Gazdaság

Lakásvásárlásnál már nem bízhatunk csak a hitelben

Pozsony | Az elmúlt időszakban a szlovákiai családok adósságállománya nőtt a leggyorsabb ütemben az egész Európai Unióban, amire a jegybank a hitelnyújtás feltételeinek a szigorításával válaszolt. Hogyan készült fel a változásokra a lakosság, és mit kellene tennünk, hogy továbbra is kedvező feltételekkel jussunk hitelhez?
Molnár Iván

2018. november 29. 15:13

Az idén júliusban életbe léptetett új hitelfolyósítási szabályok egyre több család számára jelentenek gondot, a bankoknál ugyanis már nem jutnak hozzá olyan jelzáloghitelhez, amely a kiszemelt ingatlan árának a 100 százalékát fedezné. „Az általunk elvégzett legfrissebb felmérés szerint a lakosság 80 százaléka tisztában van azzal, hogy ha ingatlant szeretne vásárolni, ezt már nem lesz képes csupán hitelből kifizetni, vagyis szüksége lesz egyéb forrásra is. Lakásvásárlásra ugyanakkor a megkérdezettek csupán ötöde spórol” – nyilatkozta Mário Markech, a Tower Finance ingatlan-tanácsadó társaság igazgatótanácsi elnöke, aki szerint ezen változtatni kell.

„Nem szolgálhatunk egy általános tanáccsal azzal kapcsolatban, hogy mikor kellene elkezdeni takarékoskodniuk azoknak, akik lakóingatlant szeretnének vásárolni. Akik azonban ezt komolyan gondolják, azoknak erre minél hamarabb sort kellene keríteniük. A többség számára ugyanis elérhetetlen álomnak számít, hogy egyik napról a másikra több tízezer eurót teremtsenek elő az ingatlan megvásárlásához szükséges önrészre” – tette hozzá Markech.

A Tower Finance felmérése szerint az emberek többsége a legjobb esetben is átlagosan havi 153 eurót képes félretenni, ami éves szinten alig haladja meg az 1830 eurót.

Az egyes korosztályok között ráadásul látványos különbségek vannak. A legfiatalabbak esetében az átlagos éves megtakarítás az 1700 eurót sem éri el, míg a 40 éven felüliek esetében ez meghaladja az 1900 eurót.

„A fentieket figyelembe véve, nem csoda, hogy a lakásvásárlás esetén a legnagyobb hitelre a fiatalabbak szorulnak rá. Míg ez utóbbiak átlagosan 90 ezer euró körüli összegre tartanának igényt, a 40 éven felüliek esetében ez nagyjából 64 ezer euró. Ha figyelembe vesszük, hogy a bankok fokozatosan az ingatlan értékének csak a 80 százalékára adnak majd kölcsönt, egyre többen szorulnak majd rá egyéb kiegészítő pénzforrásokra” – mondta Ondrej Broska, a Tower Finance igazgatótanácsának az alelnöke, aki szerint emiatt látványosan megugorhatnak az ingatlanvásárlás költségei.

A lakásvásárlás költségeit ráadásul nem csupán a hitelfeltételek szigorítása befolyásolja. „Az ingatlanpiacon a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, az ingatlanárak ezért a csúcson vannak, és egyelőre nem számíthatunk csökkenésre. Az elkövetkező időszakban ráadásul beindulhat a hitelkamatok növekedése, ami tovább nehezítheti a hitelhez jutást. A változások a fiatalabb generációknak jelentik majd a legnagyobb tehertételt” – mondta Broska.

A hitelpiaci változások miatt az elkövetkező időszakban a hiteligénylőknek az eddigieknél is jobban szét kell majd nézniük a piacon ahhoz, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb ajánlatot.

Ebben nyújthatnak segítséget a független pénzügyi tanácsadók is, a felmérések azonban azt mutatják, hogy ezek szolgáltatásait a többség nem veszi igénybe. A Tower Finance szerint az általuk megkérdezettek csupán 43 százaléka fordult ilyen tanácsadóhoz. Minden negyedik ember a családtagjainak a véleményére hagyatkozik, 33 százalékuk pedig a függetlennek éppenséggel nem nevezhető banki alkalmazottaktól kér tanácsot. A 40 éven felüliek esetében ez utóbbiak aránya 50 százalék felé közelít. „Nem árt tudni, hogy a független tanácsadók nem csupán összehasonlítják az összes pénzintézet ajánlatát, hanem képesek úgy kombinálni az egyes pénzügyi termékeket, például a jelzáloghitelt és az önrészhez szükséges egyéb kölcsönt, hogy az ügyfél a legkedvezőbb feltételekkel jusson hozzá a pénzhez” – állítja Broska. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?