Gazdaság

Egyre több gondot okoz a gazdáknak a munkaerőhiány

Pozsony | A szigorú munkapiaci szabályok miatt mezőgazdasági idénymunkásokból is hiány van Szlovákiában, ami súlyos gondokat okoz a hazai termelőknek. Ez utóbbiak szerint azonban a magas adó- és járulékterhek is rontanak a versenyképességükön.
Susla Béla

2019. március 21. 17:30

„A bruttó bért tekintve a szlovákiai gyümölcsszedőket majdnem olyan jól fizetik, mint a Belgiumban dolgozókat, ennek ellenére nálunk az utóbbi években mindig kevesebb szezonmunkás volt a kelleténél” – nyilatkozta Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke, aki szerint ez részben a munkapiaci szabályokkal is magyarázható. Míg például Csehországban az ottani előírások az ügynökségeknek engedélyezik az ukrajnai idénymunkások alkalmazását, a szigorú szlovákiai szabályok miatt nálunk rengeteg gyümölcs a fán rohad el, mert nincs, aki leszedje. „A mezőgazdaságot nem támogatja az állam a jogszabályokkal, az autógyártást igen. Az autókat is fontosnak tartom, de a mezőgazdaság egy speciális beállítottságú ágazat, éppen ezért különleges feltételeket kell biztosítani számára. Nálunk óriási tételeket emésztenek fel a különböző elvonások az idénymunkások alkalmazásánál, és akkor még nem beszéltünk az adóterhekről. A bruttó összeget tekintve mi sem fizetünk jóval kevesebbet annál, mint amit a belgiumi idénymunkás kap, ennek ellenére nettóban alaposan megérzi az itteni szezonmunkás a különbséget” – érvel Varga. Viszonyításképpen megemlítette, hogy Lengyelországban egy kilogrammnyi alma előállítási költsége például 18–20 cent, így a piacon simán kínálhatják 25 centért az almát a lengyelek.

„Szlovákiában 35 cent a kilónkénti előállítási költség, miközben a termelő 28 centért adja átlagban a termés kilóját. Mindez a már említett elvonások és adóleterhelés számlájára írható”

– mondta Varga.

A múlt évi almaterméssel kapcsolatban Varga kiemelte, hogy az ősz folyamán 30 ezer tonnányi mennyiséget halmozott fel az ország, ebből jelenleg még vagy 10 ezer tonna van raktáron. „A terméshozamok jól alakultak, bizonyos mennyiséget Ausztriában raktároztunk. Kiemelném, hogy bőven van tartalékban Golden delicious almafajta, azt az idei begyűjtésig biztosítani tudjuk. Hasonló a helyzet a piros almafajtákkal, amelyek nem kapnak akkora teret a reklámokban. Más a helyzet viszont a Pinova vagy az Evelina fajtákkal, amelyek tavalyi hozamait csak márciusig, májusig tudjuk kínálni” – jelezte Varga.

A gyümölcstermesztők szövetségének az elnöke szerint nagy probléma, hogy a szlovákiai termesztők és forgalmazók nem versenyképesek az európai piacon, ugyanis több élelmiszer-biztonsági előírást kell betartaniuk, mint például a lengyelországi gyümölcstermesztőknek. „A lengyel termesztésű alma emiatt is olcsóbb a szlovákiai piacon, mint a hazai” – hangsúlyozta Varga. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?