Jól megy az amerikai whiskygyártóknak

<p>Miközben sok amerikai iparág válsággal küszködik, a kentuckyi whiskygyártóknak jól megy a soruk, növelik alkalmazottaik számát és fejlesztenek, élvezve a whisky alapú koktélok amerikai reneszánszának és az amerikai whisky, a bourbon iránt világszerte növekvő keresletnek az áldásos hatásait.</p>

A bourbon az a termék, amelyet Amerikában még mindig jobban csinálnak, mint bárhol máshol, és ez bizonyos értelemben örökké így is lesz. Az amerikai kongresszus ugyanis 1964-ben úgy határozott, hogy "a bourbon whisky az Egyesült Államok jellegzetes terméke". Három dolog teszi egyedivé az italt: az amerikai kukorica, a tiszta, mészkőn átszűrt víz és az érleléshez használt új, tűzön pörkölt tölgyfa hordó.


Az Egyesült Államokban és máshol is az emberek manapság többet isznak, mint korábban. A kentuckyi bourbon és a Tennessee whisky eladásainak értéke tavaly elérte a 3,8 milliárd dollárt, míg 2010-ben még csak 3,7 milliárd dollár volt - jelezte az Euromonitor International. (Mivel a Tennessee whisky a bourbon egyik változata, együtt tartják őket számon.)

A kisebb gyártóknak fürgének kell lenniük

A lepárlók kis mennyiségben gyártott termékekkel, illetve különböző ízesítőszerek - méz, cseresznye, fűszerek - alkalmazásával igyekeznek növelni a piacot. Karácsonykor a fenyőfa alatt minden bizonnyal sok helyen ott volt valamelyik az iparág öt vezető márkája - a Jack Daniel's a Brown-Formantől, a Jim Beam a Beam Inc.-tól, az Evan Williams a Heavan Hill Distilleriestől, a Maker'Mark szintén a Beamtől és az Early Times ugyancsak a Brown-Formantől - közül.

"A bourboneladások nagyobb ütemben emelkednek, mint a teljes égetettszesz-eladás, és a növekedési ütem felülmúlja a legtöbb egyéb égetett szeszét" - mondta Danny Brager, a piacelemzéssel foglalkozó Nielsen cég alkoholosital-részlegének alelnöke a The New York Timesnak. Az eladások dollárban mért értéke tekintetében azonban a bourbon még mindig csak a negyedik helyen áll a vodka, a rum és a gyógyfüves italok mögött.

A kisebb gyártóknak fürgéknek kell lenniük, hogy talpon tudjanak maradni egy sok szereplős, pénzzel jól ellátott területen. Tanulságos például a Louisville Distilling új márkájának, az Angel's Envynek az esete. "Mivel a cég viszonylag szerény összeget, egymillió dollárt költ az idén reklámra, nagyon meg kell válogatnia, hogy hol kívánja bemutatni a terméket" - magyarázta Samira Seiller, a cég alelnök ügyvezető igazgatója.

A 2011-es Ital Kézikönyv (Liquor Handbook) adatai szerint a Brown-Forman 2009-2010-ben csaknem 15 millió dollárt költött vezető márkája, a Jack Daniel's reklámozására, kétszer annyit mint amennyit a Jim Beamre és az Evan Williamsre költöttek.

Felfutóban az ízesített bourbonök

A tennessee-i Lynchburgben gyártott Jack Daniel's Tennessee whiskynek számít, amelyet a bourbonhöz hasonlóan főleg kukoricából készítenek és pörkölt tölgyfahordóban érlelnek. Jellegzetes ízét a különleges szűrési eljárástól kapja, amelynek során három méter vastag, juharfaszén rétegen folyatják keresztül. Ettől különlegesen lággyá, simává válik.

Az iparág irányítói arra törekszenek, hogy a hagyományos fogyasztókon, az idősebb fehér férfiakon túl új fogyasztókat nyerjenek meg, és ebben segítségükre van a termékek gyümölcsös ízesítése, illetve az érleléshez használt hordók pörkölésének új módszerei.

"Az ízesített whisky egyfajta kapu, amelyen belépve el lehet jutni a kategóriához " - fejtette ki Larry Kass, a vezető márkáját, az Evan Williamset méz és cseresznye ízesítéssel is forgalmazó Heaven Hill Distilleries szóvivője.

A Nielsen adatai szerint 2010-ben 36 százalékkal több ízesített whiskyt adtak el, mint egy évvel korábban: az 1,4 milliárd dolláros teljes bourbonpiac 3 százalékát adják ma már az ízesített bourbonök. Tavaly áprilisban megjelent az iparág vezető termékének, a Jack Daniel's Tennessee whiskeynek a mézes változata, a Tennessee Honey, amely az Old No. 7 whisky és 70 százalékos mézlikőr házasításából született.

Bár későn kapcsolódott be az ízesített bourbonök gyártásába, a Jack Daniel's gyorsan az élre tört. Néhány hónap kellett csak ahhoz, hogy a Tennessee Honeyból többet adjanak el, mint a versenytársakból - a Wild Turkey American Honeyból, valamint a méz és cseresznye ízesítésű Red Stagből és Evan Williamsből - összesen.

