Gazdaság

Kárenyhítés a 2017-es aszálykárokért

Pozsony | A 2017-es aszályok által sújtott agrártermelők végre megkapták a rég várt anyagi kompenzációt, ami az ágazat szakmai szervezete szerint óriási segítséget jelent a termelőknek a következő gazdasági év rajtjánál.
Susla Béla

2019. október 8. 13:30

Két évvel ezelőtt a könyörtelen szárazság 213 mezőgazdasági termelőnek együttesen 34,6 millió eurónyi kárt okozott, több helyen mintegy 70 százalékos terméskieséssel. A földművelésügyi tárca – a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakmai elbírálására, valamint az Európai Unió határozatára alapozva – összesen 17 millió eurónyi kártalanítást fogadott el a károsult gazdáknak.

A legnagyobb károkat a nagyszombati, galántai, Pozsony vidéki, dunaszerdahelyi, nyitrai, érsekújvári valamint a szenicei járás agrártermelői mutatták ki. 2017-ben az említett járásokban az agrárvállalatok úgyszólván termés, vagyis bevételek nélkül maradtak. Emiatt nem tudták kifizetni az alkalmazottak béreit, a különböző elvonásokat, a földbérleti díjakat, hiányoztak az anyagiak a vetőmag- és a műtrágyavásárláshoz, valamint az egyéb szolgáltatások megtérítéséhez. „Az aszály sújtotta vállalatok közül többen a termelés befejezését fontolgatták, hiszen a természeti csapás mintegy 3 ezer embert érintett. Így most felettébb nagyra értékelik az agrártárca hozzáállását. Kamaránk termelői a hosszadalmas tárgyalási folyamatok során nem folyamodtak semmiféle nagyszabású tüntetéshez, ezzel szemben végezték a dolgukat a határban és az istállókban egyaránt” – mondta el lapunknak Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!