Gazdaság

Előleget fizetnek a gazdáknak

Pozony | Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek az átutalása. Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA)több mint 23 millió eurót szán a közvetlen támogatások előlegeinek a kifizetésére az állattenyésztésben.
Susla Béla

2018. október 31. 17:38

A PPA ezúttal 4584 kérvényező között 23,143 millió eurós előleget oszt szét. „Az állattenyésztés Szlovákiában komoly hagyománnyal bír, az elmúlt tíz évben azonban stagnált” – indokolta a támogatás szükségességét Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. A PPA előleget nyújt a lekötött közvetlen kifizetésekre a juh- és kecsketenyésztőknek 18,04 euró értékben, továbbá a kiválasztott szarvasmarha-kategóriák tápanyagellátására 227,23, valamint a piaci értékesítésű tehéntejtermelők támogatására 288,95 eurós tételben. „A kérvényezők listáját szigorúan ellenőriztük” – hangsúlyozta Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója. Az európai jogszabályok értelmében a közvetlen kifizetések értékének az 50 százaléka még a naptári év december 1-je előtt folyósítható a gazdáknak. „Minden pénzösszeg, ami időben érkezik, nagy segítség. Állandó nyomást gyakorolunk a PPA-ra, hogy a megítélt támogatásokat késedelem nélkül, lehetőleg a jogerőre lépés után azonnal átutalja. Már tavaly és idén is sikerült a kifizetéseket az eddig megszokotthoz képest felgyorsítani, amivel a gazdák oldani tudják a forráshiányt, nem kényszerülnek zöld hitelre, aminek köszönhetően sok pénzt tudnak spórolni” – mondta lapunknak Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár.

2018. szeptember 3. 19:00

Segítenek a gazdákon
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?