkal folytatott kereskedelme, ami pozitív hatással volt az ország gazdaságára. Az említett időszakban azonban Csehország kivitele az eurót használó országokba ugyanilyen mértékben ugrott meg, miközben a csehek megtartották a nemzeti valutájukat” – nyilatkozta Ján Tóth, a jegybank alelnöke. Szerinte egyelőre korai lenne azt állítani, hogy a szlovák gazdaság sikere az eurónak köszönhető, hiszen a bevezetése óta még nem telt el annyi idő, hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk.

Az euró bevezetése előtti jegybanki becslések arról szóltak, hogy a közös valuta 2009-es szlovákiai startját követő 15 évben 30–90 százalékkal nő majd a kereskedelmünk az eurózónás tagországokkal. „Egyelőre úgy tűnik, hogy ez az előrejelzésünk valóra vált. Az eddigi növekedés a jelzett intervallum közepénél, vagyis nagyjából 60 százaléknál tart” – tette hozzá Tóth. Szerinte a növekvő külkereskedelem az egész gazdaságra pozitív hatást gyakorol. „Minél több árut viszünk ugyanis ki, egyre nagyobb szerepet kaphatnak azok az ágazatok, amelyekben valóban jók vagyunk. A specializálódásnak köszönhetően gyorsabban nőhet a gazdaság és a lakosság életszínvonala is” – mondta a jegybank alelnöke. Az elemzők szerint azonban az elmúlt években Csehország az euró nélkül is ugyanazt az utat járta be, mint Szlovákia. „Mi természetesen örülünk annak, hogy mindkét ország jó gazdasági teljesítményt nyújt. Ez azonban kérdésessé teszi, hogy Szlovákia növekedéséhez valóban az euró járult-e hozzá” – mondta Tóth.

A politikusok kedvenc közhelye volt az elmúlt években az is, hogy az eurónak köszönhetően több külföldi beruházót sikerült Szlovákiába csalogatni, az elemzőknek azonban ezzel kapcsolatban is erős kételyeik vannak. „Ha a külföldi beruházásokat nézzük, akkor be kell ismernünk, hogy ezek az euró szlovákiai bevezetése óta Csehországban gyorsabban nőttek, mint Szlovákiában” – ismerte el Tóth. Szerinte így a beruházások esetében sem lehetünk biztosak abban, hogy ezekhez mennyivel járult hozzá a közös fizetőeszköz bevezetése. A jegybanki elemzők Tóth szerint ráadásul azzal sem számoltak, hogy az eurózóna tagjaként Szlovákiának is részt kell majd vennie a csőd szélére jutott dél-európai országok megmentésében, ami további költségeket jelenthet az államkasszának. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!