A facsemeték első, tavaszi metszése

A fák és bokrok tavaszi gondozása, a metszés és a növényvédelem nagyban befolyásolja azt, hogy milyen lesz az ez évi termés.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. április 10. 14:15

A facsemeték első, tavaszi metszése
Az ősszel, illetve a tavasszal kiültetett facsemeték első metszése nagyon jelentős a fa életében. Ezzel a metszéssel eldöntjük azt, hogy milyen legyen korona alakja, és beállítjuk a termést.
Rosszat teszünk azzal, ha a fát sajnálva alig metszünk meg, és alig rövidítjük meg az ágait. Ha nem részesítjük a fát ebben a metszésben, akár ki is száradhat. Metszéskor az elültetett fa gyökérzetével arányosan kell alakítani a lombozatot. Ha több vizet párologtat el a lomb, mint amennyit a gyökérzet felvesz, a fa kiszáradásra van ítélve.
 
Almánál az M-9 alany esetében karcsúorsót nevelünk – a nem buja növekedésű fajták esetében az MM-106-oson is –, ugyanakkor a buja növekedésűeknél inkább sudaras ágcsoportos koronát alakítunk ki (pl. a körténél és a birsnél).
 
A karcsúorsó kialakítása
Az éves csemete (suháng) esetében 80–90 cm magasan visszavágjuk a fácskát, a csúcson meghagyunk egy rügyet, ebből lesz majd a vezér, alatta 6-8 rügyet kivakítunk. A lenti rügyekből lesznek az oldalágak 40 cm felett. Az éves, de már oldalágakkal rendelkező fácska esetében ugyanez a folyamat, csak már a rügyek helyett hajtások vannak. Így a csúcson meghagyjuk a 80–90 cm-nél lévő hajtást. Ugyanez történik a kétéves fácskánál. Ha még nem készült el a támrendszer, mielőbb karót verünk a csemete mellé.
 
Ágcsoportos, sudaras korona kialakítása
Ezt a koronaformát alkalmazzuk az almától kezdve (az MM-106-os-on lévő buja növekedésű fajtáknál) az összes csonthéjas gyümölcsnél (kivéve az őszibarackot) és a csonthéjas magvaknál (dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye). 
 
Kialakítása: Az éves, oldalvesszővel rendelkező fácskánál 70–80 cm magasságban meghagyunk 4-5 oldalágat, fölötte 40–50 cm-rel meghagyunk egy hajtást, ebből lesz a vezér (sudár). Ebből a törzsből alakítjuk majd ki fölfelé a további ágcsoportokat. 
 
Gyümölcssövény
A kertészkedők egy része kedveli a gyümölcssövényeket, ami főleg az almánál és a körténél bevált koronaszerkezet. Ha emellett döntünk, jó, ha már az első metszésnél kialakítjuk a támrendszert – ott hagyunk meg két oldalvesszőt, ahol az emeletek következnek, és mindjárt ki is kötözhetjük azokat. Magyar szakemberek Hungária szisztémnek nevezték el ezeket a sövényeket. Előnyük, hogy a korona ki van terítve, éri a nap, permetezésnél jobban elérjük a hajtásokat, leveleket. Azáltal, hogy kikötözést végzünk, a termőhajtások vízszintes helyzetbe kerülnek, ami az almánál termésbiztonságot jelent. 
 
Katlan formájú korona
Az őszibaracknál legjobban bevált koronaforma a katlan- vagy vázakorona. Sok évre visszamenőleg ez a forma volt leginkább elterjedve, bár nagyüzemben egyre gyakoribb az orsó, karcsúorsó korona. Ennek az a magyarázata, hogy az őszibarack igényli a meleget és a napot, amit a katlan forma tudja biztosítani a számára.
 
Kialakítása: amennyiben kapott a fácska metszést már a faiskolában, akkor ezekből a vesszőkből 4-5-öt meghagyunk, a fölöslegeseket eltávolítjuk, majd pedig a meghagyottakat 1-2 kifelé álló rügyre visszavágjuk. Viszont ha éves, oldalágak nélküli fácskát vettünk, akkor 100 cm magasságban megmetsszük a suhángot, a sebeket lekezeljük, és amikor kihajtott a fa, a keletkezett hajtásokból meghagyunk négyet-ötöt.
 
Növényvédelem
Február másik felében, március elején fontos növényvédelmi munkákat kell végezni a gyümölcsösben, amivel nagyban hozzájárulhatunk a betegségek és a kártevők gyérítéséhez, elsősorban le kell szedni a gyümölcsmúmiákat, és metszéskor el kell távolítani a lisztharmatos ágvégeket. Bár az erős tél a tapasztalat szerint megsemmisíti a kártevőket és a betegségeket, erre nem támaszkodhatunk. Rügyfakadás előtt vegyük vállunkra a permetezőt, és permetezzük meg az őszibarackot (Kuprikol, Sampion, Kuproxát). Amennyiben korán tavaszodna, olajos permettel permetezzük meg az almát, körtét. A tavaszi talajmunkával egyidejűleg juttassuk ki az NPK-t is, áranként 3-5 kg-ot. 
 
Csapadék és hőmérséklet
A tavalyi évben gyakran hangoztattuk, hogy ez lesz az eddigi legmelegebb év, ezzel szemben az adatok bizonyítják, hogy a rekordot még mindig 2014 tartja. 
Az alábbi adatok megbízhatóak, a csapadékot magam mérem az udvaromban, a hőmérsékletet pedig a helyi UKSUP méri és adja. 
 
A klimatológusok ezzel szemben a 2016-os évet rekord évnek mondták ki, alapul véve az 1961–1990 évek átlagát – ehhez viszonyítva 1,4 fokkal volt tavaly melegebb. Szerintük a csapadék országos átlaga is magasabb a Csallóközben mértnél, mégpedig 895 mm.
 
Belucz János gyümölcskertész-mérnök

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.