Gazdaság

Fogyasztási hitelek karácsonyra

Pozsony. A nehéz gazdasági helyzet, a növekvő munkanélküliség és az alacsony bérek ellenére idén jóval többen vettek fel hitelt elektronikai cikkek, autók vagy lakás vásárlására, ami elsősorban a bankok kedvezményes ajánlatainak köszönhető. Milyen kölcsönt éri meg felvenni a karácsonyi ajándékok vásárlására?
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 21. 18:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Hogy az idei karácsony mit tartogat a hitelintézetek számára, abban egyelőre nincs egyetértés a bankok és az elemzők között. Míg az előbbiek szerint a karácsonyt megelőző hetek idén is az év legjobb időszakának számítanak majd a hitelfelvétel szempontjából, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lakosság egyre kevésbé engedheti meg magának az eladósodást. Ezt az állításukat azzal támasztják alá, hogy jelenleg az ország minden egyes lakosára átlagosan 3358 eurónyi banki hitel jut, ami a szlovákiai fizetésekhez képest rendkívül magas összegnek számít. „Az emberek lassan kezdik tudomásul venni a lehetőségeiket, a karácsonyi ajándékokra idén minden jel szerint így már nem vesznek fel annyi hitelt, mint a korábbi években” – vallja Ľubomír Drahovský, a Terno piackutató társaság elemzője, aki szerint ez meglátszik majd a vásárlások volumenén is.

Valószínűleg kevesebb fogy majd az elektronikai cikkekből, bútorokból és egyéb háztartási felszerelésből. „Ami az élelmiszert illeti, e kategóriában a lakosság idén sem fogja vissza magát” – mondta Drahovský.

Banki kedvezmények

Az idei évre a hiteltársaságok azonban eddig nem panaszkodhattak. Csaknem minden hónapban a tizedével több kölcsönt folyósítottak, mint az elmúlt év azonos időszakában. „Emiatt a lakosság eladósodottsága mára elérte a bruttó hazai termék 26 százalékát, ami azonban az eurózónás átlagnak még mindig csak a fele, vagyis van még hová fejlődni” – nyilatkozta Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Erre építenek a bankok is, amelyek a legkülönfélébb akciós ajánlatokkal toborozzák az ügyfeleket a karácsony előtti időszakban is. „December 24-éig 200 eurós, féléves futamidejű, kamatmentes hitelt kínálunk. Az ügyfélnek így csak az említett 200 eurót kell visszafizetnie havi részletekben a banknak ” – nyilatkozta Martin Krajniak, a Raiffeisen Bank szóvivője. Ennél persze egy kicsit árnyaltabb a kép, hiszen a havi törlesztőrészletet 34 euróban szabták meg, a végösszeg így 204 euró, az ajánlat azonban így is vonzónak mondható. Előnye, hogy a kölcsön felvételéhez nem kell külön számlát nyitni a bankban, ráadásul csak azokat utasítják vissza, akik rajta vannak a problémás hiteltörlesztők feketelistáján.

Hasonló kedvezményeket kínál a többi pénzintézet is. „Az év végéig minden flexihitelünk esetében elengedjük a hitelnyújtási és számlavezetési díjat, ráadásul a kölcsön nagyságától függően 15–200 eurós ajándékra számíthatnak az ügyfelek” – mondta el Alena Walterová, az Általános Hitelbank (VÚB) szóvivője. A Tatra banka az első havi törlesztést állja azon ügyfelek helyett, akik december 28-ig kötik meg a szerződést a bármire felhasználható fogyasztási hitelre, az UniCredit Bank pedig egységes kamatot kínál mindazoknak, akik teljesítik a hitelfelvétel feltételeit. „A kamatot 10,99%-ra csökkentettük” – nyilatkozta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit szóvivője.

A legvonzóbb kamatok

Az ünnepek előtti időszakban sokak számára okoz fejtörést az is, hogy mely kölcsönzési forma éri meg a legjobban. Számukra nyújthat fogódzót a Hospodárske noviny gazdasági napilap által elvégzett legújabb felmérés, amely azt vizsgálta, hogy a fogyasztási hitelek, a részletre történő vásárlás és a hitelkártyák közül melyik kínálja a legvonzóbb feltételeket. Az eredmény egyértelmű: ha önerőből képtelenek vagyunk előteremteni az ajándékok megvételéhez szükséges összeget, leginkább fogyasztási hitelt éri meg igényelni. „Az átlagos kamatokat figyelembe véve, a fogyasztási hitelek a legolcsóbbak, amelyeknél az átlagos éves kamatláb 13 százalékos. A hitelkártyák esetében ez 17, míg a legdrágább megoldásnak a részletfizetés számít” – vallja Maroš Ovčarik, a FinancnaHitparada.sk pénzügyi internetes portál elemzője.(mi)

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?