Gazdaság

30 millió euró a gazdák gázolaj-támogatására

Pozsony | A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadóvisszatérítésre a földművelésügyitárca a jövő évre 30 millió eurót különített el. A támogatásra azonban csak a kiemelt ágazatokban vállalkozók jogosultak.
Molnár Iván

2018. november 22. 12:28

A gazdák 2019 harmadik negyedévében juthatnak hozzá a pénzhez. - TASR-felvétel

A szaktárca szerint az úgynevezett zöld gázolaj projekt, vagyis a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés célja az ágazat versenyképességének a növelése. „Az erre fordított pénz azonban nem csupán a mezőgazdaságon segít. Az ágazatba pumpált támogatás több más ágazatra, így például az élelmiszeriparra, a gépiparra és a vegyiparra is pozitív hatást gyakorol. Az így felhasznált támogatás így sokszorosan megtérül az országnak, nem beszélve arról, hogy ennek köszönhetően az ágazatban nőhet a foglalkoztatottság is” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. A projekttel kapcsolatos első felhívást a szaktárca a jövő év első felében írja ki, a gazdák pedig 2019 harmadik negyedévében juthatnak majd hozzá a pénzhez.

„Az állami támogatás nagyságát a maximális üzemanyag-fogyasztásból és az adott termékre nyújtott kompenzációs kulcs alapján számítjuk ki. Ha például a gazda 129 hektáron termeszt körtét, akkor az egy hektárra számított 244,78 literes fogyasztás és a literenként 0,347 eurós kompenzációs kulcs alapján csaknem 11 ezer eurós jövedékiadó-visszatérítésre lesz jogosult”

– nyilatkozta Štefan Ryba, a földművelésügyi tárca mezőgazdasági részlegének a vezetője.

2018. november 21. 13:37

Továbbra sincs egyezség az EU 2019-es költségvetéséről

Matečná szerint azonban nem minden gazda számíthat automatikusan a támogatásra. „Elsősorban az olyan ágazatokat szeretnénk támogatni, amelyek munkaigényesebbek, vagyis a speciális növénytermesztést és állattenyésztést” – tette hozzá a tárcavezető. A növénytermesztés esetében támogatásra a gyümölcsfélék, a zöldség, a burgonya, a hüvelyesek, a cukorrépa, a szója, a mák, a len, a kender, a komló, a fűszer- és a gyógynövények termesztői számíthatnak. Az állattenyésztésben ugyanez a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a ló és a baromfitenyésztőkre vonatkozik. Az agrártárca már megkezdte a támogatással kapcsolatos adatgyűjtést a gazdák körében.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) képviselői szerint a jövedékiadó-visszatérítés sokat segít az ágazaton. „Rendkívül jó hír, hogy az állam nem fordít hátat a vidéki régióknak, így is segítve a foglalkoztatottság növelését az ágazatban. A 30 millió eurós összeg jelentős mértékben hozzájárulhat a mezőgazdaság versenyképességének a javításához” – nyilatkozta Emil Macho, az SPPK elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?