A lengyel baromfi behozatalának tilalmát javasolják szlovák termelők

Pozsony | A Lengyelországban megtermelt baromfihús és tojás behozatalának tilalmára tett javaslatot szerdán a Szlovák Baromfitenyésztők Uniója (ÚHS) a lengyel élelmiszerekkel kapcsolatban kipattant botrányokra hivatkozva.
MTI

2013. június 26. 17:15

A Szlovák Baromfitenyésztők Uniójának állítása szerint a behozatali tilalomra a lengyel élelmiszerbiztonsági ellenőrzések "alacsony színvonala" ad okot.
    
Az ellenőrzések elégtelenségét az ÚHS szerint az elmúlt időszakban a lengyel élelmiszerekkel kapcsolatban kipattant botrányok is bizonyítják, köztük az a riportfilm, amelyet a napokban közvetített a lengyel TVN24 televíziós csatorna, és amely arról számolt be, hogy a lengyel termelők legtöbbje tiltott antibiotikumokkal "doppingolja" baromfi- és szarvasmarha-állományát, a növekedés meggyorsítása érdekében.
    
Daniel Molnár, az ÚHS vezetője a téma kapcsán azt mondta: a tenyészetekben használt antibiotikumok ilyen széles körű indokolatlan használata kizárólag a tenyésztési költségek csökkentését célozza az által, hogy gyorsítja az állatok növekedését. Az eljárás amellett, hogy az egész Európai Unióban tiltott, az ÚHS vezetője szerint a fogyasztók egészségére is veszélyt jelent.
    
Az ÚHS szerint Szlovákiában a tenyésztőknek sokkal szigorúbb ellenőrzéseknek kell megfelelniük, mint Lengyelországban. Közlésük szerint bár a szlovákiai tenyésztők is használnak antibiotikumokat, ez csupán a tenyészet mintegy fél százalékát érinti, és kizárólag az indokolt esetekre korlátozódik, betartva a használatuk utáni, 8-tól 20 napig terjedő vágási tilalmat.
    
Ľubomír Urban, az ÚHS szóvivője szerint a szlovák piacra az elmúlt évben hivatalos úton közel 20 millió euró értékben került lengyel származású baromfi. Elmondta: javaslatukkal nem azt akarják állítani, hogy Lengyelországban csak rossz minőségű élelmiszert állítanak elő, csupán azt, hogy a szlovák piacra ebből többségében a "hulladék jut, az, amit a nyugat-európai és a lengyel piacon nem tudnak eladni".
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.