Gazdaság

Egyre több gondot okoz a gazdáknak a munkaerőhiány

Pozsony | A szigorú munkapiaci szabályok miatt mezőgazdasági idénymunkásokból is hiány van Szlovákiában, ami súlyos gondokat okoz a hazai termelőknek. Ez utóbbiak szerint azonban a magas adó- és járulékterhek is rontanak a versenyképességükön.
Susla Béla

2019. március 21. 17:30

„A bruttó bért tekintve a szlovákiai gyümölcsszedőket majdnem olyan jól fizetik, mint a Belgiumban dolgozókat, ennek ellenére nálunk az utóbbi években mindig kevesebb szezonmunkás volt a kelleténél” – nyilatkozta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke, aki szerint ez részben a munkapiaci szabályokkal is magyarázható. Míg például Csehországban az ottani előírások az ügynökségeknek engedélyezik az ukrajnai idénymunkások alkalmazását, a szigorú szlovákiai szabályok miatt nálunk rengeteg gyümölcs a fán rohad el, mert nincs, aki leszedje. „A mezőgazdaságot nem támogatja az állam a jogszabályokkal, az autógyártást igen. Az autókat is fontosnak tartom, de a mezőgazdaság egy speciális beállítottságú ágazat, éppen ezért különleges feltételeket kell biztosítani számára. Nálunk óriási tételeket emésztenek fel a különböző elvonások az idénymunkások alkalmazásánál, és akkor még nem beszéltünk az adóterhekről. A bruttó összeget tekintve mi sem fizetünk jóval kevesebbet annál, mint amit a belgiumi idénymunkás kap, ennek ellenére nettóban alaposan megérzi az itteni szezonmunkás a különbséget” – érvel Varga. Viszonyításképpen megemlítette, hogy Lengyelországban egy kilogrammnyi alma előállítási költsége például 18–20 cent, így a piacon simán kínálhatják 25 centért az almát a lengyelek.

„Szlovákiában 35 cent a kilónkénti előállítási költség, miközben a termelő 28 centért adja átlagban a termés kilóját. Mindez a már említett elvonások és adóleterhelés számlájára írható”

– mondta Varga.

A múlt évi almaterméssel kapcsolatban Varga kiemelte, hogy az ősz folyamán 30 ezer tonnányi mennyiséget halmozott fel az ország, ebből jelenleg még vagy 10 ezer tonna van raktáron. „A terméshozamok jól alakultak, bizonyos mennyiséget Ausztriában raktároztunk. Kiemelném, hogy bőven van tartalékban Golden delicious almafajta, azt az idei begyűjtésig biztosítani tudjuk. Hasonló a helyzet a piros almafajtákkal, amelyek nem kapnak akkora teret a reklámokban. Más a helyzet viszont a Pinova vagy az Evelina fajtákkal, amelyek tavalyi hozamait csak márciusig, májusig tudjuk kínálni” – jelezte Varga.

A gyümölcstermesztők szövetségének az elnöke szerint nagy probléma, hogy a szlovákiai termesztők és forgalmazók nem versenyképesek az európai piacon, ugyanis több élelmiszer-biztonsági előírást kell betartaniuk, mint például a lengyelországi gyümölcstermesztőknek. „A lengyel termesztésű alma emiatt is olcsóbb a szlovákiai piacon, mint a hazai” – hangsúlyozta Varga. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!