És ízlik nekik

Michael J. Keyes, a Brown-Forman észak-amerikai területi igazgatója elárulta, hogy a cég kezdetben óvatosan bánt a Tennessee Honeyval, mert nem akarta, hogy felfalja a Jack Daniel's márkát. Örömmel tapasztalták azonban, hogy a mézes ízesítés tetszik az afroamerikaiaknak, a spanyol nyelvűeknek és a nőknek.

"Mindenki kedveli a Jack Daniel's márkát, de lehet, hogy a fekete címkés egyeseknek nem az igazi. Ez az ital őket célozza meg" - húzta alá Keyes.

Hasonló a helyzet a Jim Beam 2009-ben piacra dobott Red Stag Black Cherry bourbonjével. "Azt érte el, amire gondoltunk, vagyis olyanokat nyert meg a bourbonfogyasztásnak, akik korábban nem hódoltak az italnak" - nyilatkozta Bill Newlands, a Beams észak-amerikai elnöke.

Miközben a hagyományos bourbon eladása 80-20 százalékban oszlik meg a férfiak és nők között, a Red Stagből fele-fele arányban fogyasztanak a két nem képviselői, akik valamivel fiatalabbak, mint a hagyományos bourbonivók. Most januárban a Jim Beam két termékkel jelentkezik: a fűszeres ízesítésű Red Stag Spiceddal és a mézes Red Stag Honey Tea-vel.

"Őszinte leszek, a Red Stag bevezetése hazárdjáték volt - vallotta be Frederick Booker Noe, a Beam Inc. fő lepárlómestere, a cégalapító Jim Beam dédunokája. - Én voltam a legnagyobb ellenzője. De tévedtem. Azok is kipróbálják, akik korábban nem ittak bourbont, és ízlik nekik."

Ha újításról van szó, a whiskykészítés az autógyártáshoz hasonlít: hosszú idő alatt, sok próbálkozás és tévedés végeredményeként születik meg az új termék.

Harlen Wheatleynek, a Buffalo Trace lepárlómesterének bármely pillanatban több mint 1500 kísérleti hordója van raktáron. A fő lepárlóüzemen belül külön kis lepárlót is készített magának kizárólag kísérletezés céljára.

"A Woodword Reserve-nél, amely maga is egy új, 1996-ban megjelent márka, négy évbe telt egy újabb termék kifejlesztése. A Woodford Reserve Double Oaked idén tavasszal jelenik meg a piacon" - hozta nyilvánosságra egy másik lepárlómester, Chris Morris.

Kínai és indiai terjeszkedés

A szeszfőzdék növelik a termelésüket, és hosszú ellátó láncokat építenek ki azért, hogy világszerte oltani tudják a whiskykedvelők szomját.

"Az Egyesült Államokban exportra gyártott, 1,1 milliárd dollár értékű szeszesital 70 százalékát a bourbon és a Tennessee whisky adja" - közölte Frank Coleman, az Egyesült Államok égetettszesz-gyártást felügyelő hatóságának (Distilled Spirits Council of the United States) illetékese. Ami a tavalyi amerikai eladásokat illeti, azok értékét Coleman hatmilliárd dollárra becsülte.

A hatóság támogatja az olyan új amerikai szeszfőzdéket, mint amilyen a Louisville Distilling, amelyet Lincoln Henderson, a Woodford Reserve korábbi fő lepárlómestere és a fia, Wesley hozott létre. A hivatal egy tucat kis szeszfőzdést hívott meg tavaly novemberben egy sanghaji útra, és Wesley Henderson is örömmel használta ki az alkalmat arra, hogy népszerűsítse az Angel's Envyt.
Az egyik hely, amelyet az amerikai szeszfőzők felkerestek Sanghajban, az M1NT volt, egy magánklub, amelybe fiatal, tehetős, kiváló minőségű italra vágyó kínaiak járnak.

A tavaly áprilisban piacra dobott Angel's Envy Kentucky straight bourbon whiskynek számít, amelyet legalább négy évig érlelnek, és utána használt portóis hordókban tartanak négy-hat hónapig.

Miközben sok szeszfőzde növeli a termelését Kentuckyban, kérdéses, hogy a termékeik iránt öt-tíz év múlva is olyan nagy lesz-e a kereslet, mint jelenleg. "Az iparág jelenlegi fejlődése a jelentős indiai és kínai növekedésen alapszik - húzta alá Charles K. Cowdery, a Bourbon Straight: The Uncut és Unfiltered Story of American Whiskey (Bourbon Straight: az amerikai whisky teljes, szűretlen története) című könyv szerzője. - Ha ezek a piacok a számításoknak megfelelően fejlődnek, senkinek a terjeszkedése nem lesz túlméretezett, de ha nem, mindenkié túlzottnak bizonyulhat."

Egy elemző nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy bár az ágazat jelenleg gyorsan fejlődik, a gazdasági klíma hirtelen leromolhat, vagy váratlan forgalmiadó-emelés sújthatja a szeszforgalmazást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?