Ébred a természet, fakadnak a rügyek

A fák és bokrok tavaszi gondozása, a metszés és a növényvédelem nagyban befolyásolja azt, hogy milyen lesz az ez évi termés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 6. 11:27

Termő és hajtórügyek
Minden gyümölcsfán megfigyelhetjük, hogy a vesszők csúcsrügyei a legfejlettebbek, az alattuk lévők kisebbek, és a vesszők tövén egészen fejletlen rügyek helyezkednek el. A tavaszi kihajtás üteme a rügyek fejlettségét követi. A megmetszett vesszőnek a végen álló rügye hozza a legerősebb hajtásokat.
Eltéréseket fedezhetünk fel a különböző helyzetben lévő vesszők fejlődési erélye között is. Az egyenesen felnyúló vesszők erőteljesen hajtanak ki, és minél inkább megközelíti a vessző, gally iránya a vízszintes helyzetet, annál gyengébbek rajta a hajtások. A vesszőknek ezt a tulajdonságát használjuk fel a gyümölcsfák gyorsabb termőre fordítására, mert a vízszintes vagy vízszintest megközelítő irányúra kényszerített vesszők a vegetatív hajtások helyett termőrügyeket fejlesztenek. 
 
A tavaszi metszésről
Gyakran tanácsolom a gyümölcstermesztőknek, hogy abból induljanak ki, hogyan reagált a fa a tavalyi metszésre. Volt rá eset, hogy a kertészkedő egy fáról sorra lemetélte a termőképleteket. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt válaszolta: azért, hogy ne mondják, hogy nem csinálok semmit, és arra gondoltam, ezzel csinálom a legkisebb kárt. 
A termőre fordulást egyéb környezeti adottságok is befolyásolják: a rendelkezésére álló víz, tápanyag, árnyékoltság stb.
 
Mivel magazinunk havonta jelenik meg, és az írások terjedelme is behatárolt, javasolnám a kertészkedőknek, hogy írásaimat őrizzék meg, hiszen a teendők nagy része ismétlődik, és nem szeretném magamat ismételni. Hogy példát is mondjak, egy éve márciusban rajzzal is magyaráztam a karcsúorsó első metszését. Múlt havi számunkban írtam a csemeték első metszéséről s egyben a koronák kialakításáról. 
 
Több alkalommal foglalkoztam a tavalyi áprilisi fagykárral is a gyümölcsösökben. Most, a metszések idején, ismételten arra figyelmeztetném a kertészeket, hogy a gyümölcs nélkül maradt fákról az év közben kinőtt hajtásokat (most már vesszőket) el kell távolítani, mert ha meghagyjuk őket, azok elágazódva nagyon besűrítik a fák koronáját. A vesszők végén lévő lisztharmatfertőzésre is szeretnék újfent figyelmeztetni – amennyiben a fertőzött végeket eltávolítjuk, és ezt a mechanikai növényvédelmi munkát jól végezzük, lényegesen kevesebb permetezésre lesz év közben szükségünk.
 
Gyümölcsfacsemeték ültetése tavasszal
Némi előnye van az ősszel elültetett csemetének a tavasszal ültetettel szemben, hiszen októberben, novemberben sok hajszálgyökér fejlődhet rajtuk. A tavasszal telepített fácska ezt behozhatja, ha megfelelő hozzáértéssel ültetjük. Minden kertészkedő jól dönt, ha tavaszra meggondolja magát, és még egy-két fácskát, bokrot ültet a kertjébe. Viszont felhívom a figyelmet arra a szabályra, miszerint almástermésűek után csonthéjast ültessünk, és fordítva, csonthéjas után almástermésűt. Elsősorban olyan gyümölcsfa mellett döntsünk, ami hiányzik, vagy amiből kevés van a kertben. 
 
Hogyan növeljük a család gyümölcsfogyasztását?
Elsősorban a nyári almafajtákat ajánlom (Nela, Quinte, Discovery, Prima), ezenkívül ültessünk nyári-őszi körtét is (Hardyho, Konferencia, Clapová, Williamsová). Ha kevés a téli almafa, a rezisztens fajtákból válasszunk, hogy kevesebbet kelljen permetezni (Topaz, Rubinola, Melodie). Bogyós gyümölcsből málnát, ribiszkét, szamócát érdemes ültetni. Gazdaboltok, lerakatok gondolnak az ilyenkori ellátásra is, de érdeklődni kell, mit tudnak ajánlani. 
Tanácsoltam, hogy a kajszit, őszibarackot ne ültessük el ősszel a végleges helyére, mert nagyon fagyérzékeny. Ha így tettek, és ősszel ideiglenesen elvermelték, vagyis mélyebbre ültették a megvásárolt fácskákat, akkor nem fagytak meg gyökereik, és most már állandó helyükre lehet ültetni őket.
 
Belucz János gyümölcskertész-mérnök
 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
határátkelőhely

Az ÚVZ arra kér mindenkit, határátlépéskor tartsa be a hatóságok utasításait

rendőrség

Halálos baleset: Vonat alá hajtott az autós – a sofőr és kutyája is életüket vesztették

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

komárom

Megyei kitüntetés a gimiseknek

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.