Gazdaság

Egyre nagyobb összeggel tartozik a lakosság

Pozsony | Az átmeneti javulást követően az adósságot felhalmozók újra egyre nagyobb összeggel tartoznak – derül ki az adósságbehajtással foglalkozó Kruk Csehország és Szlovákia Kft. felméréséből.
Molnár Iván

2019. április 17. 19:30

Míg 2014-ben az adósok átlagosan 1510, 2015-ben pedig 1450 euróval tartoztak, a gazdasági helyzet javulásának köszönhetően 2017-re ez 800 euróra esett vissza. A Kruk legfrissebb felmérése szerint azonban az elmúlt időszakban újra nőni kezdett, és mára eléri a 860 eurót. Látványos különbségek vannak a nemek és az egyes régiók között is.

„Az adósok 56 százaléka férfi. Ők átlagosan 950 euróval tartoznak, míg a nők esetében ez 760 euró”

– nyilatkozta Jana Žaludová, a Kruk szóvivője. Az adósok csaknem 21 százaléka Besztercebánya megyében él, miközben az átlagos tartozás itt a legalacsonyabb, alig 730 euró. A sorban Nyitra megye következik, amely az adósok 18 százalékát tudhatja magáénak, az átlagos tartozás pedig 830 euró, ugyanannyi, mint a harmadik helyen található Kassa megyében (14%). Pozsony megyében ezzel szemben az emberek alig 8 százaléka tartozik valakinek, az átlagos tartozás azonban itt a legmagasabb, csaknem 1130 euró. A legtöbb adóssága a 35 és 54 év közötti korosztálynak van. Ők teszik ki az összes adós 52 százalékát, miközben átlagosan 910–950 euró közötti összeggel tartoznak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?