Gazdaság

Becsapták a gazdákat

Pozsony | A Fico-kabinet korábbi fogadkozásai ellenére a Szlovák Földalap az idei év elejétől megemelte az igazgatásában álló földek bérleti díját, és jövőre újabb emelésre számíthatunk. A gazdák képviselői szerint az emelés súlyos érvágást jelent számukra, a magasabb bérleti díj idővel ráadásul az élelmiszerárak további növekedéséhez is hozzájárulhat, amit már mindenki megérez.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. február 27. 10:22

Rémhírterjesztéssel vádolta Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter korábban mindazokat, akik arra figyelmeztettek, hogy a szaktárca a Szlovák Földalap igazgatásában álló földek bérleti díjának az emelését tervezi. A miniszter 2012-ben még azt állította, hogy mindennek az ellenkezője az igaz, vagyis a bérleti díjak csökkentésére számíthatnak a gazdák. Az idő azonban a díjak növelésére figyelmeztetőknek adott igazat. A gazdák már az idei év elejétől nagyobb díjat kénytelenek fizetni a földalapnak, amit a szaktárca most azzal magyaráz, hogy az idei emeléssel csak a piaci árakhoz szerettek volna közelíteni, ráadásul a bérleti díjak még mindig alacsonyabbak a környező országokhoz képest.
 
Az aktuális bérleti díjak a termőföldek minőségi osztályától függnek. Az új díjszabás szerint az idei évtől a termőföld értékének az 1,5%-ról 2,2%-ra emelték a mezőgazdasági területek bérleti díját. A mezőgazdasági épületek esetében 2,5%-ról 3,667%-ra nőtt a bérleti díj. Ez az érintett gazdák esetében éves szinten hektáronként nagyjából 7–20 euró többletkiadást jelent. Jövőre és az azt követő években további emelések várhatók, a bérleti díj meghatározásánál ugyanis az inflációt veszik majd figyelembe. A bérleti díjakat a földalap honlapján (www.pozfond.sk) teszik közzé.
 
„A magasabb bérleti díjak az összes mezőgazdasági vállalkozó életét megnehezítik” – vallja Milan Mišánik, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Szövetségének az elnöke. Szerinte azok a gazdák, akiknek az új bérleti feltételek nem felelnek meg, ugyan felmondhatják a földalappal kötött szerződést, ez azonban problémákat okozhat számukra a támogatások merítésénél. Simon Zsolt, a Híd alelnöke, volt földművelésügyi miniszter már korábban figyelmeztetett, hogy a bérleti díjak emelésével a Smer becsapta a választóit, ami a Fico-kabinet arroganciáját bizonyítja a mezőgazdasági vállalkozókkal szemben. (mi, TASR)
Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?