Elüldözik a hazai termelőket

Pozsony | A baromfitenyésztés világszerte egyre nagyobb szerepet kap, Szlovákiában ezzel szemben ezt az ágazatot is igyekeznek a lehető legjobban leépíteni. A nagy üzletláncok tonnaszámra hozzák be az olcsó, ám silány minőségű külföldi baromfit, teljesen ellehetetlenítve a szlovákiai termelőket.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. augusztus 14. 20:10

Az elkövetkező tíz évben a leggyakrabban fogyasztott hús a baromfi lesz, több évtizedes hegemóniát követően leszorítva vezető helyéről a sertéshúst – derül ki a Gazdasági Együtt-működési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamint az ENSZ Élelmezési Szervezetének (FAO) a felméréséből. Mi a helyzet Szlovákiában? Az utóbbi évtized valósága katasztrofális: tíz év alatt ugyanis csaknem 130 százalékkal emelkedett a baromfi-behozatal az országba. A számok riasztóak: míg 2004-ben 26 ezer tonnányi baromfit hoztak be az országba, két évvel ezelőtt ez a mennyiség 58,5 ezer tonnára emelkedett.
 
Már önmagában ez a mutató is riasztó, ennél is felháborítóbb azonban, hogy a külföldről behozott baromfi minősége az esetek többségében gyatrának minősíthető, miközben az importált termékek gyakran antibiotikumot tartalmaznak. „Az uniós szabályok ugyanakkor egyértelműen kiemelik, hogy a csirkehús sem tartalmazhat antibiotikumot” – mondta lapunknak Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfiszövetség elnöke.
 
A baromfitenyésztők nem rejtik véka alá, hogy a gazdálkodás egyre bonyolultabb és anyagilag is igényesebb számukra. Az egyes farmokon arra panaszkodnak, hogy problémáik vannak az értékesítéssel. A felvásárlás akadozik, s ahogyan a sertéstenyésztők, ugyanúgy a baromfitenyésztéssel foglalkozók is neheztelnek a feldolgozó kapacitások hiányára. Két évvel ezelőtt a honi tenyésztők valamivel több, mint 57 ezer tonna baromfihúst állítottak elő, ezzel szemben a behozatal elérte a már jelzett 58,5 ezer tonnát. „Nagy gond, ha a behozatal túlszárnyalja a hazai termelést” – vallja Molnár. A baromfi-behozatalból a legnagyobb arányban Csehország részesedik, az összimportnak az 52 százalékát biztosítja nyugati szomszédunk. Magyarország és Lengyelország ugyanazon szinten, csaknem 20 százalék körül veszi ki részét a behozatalból.
 
A baromfiágazat szakemberei nem győznek figyelmeztetni a külföldről behozott csirkehús veszélyeire. „A román csirkemell egyszerűen nem lehet jó minőségű, azért is olyan alacsony az ára a boltokban, a nagy üzletláncok ugyanis tonnaszámra vásárolnak külföldi baromfit, hogy azt kedvezményes áron kínálják a vásárlóknak” – hangsúlyozza az országos baromfiszövetség elnöke. Molnár külön kiemeli, hogy a vásárlásnál a termék előállítójára kellene ügyelniük a vásárlóknak, hiszen gyakran megtörténik, hogy a csomagoló ugyan szlovákiai, ám a tenyésztő román vagy brazil.
 
Susla Béla
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.