Jó a hozam, gyengébb a minőség, alacsony az ár

Dunaszerdahely/Galánta | Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke elmondta, az aratás a Dunaszerdahelyi járásban július elején kezdődött, a „legnagyobb gőzzel” a múlt hétvégén arattak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. július 24. 12:26

A gabonafélék közül 9400 hektáron termesztettek tavaszi árpát, nagy többségében ez még áll a földeken: a hosszú tél és a hideg tavasz miatt a nedvességtartalma túl magas, meg kell várni, míg természetes úton ki nem szárad. „A terméshozam átlagosnak tűnik. Vannak helyek, ahol 30–40 százalékkal jobb, mint tavaly volt, de nagyobb bevételre nem lehet számítani, mivel a betakarított termés mennyiségének növekedésével egyenesen arányosan akár 40 százalékkal is csökkent az ára a múlt évhez képest” – magyarázta Patasi Ilona.
 
A járásban összesen 4500 hektáron arattak repcét, a terméshozam 2,6 tonna volt hektáronként. Míg a felvásárlási ára 2012-ben tonnánként 470 euró volt, idén csak 350 euróért tudják majd eladni a gazdák. Búzát 21 ezer hektáron vetettek ebben az évben a Dunaszerdahelyi járásban, a hozam hozzávetőlegesen 5 tonna/hektár lesz, a felvásárlási ára viszont a múlt évi 210 euróhoz képest csak 130 euró körül mozog majd. Patasi Ilona szerint ez nem fedezi a gazdálkodók kiadásait.
 
Az árvíz és belvíz is megnehezítette a termesztők dolgát, és egyre gyakoribbak a különféle betegségek a növényeken. „A közvetlenül a Duna mellett fekvő településeken, mint például Felbár vagy Bős, kárt okozott az árvíz és a belvíz is, de összességében jelentős károkról szerencsére nem beszélhetünk” – fejtette ki Patasi Ilona.
 
Sóki Mónika, a nyékvárkonyi Agrosil mezőgazdasági vállalat vezetője elmondta: közel 600 hektárról takarítanak be, a búzát már learatták, csak az árpa van hátra. Idén az időjárás kedvezett nekik, megszakítás nélkül tudták betakarítani a terményt, de megjegyezte, a száraz, meleg időjárásnak is van hátránya: a kukorica valószínűleg nem lesz jó, a szemek a szárazságban nem tudnak megfelelően kiteljesedni. „Az idei terméshozam jó, de a minősége gyenge. Kevés első osztályú kenyérbúza lesz, viszont takarmánybúza lesz elég” – mondta Sóki Mónika.
 
A galántai járásbeli Királyréven júliusban a repce betakarításával kezdődtek a betakarítási munkálatok. A tavaly őszi szárazság és a tavaszi árvizek is kihatással voltak a termésre. „320 hektáron vetettünk repcét, 72 hektáron tudtuk betakarítani. A legrosszabb az, hogy a termés lényegében ugyanannyi, mint tavaly, de a repce ára a tavalyihoz képest mintegy 45 százalékkal csökkent, mivel az országos átlagot tekintve jobb a hozam” – nyilatkozta lapunknak Szikura Ferenc, az Agrostaar mezőgazdasági vállalat igazgatója. Hozzátette, ez a búzára is érvényes. „Az, hogy most nagyobb a termés, a gazdálkodóknak semmi jót nem jelent. A mostani árak nem tükrözik a befektetést, a lenyomott árszint miatt nem lesz jobb a bevétel – véli Szikura. – Tavaly 3,8–4 tonnás hektárhozamunk volt. Ebből a tonnánkénti 220 euró egy hektárról 880 eurót hozott. Most az árak miatt a 6 tonnás, egyébként nem rossz hozam csak 840 euró bevételt jelent.” A búza hektárhozama 5–6 tonna körül mozog, de a tavaszi árvizek miatt a parcellák 8–10 százalékán nem kelt ki vagy károsodott a vetés. A hétvégén az árpa betakarítása is befejeződött Királyrévben. A vállalat negyvenegy hektáron mákot termeszt, hamarosan megkezdődik a mák betakarítása is. „Az aratással egy időben folyik az őszibarack szedése. A gyümölcsöt nem szállítjuk nagy üzletláncokba, a helyi kistermelői boltban értékesítjük” – tudtuk meg az igazgatótól.
 
A nádszegi Agrimpex mezőgazdasági szövetkezetben július közepén a repce betakarításával kezdődött az aratás. Nagy Boldizsártól, a szövetkezet növénytermesztési részlegének vezetőjétől megtudtuk, összesen 245 hektáron vetettek repcét, ebből 35 hektár tavasszal teljesen víz alatt volt. „Ahol ősszel meg tudtuk öntözni és nem károsodott, ott jó termés volt, akadt olyan parcella, ahol 3 tonna fölötti hektárhozamot értünk el” – nyilatkozott a mezőgazdász. Hozzátette, a tritikálé – a búza és a rozs kombinációja – is jól vizsgázott. A búza hozama eléri a hektáronkénti 5–6 tonnát. A nádszegi szövetkezetben megtermelt gabona kisebbik részét takarmányként hasznosítják, a termés nagyobb részét vetőmagként értékesítik.
 
A gazdáknak a jó aratási feltételek mellett egyre inkább gondot jelent a szárazság. „Mivel nincs eső, öntöznünk kell a kukoricát. Sajnos szétlopják az öntözőket, óriási károkat okozva ezzel. Még soha nem sikerült a tettesek nyomára bukkanni” – panaszolta Nagy Boldizsár.
 
Az aratás legkésőbb 10 napon belül befejeződik mindkét járásban, de a munkálatoknak koránt sincs vége: kezdődnek az aratás utáni feladatok, a földek kezelése, a trágyázás, majd pedig az előkészítés az őszi vetésre. (béva, szcs)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.