Gazdaság

Egy ideig ne számítsunk olcsóbb üzemanyagra

Pozsony | Látványosabb árugrástól a szlovákiai töltőállomásokon egyelőre ugyan nem kell tartanunk, az árcsökkenésnek azonban búcsút inthetünk: a Finlord társaság elemzése szerint az elkövetkező időszakban enyhén drágul az üzemanyag.
Molnár Iván

2019. február 14. 15:00

Az üzemanyagárak látványosabb drágulása az elkövetkező időszakban nem várható, a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent kőolajfajtának a piaci ára ugyanis stagnál.

„Az olaj hordójának (159 liter) a piaci ára pár hete 60 és 63 dollár között mozog, míg tavaly októberben még a 85 dollárt is meghaladta”

– nyilatkozta Eva Mahdalová, a Finlord elemzője. Kedden közzétett jelentésében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) közölte, hogy tagállamainak a teljes kitermelése napi csaknem 800 ezer hordóval, 30,81 millió hordóra mérséklődött januárban. Ez azonban még mindig meghaladja az OPEC-tagok által kitermelt kőolaj iránti keresletet, amelynek mértékét idén napi 30,59 millió hordóra várják a szakértők. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal, tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának az érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest. Mahdalová szerint azonban ezzel párhuzamosan az amerikai kínálat tartósan csúcson van, ami fékezi az OPEC által ígéretesnek tartott áremelkedést. „Hogy az elkövetkező időszakban mégis az üzemanyagok enyhe drágulására számíthatunk a szlovákiai töltőállomásokon, az az euró dollárral szembeni gyengélkedésével magyarázható. Mivel az olajpiacon továbbra is dollárban számolnak, a gyengébb euró drágább kőolajat jelent. Márpedig, míg tavaly ilyenkor egy euróért 1,25 dollárt is adtak, a napokban ez már csak 1,13 körül mozog” – mondta Mahdalová.

Az üzemanyagárak a szlovákiai benzinkutakon azonban enyhébb mértékben már az elmúlt hetekben is nőttek. A 95-ös oktánszámú benzin literje a Statisztikai Hivatal szerint január végén átlagosan 1,236, a gázolajé 1,204 euróba került. A benzin.sk üzemanyagportál legfrissebb felmérése szerint a 95-ös benzin átlagára mára 1,247, a gázolajé 1,213 euróra nőtt. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?