Gazdaság

Megéreznénk Trump importvámját

Berlin/Pozsony. | Az Egyesült Államokba irányuló német autóexport hosszabb távon a felére csökkenhet, ha a washingtoni kormány fenyegetéseit betartva megemeli az importvámot. Az intézkedés Szlovákiát is keményen sújtaná.
Molnár Iván

2019. február 19. 14:00

Az amerikai vámemelés összességében 7,7 százalékkal csökkentheti a német autókivitelt, ami mintegy 18,4 milliárd eurónak felel meg – véli Gabriel Felbermayr, az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet külkereskedelemmel foglalkozó részlegének a vezetője. A vámemelés negatív hatása azonban Szlovákiát sem kerülné el. A Coface felmérése szerint a szlovákiai autógyártók kivitelének az 5 százaléka irányul az amerikai piacra, miközben az Egyesült Államokba irányuló szlovák export 60 százalékát az autóipar adja. „Szlovákia közvetve is érintve van, hiszen Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, a németek gazdasági problémái így bennünket is sújtanának” – nyilatkozta Juraj Janči, a Coface Slovensko területi menedzsere.

Az amerikai elnök, Donald Trump az acélra és az alumíniumra nemzetbiztonsági okra hivatkozva kivetett védővámok mintájára tervezi emelni a személygépkocsik importvámját az EU-ból. Az Európai Unió autóiparát így 25 százalékos vám fenyegeti az amerikai piacon, amelyre valamennyi tagállam közül Németország szállítja a legtöbb kocsit. Az EU-ban 10 százalékos vámot kell fizetni az amerikai gyártmányok importjáért, az EU-ban gyártott autókat viszont csupán 3 százalékos vám terheli az Egyesült Államokban. (TASR, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Halálra gázoltak egy ötéves kisfiút Deregnyőn

Az olvasóvá nevelés könyve

Legfrissebb galériák
Olvasta már?