Gazdaság

Kelendő a vendégmunkás

Pozsony | Egyre több szlovákiai vállalat érdeklődik a külföldi vendégmunkások iránt, mára ugyanis nagyítóval kell keresni a szakképzett munkaerőt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. július 26. 19:45

Az elemzők szerint nem kizárt, hogy a jövőben az uniós országoknak a vendégmunkásokért ugyanúgy meg kell majd küzdeniük, mint jelenleg a nagy ipari beruházásokért.
 
Míg tavaly a szlovákiai cégek 75%-a jelezte, hogy hajlandó lenne külföldi vendégmunkásokat alkalmazni, idén az arányuk 98%-ra nőtt – derül ki a McRoy Group személyzeti tanácsadó társaság legújabb felméréséből. „Szlovákiában ugyan viszonylag még mindig magas a munkanélküliek aránya, egyre nagyobb hiány van azonban a szakképzett munkaerőből. Mára így szinte nincs olyan vállalat, amely teljesen elzárkózhatna a vendégmunkások alkalmazásától” – nyilatkozta Branislav Holík, a McRoy Group menedzsere. A külföldieket alkalmazó cégek száma szerinte csak az elmúlt egy évben megháromszorozódott, és ez a trend az elkövetkező időszakban is folytatódik. „Már a mostani adatokból is látszik, hogy a külföldi munkaerőt alkalmazó cégek száma idén minimum megduplázódik” – vallja Holík.
 
Vonzzuk a románokat
A hivatalos adatok szerint az idei első fél évben Szlovákiában legálisan 30,2 ezer külföldi dolgozott, ami az egy évvel korábbihoz képest 7,4 ezres növekedésnek számít. A legtöbb vendégmunkás Romániából érkezett: az elmúlt hónap végéig a létszámuk meghaladta a 6,9 ezret, ami 1,2 ezerrel több az egy évvel korábbinál. „Romániában alacsonyabb a munkanélküliség, mint Szlovákiában: míg nálunk ez az Eurostat adatai szerint a múlt év végén 11,5% volt, Romániában a 7 százalékot sem érte el. Vagyis nem arról van szó, hogy a Szlovákiában munkát vállaló románok otthon nem találnának munkát. Az ide érkezőket elsősorban a hazainál nagyobb fizetések vonzzák” – tette hozzá a McRoy Group menedzsere.
 
A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) felmérése szerint a vendégmunkások toplistáján második helyen a csehek vannak, közülük 3,7 ezren találtak megélhetést Szlovákiában. Létszámuk a tavaly júniusi adatokhoz képest csaknem 800-zal nőtt. A következő legnépesebb csoport a magyarországiaké, létszámuk az elmúlt hónap végén 3,2 ezer volt, vagyis egy év alatt több mint 900-zal ugrott meg.
 
„A külföldi dolgozók iránt Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében a legnagyobb az érdeklődés, itt ugyanis már most munkaerőhiánnyal küszködnek, a nagyobb állástalansággal küszködő keleti megyékben ugyanakkor egyelőre kisebb a külföldi dolgozók aránya” – nyilatkozta Holík, akinek az állítását a Munka-, Szociális és Családügyi Központ felmérése is igazolja. Az elmúlt hónap végéig eszerint minden harmadik Szlovákiában munkát vállaló külföldi Pozsonyban dolgozott. A létszáma meghaladta a 9,6 ezret. Második helyen a Nagyszombati járás áll, amelyben június végén 3,3 ezer külföldi munkavállalót regisztráltak.
 
Egyre több szabad állás
A nagy kérdés persze, hogy Szlovákia meddig lehet vonzó a külföldi vendégmunkások számára. „Tőlünk nyugatabbra is egyre nagyobb az érdeklődés a szakképzett munkaerő iránt, és ha a német, osztrák vagy svéd cégek kisebb hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy az alkalmazottaknak beszélniük kell az adott ország nyelvét, a nyugati országok elszippanthatják Szlovákiától a vendégmunkásokat” – vallja Holík. Ez az ország gazdasági teljesítményére is hatással lehet, hiszen míg tavaly 22,5 ezer szabad munkahely volt Szlovákiában, idén már 50 ezer. A szakképzett munkaerő hiánya miatt pedig egyre nehezebb ezeket betölteni, a lehetséges befektetők a munkaerő hiánya miatt a jövőben így elkerülhetik Szlovákiát. (mi, TASR, SITA)
Önnek ajánljuk

Videón az eperjesi gázrobbanás

Frissítve

Hétre emelkedett az eperjesi gázrobbanás halálos áldozatainak száma

Pellegrini: bár a Smernek új listavezetője van, a cél ugyanaz

Fico állapota stabilizálódott

Lesz-e rock and roll a Téglamezőn?

14 személyt láttak el az eperjesi kórházban a robbanással kapcsolatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.