Jól keres? Még többet kap!

Pozsony |

<p>A szlovákiai cégek idén bőkezűbbek lesznek alkalmazottaikkal, mint tavaly, jóval több társaság tervezi, hogy dolgozóit év végén megjutalmazza.&nbsp;</p>

Egyedüli hátulütő, hogy a legnagyobb jutalmakat ezúttal is azok kapják, akik egyébként sem panaszkodhatnak a fizetésükre. A szlovák gazdaság folyamatosan javuló teljesítményét az idei év végén az alkalmazottak, legalábbis egy része várhatóan már a pénztárcáján is megérzi – állítja a McRoy Slovakia tanácsadó társaság most közzétett elemzése, amely szerint nem csupán több cég fizet év végi jutalmat dolgozóinak, hanem az így kifizetett összeg is nagyobb lesz a tavalyinál. „A cégek körében végzett felmérésünk alapján arra számíthatunk, hogy a szlovákiai társaságok 34 százaléka fizet év végi jutalmat az alkalmazottaknak, a tavalyi 29 százalékkal szemben” – nyilatkozta Jana Mesárová, a McRoy Slovakia igazgatótanácsának alelnöke, hozzátéve, hogy ezen nem a tizenharmadik havi fizetést, hanem az ezen felül kifizetett jutalmakat értik. A McRoy Slovakia azt is felmérte, mekkora jutalmakra számíthatnak az alkalmazottak. Eszerint ezek egy főre jutó átlagos összege 850 euró körül mozog, ami nagyjából 10 euróval több, mint egy évvel ezelőtt. Az említett összeg láttán bizonyára sokan lesznek, akik megkérdőjelezik a felmérés hitelességét, hiszen az alkalmazottak többsége hasonló jutalomról nem is álmodhat, Mesárová szerint azonban ennek is van magyarázata. „Való igaz, hogy a szlovák átlagbérhez képest viszonylag nagy összeg, ám ez több tényezővel is magyarázható. Év végi jutalmat általában azok a cégek fizetnek, amelyekben a bérek az országos átlagnál magasabbak. Van azonban egy ennél is lényegesebb tényező. Év végi jutalmat általában a vezető beosztásúak kapnak, márpedig velük általában nem fukarkodnak a munkáltatók” – nyilatkozta Mesárová, aki szerint az egyszerű alkalmazottak idén sem számíthatnak csodákra. A cégek általában az egész évben nyújtott teljesítmény, a munkához és a kollektívához való viszony alapján fizetnek év végi pluszt. A McRoy felmérése szerint a jutalom általában a dolgozó egyhavi jövedelmének 50 és 80 százaléka között mozog. Jelentős különbség van azonban az egyes ágazatok között is. A legkevésbé fukar cégeknek a távközlésben, a pénzügyi és az energetikai szektorban levő vállalatok számítanak, de ide tartoznak a számítógépes cégek is. Az említett ágazatokban akár az alkalmazottak kétharmada is számíthat valamilyen év végi jutalomra. A legkisebb esélyük erre a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozóknak van. Látványos különbségek vannak az egyes régiók között is. A legnagyobb jutalmakat Pozsony megyében fizetik ki, hiszen itt a legalacsonyabb az állástalanok aránya, vagyis az alkalmazottak nincsenek úgy kiszolgáltatva a munkáltatóiknak, mint a többi régióban. Az év végi jutalmakat tekintve a Besztercebánya és Eperjes megyében dolgozók vannak a legrosszabb helyzetben. (vlv, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?