Fico komjáti mindenese ismét színre lép

A Fico-kabinet a jelek szerint továbbra is szeretné fenntartani ellenőrzését az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) felett. A botrányos körülmények között leváltott Jozef Holjenčík utódja Robert Fico kormányfő egy másik közeli párttársa, a még Holjenčíknél is nagyobb botrányokkal övezett Ľubomír Jahnátek lehet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 29. 09:04

Szlovákiában az energiaárak alakulásáról a kormánytól elvileg független Árszabályozási Hivatal dönt, a hivatal élén azonban évekig a Smer jelöltje, Jozef Holjenčík állt, a gyakorlatban így csak nagyon kevés olyan döntést hozott, amivel a kormányfő, Robert Fico ne értett volna egyet. Holjenčík azonban az idei év elején hatalmas hibát követett el, az áram ára ugyanis néhány régióban és bizonyos fogyasztók számára látványosan emelkedett, ami óriási tiltakozási hullámot váltott ki. A népszerűségére rendkívül érzékeny kormányfő rákényszerítette Holjenčíket az árszabályozási rendeletek módosítására, a tiltakozások miatt azonban idén februárban Holjenčík így is kénytelen volt beadni a felmondását. Azóta a hivatal alelnöke, Miroslav Čelinský helyettesítette. 


Az Árszabályozási Hivatal új elnökének a kiválasztására létrehozott bizottság tegnap bejelentette, hogy megtalálták az új jelöltet, aki biztosíthatja az árszabályozás függetlenségét. A hivatal új elnöke Ľubomír Jahnátek, a Smer parlamenti képviselője, a korábbi Fico-kormányok gazdasági és földművelésügyi minisztere lehet. A gazdasági miniszter már a jövő heti kormányülésen előterjesztheti az ezzel kapcsolatos javaslatot. „Eredetileg négy jelöltünk volt. Az első helyen azonban Jahnátek végzett” – mondta Vojtech Ferencz gazdasági államtitkár. A nyolctagú bizottságban négy hely a gazdasági tárcát illeti, a fennmaradó négy helyen pedig a három legnagyobb munkáltatói szervezet valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) osztozik. Jahnátek jelölésével az összes tag egyetértett. A vállalkozói szervezetek vezetői nem titkolták, hogy az új elnöktől elsősorban a céges energiadíjak csökkentését várják. 

Jahnátek ténykedését a földművelésügyi és a gazdasági tárca élén ugyanakkor számtalan botrány övezte, amelyek részletes felsorolása több oldalt venne igénybe. Az előző kormány idején, amikor Ľubomír Jahnátek vezette a földművelésügyi tárcát, a minisztérium ellenőrzése alatt álló Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) – amelynek az éves kerete 800 millió euró körül mozog – soha nem látott káosz uralkodott el. Az egyes projektek kiértékelői például közvetlenül a kiértékelések előtt kaptak megbízást, a projektek értékelésére nem volt kidolgozott rendszer, gyakran csak szóbeli, szubjektív értékelések alapján ítélték oda a jelentős támogatásokat. A kiértékelőknek nem volt meg az ehhez szükséges végzettségük, és nem is képezték ki őket erre a feladatra. Jahnátek az első Fico-kormányban is tárcavezető volt, akkor a gazdasági minisztériumot irányította. Tárcavezetőként elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több közeli rokonát felvette a minisztériumba, ráadásul pályázati eljárás nélkül alkalmazta őket. Az ügyet vizsgálta a parlament összeférhetetlenségi bizottsága is, de a smeres többségnek köszönhetően nem találtak kivetnivalót a minisztérium eljárásában. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"280339","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"Egy biztos, Jahnátek nem az angoltudása miatt kerül az ÚSRO élére","typeof":"foaf:Image"}}]]

Jahnátek megválasztásával valószínűleg ezúttal sem lesz probléma. A nemrég módosított árszabályozási törvénynek köszönhetően ugyanis a kormánynak jóval nagyobb beleszólása van az elvileg független Árszabályozási Hivatal működésébe. Míg a korábbi szabályok szerint a hivatal elnökét – a kormány javaslatára – a köztársasági elnök nevezte ki, mostanra az államfőt teljesen kiiktatták, vagyis a kinevezés is a kormány hatáskörébe tartozik.  (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

NAKA k

Drograzziát tartott a NAKA – Öt személyt vettek őrizetbe, luxusautókat foglaltak le

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.