Adóbevallás március végéig

Közeledik március 31., az adóbevallások leadási határideje. A nyomtatványok kitöltése nehéz feladat, összeállításunkban útmutatóval szolgálunk.
B. Szentgáli Anikó

2017. március 13. 11:57

Akinek bevétele van, adót is fizet. A havi bérünkből automatikusan levonják a járulékokat és az adót – ám mindez csak előleg. Évente egyszer el kell számolni a jövedelmünkkel és a belőle lecsippentett tételekkel. Kiszámolják, hogy az egész évi bevételünkből mennyi adónak kellett volna az államkasszába vándorolnia, s ezt összehasonlítják a havonta ténylegesen levont előlegekkel. Ideális esetben a két szám egyezik. Jobbik esetben az eredmény adótúlfizetés, amit visszaigényelhetünk. Kellemetlen meglepetésben akkor lehet részünk, ha adóhátralékot állapítanak meg, amit most ki kell egyenlítenünk. Az éves adóelszámolás legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, ha a munkaadó elvégzi helyettünk. Az alkalmazottak február 14-ig kérhették meg erre a bérelszámolójukat. Aki lekéste ezt a dátumot, vagy valamilyen okból a munkaadó nem volt hajlandó elvégezni, annak adóbevallás keretében kell elszámolnia előző évi bevételeivel és a befizetett adóval. 
 
Visszafizetett adó 
Ugyanakkor nem minden bevétellel kell elszámolni. A hatályos törvény szerint csak annak kell adóbevallást készítenie, aki 2016-ban 1901,67 eurónál többet keresett. Akinek ennél kisebb a bevétele, és év közben nem élt az adómentes minimum lehetőségével, megéri elkészítenie az adóbevallását, mert az adóhivatal visszaadja a feleslegesen befizetett adót. 
A hivatalos határidő március 31. 
 
Az A típusú adóbevallás 
Később csak azok adhatják le a nyomtatványokat, akik az adóhivataltól haladékot kértek. Általában 3 hónapos halasztást hagynak jóvá, illetve ha az adózónak külföldről is voltak bevételei, féléves haladékot is kaphat. A központi adó- és vámhivatal a halasztásról értesíti a Szociális Biztosítót és az egészségügyi felügyeletet is, ez utóbbi pedig ezt továbbítja az egyes egészségbiztosítóknak. Március 31-ig – vagy halasztás esetén a módosított határidőig – nemcsak az adóbevallást kell leadni, hanem addig az adót is be kell fizetni. 
 
 
Kétféle nyomtatvány 
A természetes személyek kétféle nyomtatvány közül választhatnak: az A és a B típusúból. Az A típusú adóbevallást azoknak kell kitölteniük, akiknek alkalmazottként volt bevételük – függetlenül attól, hogy rendes munkaszerződésre vagy megbízásos szerződésre dolgoztak-e. Akinek más adóköteles jövedelme is volt, B típusú adóbevallást kell készítenie. Ezt az űrlapot általában azok választják, akiknek volt bevételük vállalkozásból, bérbeadásból, ingatlaneladásból. Nem a teljes bevételből kell adózni. A legtöbb ember jogosult adómentes minimumra, adóbónuszra vagy adókedvezményre, aminek köszönhetően kevesebb adót fizetünk. Az adómentes rész azt az alapösszeget jelenti, melyet mindenki leszámíthat a jövedelméből, adózni csak a maradék összegből kell. Az adóalap adómentes része 2016-ra vonatkozóan 3 803,33 euró. Ezt azonban csak az aktív jövedelemmel kapcsolatban lehet érvényesíteni, amilyen például az alkalmazotti fizetés vagy a vállalkozásból származó bevétel. 
Ha valakinek csak nem aktív jövedelemnek minősülő – például bérbeadásból vagy kamatokból származó – bevétele volt, az adóalapjából nem számíthatja le az adómentes minimumot. A nyugdíjasok adómentes minimuma viszont csökken a nekik kifizetett nyugdíj összegével. 
 
Ingatlan eladása 
Az ingatlan eladásából származó bevétel csak akkor mentesül az adófizetés alól, ha a vétel és az eladás között legalább 5 év telt el. Aki korábban adja el az ingatlant, adót fizet, melyet az ingatlan beszerzési és eladási ára közötti különbözet alapján számítanak ki. Le lehet vonni mindent, amit az ingatlanba fektetett, vagyis az ingatlant eladó személy csak a haszonból adózik. 
Ha olyan ingatlant ad el valaki, melyet a szüleitől vagy a házastársától örökölt, az eladásából származó bevétel mentesül az adó alól. Feltétel azonban, hogy az ingatlan legalább 5 évig volt az örökhagyó tulajdonában. Ha nem egyenes ágon való öröklésről van szó, az ingatlan eladása esetén szintén van lehetőség adómentességre – attól függően, az örökös mennyi ideig birtokolta, illetve milyen hosszú ideig rendelkezett ott állandó lakhellyel. 
Akiknek valamely ingatlan bérbeadásából van jövedelmük, leszámíthatnak belőle 500 eurónyi adómentes részt. Az adóbevallásban már ezzel a tétellel csökkentett összeget kell feltüntetni. Ha a bérbeadásból származó éves bevétel nem éri el az 500 eurót, nem is kell bevallani, nem kell belőle adót fizetni. 
 
Az adóalap csökkentése 
Akinek az éves adóalapja nem éri el a 19 809 eurót, az 3803,33 eurót levonhat az adóalapjából. Az adózó házastársa után is adóalap-csökkentésben részesülhet (felső határa szintén 3803,33 euró), ám csak akkor, ha házastársa nem volt munkaviszonyban, és az adózó éves bevétele nem lépte túl a 35 022,31 eurót. Ha a házastársnak volt keresete az előző évben, akkor az adóalap mérséklésének lehetősége is arányosan csökken – évi 35 022,31 euró feletti bevétel mellett pedig megszűnik. Az adóbónusz felső határa éves összesítésben 256,92 euró. Adóbónuszra az a szülő jogosult, akinek az adóköteles jövedelme eléri legalább a minimálbér 6szorosát. 
Az adóalap a nyugdíjbiztosítási rendszer 2. pillérébe befizetett önkéntes összegekkel is csökkenthető. Így az adóalap 2 százalékának megfelelő részt, idén legfeljebb 1029,60 eurót lehet leírni. Akinek van kiegészítő nyugdíjbiztosítása, azaz a nyugdíjrendszer 3. pillérébe is rendszeresen utal át bizonyos összeget, az ide befizetett tételekkel ugyancsak csökkentheti az adóalapját – így összesen 180 eurót lehet leírni. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

koronavírus kína

WHO: erősen spekulatív lenne azt állítani, hogy a vírus nem Kínában jelent meg

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

José Mourinho

Mourinho úgy véli, hogy a bajnoki cím megszerzése miatt nyomás lesz a Chelsea-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.