316,20 – "erősödött" a forint

Budapest |

<p>Erősödött a forint pénteken a nemzetközi befektetői hangulat romlását tükröző euró-gyengülés és a magyar szuverén besorolás hitelminősítői rontása ellenére is.</p>

Az eurót délután négy órakor 316,20 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a csütörtök délutáni 320,54 forint után. Csütörtökön 324,27 forint volt az euró legmagasabb jegyzése, ami új történelmi rekord.

A svájci frank jegyzése 259,80 forint a csütörtöki 262,97 forinttal szemben, a dollár 248,65 forint az előző délutáni 250,11 forint után, a japán jen jegyzése pedig péntek délután 3,2244 forint az előző napi 3,2457 forinttal szemben.

Az euró pénteken 16 havi mélypontra gyengült a dollárral szemben az euróövezeti adósságszolgálati válság megoldatlansága miatti piaci fenntartások, valamint az amerikai gazdaság javuló kilátásait tükröző makrogazdasági adatok hatására.

A Fitch Ratings pénteken kora délután megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A nap folyamán lassan, de folyamatosan erősödő forint a hitelminősítői bejelentést követően 317 forintos euró jegyzésről 319 közelébe gyengült, majd néhány perc elteltével visszatért a 317-es jegyzésre. A svájci frank jegyzése 260 forintról 261,50-re szökött fel, majd ismét 260 forinton állapodott meg. A dollár 248,20 forintról 249,50 forintra erősödött, majd 248 forint közelébe tért vissza, a japán jen pedig 3,2160 forintról 3,23 fölé erősödött, majd 3,2130-ra tért vissza.

Pénteken enyhült az IMF/EU tárgyalások lehetséges kimenetelével kapcsolatos piaci fenntartások miatt a forintra nehezedő nyomás.

A piacon pozitív fordulatként értékelték, hogy megváltozott a kormány szándéka és kommunikációja, ennek tulajdonítható a forint erősödése - mondták el devizapiaci kereskedők. Azt is pozitívumként emlegették, hogy Simor András jegybankelnök - kormányképviselők társaságában - a miniszterelnöknél járt pénteken reggel. Úgy vélték, ez arra mutat, hogy a kormány kikéri a jegybank véleményét.

Orbán Viktor kormányfőnél Simor András MNB-elnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály részvételével tartottak megbeszélést pénteken reggel. A tárgyalást követően a miniszterelnök elmondta: az MNB elnökével egyetértettek abban, hogy a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében. Orbán Viktor közölte: Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?