A facsemeték első, tavaszi metszése

A fák és bokrok tavaszi gondozása, a metszés és a növényvédelem nagyban befolyásolja azt, hogy milyen lesz az ez évi termés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 10. 14:15

A facsemeték első, tavaszi metszése
Az ősszel, illetve a tavasszal kiültetett facsemeték első metszése nagyon jelentős a fa életében. Ezzel a metszéssel eldöntjük azt, hogy milyen legyen korona alakja, és beállítjuk a termést.
Rosszat teszünk azzal, ha a fát sajnálva alig metszünk meg, és alig rövidítjük meg az ágait. Ha nem részesítjük a fát ebben a metszésben, akár ki is száradhat. Metszéskor az elültetett fa gyökérzetével arányosan kell alakítani a lombozatot. Ha több vizet párologtat el a lomb, mint amennyit a gyökérzet felvesz, a fa kiszáradásra van ítélve.
 
Almánál az M-9 alany esetében karcsúorsót nevelünk – a nem buja növekedésű fajták esetében az MM-106-oson is –, ugyanakkor a buja növekedésűeknél inkább sudaras ágcsoportos koronát alakítunk ki (pl. a körténél és a birsnél).
 
A karcsúorsó kialakítása
Az éves csemete (suháng) esetében 80–90 cm magasan visszavágjuk a fácskát, a csúcson meghagyunk egy rügyet, ebből lesz majd a vezér, alatta 6-8 rügyet kivakítunk. A lenti rügyekből lesznek az oldalágak 40 cm felett. Az éves, de már oldalágakkal rendelkező fácska esetében ugyanez a folyamat, csak már a rügyek helyett hajtások vannak. Így a csúcson meghagyjuk a 80–90 cm-nél lévő hajtást. Ugyanez történik a kétéves fácskánál. Ha még nem készült el a támrendszer, mielőbb karót verünk a csemete mellé.
 
Ágcsoportos, sudaras korona kialakítása
Ezt a koronaformát alkalmazzuk az almától kezdve (az MM-106-os-on lévő buja növekedésű fajtáknál) az összes csonthéjas gyümölcsnél (kivéve az őszibarackot) és a csonthéjas magvaknál (dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye). 
 
Kialakítása: Az éves, oldalvesszővel rendelkező fácskánál 70–80 cm magasságban meghagyunk 4-5 oldalágat, fölötte 40–50 cm-rel meghagyunk egy hajtást, ebből lesz a vezér (sudár). Ebből a törzsből alakítjuk majd ki fölfelé a további ágcsoportokat. 
 
Gyümölcssövény
A kertészkedők egy része kedveli a gyümölcssövényeket, ami főleg az almánál és a körténél bevált koronaszerkezet. Ha emellett döntünk, jó, ha már az első metszésnél kialakítjuk a támrendszert – ott hagyunk meg két oldalvesszőt, ahol az emeletek következnek, és mindjárt ki is kötözhetjük azokat. Magyar szakemberek Hungária szisztémnek nevezték el ezeket a sövényeket. Előnyük, hogy a korona ki van terítve, éri a nap, permetezésnél jobban elérjük a hajtásokat, leveleket. Azáltal, hogy kikötözést végzünk, a termőhajtások vízszintes helyzetbe kerülnek, ami az almánál termésbiztonságot jelent. 
 
Katlan formájú korona
Az őszibaracknál legjobban bevált koronaforma a katlan- vagy vázakorona. Sok évre visszamenőleg ez a forma volt leginkább elterjedve, bár nagyüzemben egyre gyakoribb az orsó, karcsúorsó korona. Ennek az a magyarázata, hogy az őszibarack igényli a meleget és a napot, amit a katlan forma tudja biztosítani a számára.
 
Kialakítása: amennyiben kapott a fácska metszést már a faiskolában, akkor ezekből a vesszőkből 4-5-öt meghagyunk, a fölöslegeseket eltávolítjuk, majd pedig a meghagyottakat 1-2 kifelé álló rügyre visszavágjuk. Viszont ha éves, oldalágak nélküli fácskát vettünk, akkor 100 cm magasságban megmetsszük a suhángot, a sebeket lekezeljük, és amikor kihajtott a fa, a keletkezett hajtásokból meghagyunk négyet-ötöt.
 
Növényvédelem
Február másik felében, március elején fontos növényvédelmi munkákat kell végezni a gyümölcsösben, amivel nagyban hozzájárulhatunk a betegségek és a kártevők gyérítéséhez, elsősorban le kell szedni a gyümölcsmúmiákat, és metszéskor el kell távolítani a lisztharmatos ágvégeket. Bár az erős tél a tapasztalat szerint megsemmisíti a kártevőket és a betegségeket, erre nem támaszkodhatunk. Rügyfakadás előtt vegyük vállunkra a permetezőt, és permetezzük meg az őszibarackot (Kuprikol, Sampion, Kuproxát). Amennyiben korán tavaszodna, olajos permettel permetezzük meg az almát, körtét. A tavaszi talajmunkával egyidejűleg juttassuk ki az NPK-t is, áranként 3-5 kg-ot. 
 
Csapadék és hőmérséklet
A tavalyi évben gyakran hangoztattuk, hogy ez lesz az eddigi legmelegebb év, ezzel szemben az adatok bizonyítják, hogy a rekordot még mindig 2014 tartja. 
Az alábbi adatok megbízhatóak, a csapadékot magam mérem az udvaromban, a hőmérsékletet pedig a helyi UKSUP méri és adja. 
 
A klimatológusok ezzel szemben a 2016-os évet rekord évnek mondták ki, alapul véve az 1961–1990 évek átlagát – ehhez viszonyítva 1,4 fokkal volt tavaly melegebb. Szerintük a csapadék országos átlaga is magasabb a Csallóközben mértnél, mégpedig 895 mm.
 
Belucz János gyümölcskertész-mérnök

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.