A lakosság nagy része nem érzékeli a javulást

Pozsony | Javuló foglalkoztatottság, egyre kevesebb állástalan, magasabb fizetések – a Statisztikai Hivatal és a minisztériumok által közzétett elemzések szerint ez a mai szlovákiai valóság. Mit érez ebből a lakosság?
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 21. 13:36

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) legutóbbi jelentése szerint idén csaknem 50 ezer új állás jöhet létre, 8 százalék körülire csökkentve az állástalanok arányát, és ez a trend folytatódik az elkövetkező években is. Ezzel párhuzamosan csaknem az összes ágazatban nőnek a fizetések. A bruttó átlagbér idén elérheti a 942 eurót, ami 3,5 százalékkal több, mint tavaly. Hasonló adatokkal bombázza a lakosságot a Statisztikai Hivatal, a banki elemzők és a vállalkozói szervezetek által pénzelt jobboldali agytrösztök is. A statisztikai adatok azonban erősen ferdítenek. A foglalkoztatottak száma valóban nő, a fizetésemelés azonban elsősorban a vezető alkalmazottakat érinti, míg a többség továbbra is minimálbérért dolgozik. „Az autóipari cégek például 1300–1400 eurós átlagbért jeleznek, ez azonban nem felel meg a valóságnak. A kezdő alkalmazottaknak csak 700 euró körüli bruttó bért fizetnek, vagyis az alkalmazott számlájára legfeljebb 550 euró érkezik, miközben az autóipar még a legjobban fizető ágazatok közé tartozik. A szlovákiai dolgozók nagy része így tisztán nem keres 604 eurónál többet” – mondta Jozef Balica, a Kovo szakszervezet elnökségi tagja.

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a lakosság nagy része idén sem bízik anyagi helyzetének a javulásában. „Javulásra idén a megkérdezettek alig 18 százaléka számít, vagyis kevesebben, mint tavaly” – mondta Jana Glasová, a Postabank elemzője, a pénzintézet legfrissebb elemzésére hivatkozva. A lakosság nagyjából 60%-a szerint idén semmivel sem lesz jobb az anyagi helyzete a tavalyinál. A lakosság több mint fele továbbra is az egyik fizetéstől a másikig él, vagyis egyetlen centet sem képes megtakarítani, csaknem az ötödük pedig csak a korábban megtakarított összegből vagy hitelből tengeti az életét. A fizetéséből a megkérdezettek alig több mint harmada képes félretenni valamit a nehezebb időkre. (mi, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.