2014 fordulópont a G-20 szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében

<p>A vezető gazdaságok (G20 országok) szén-dioxid-kibocsátásának csökkenésében fordulópont lehet 2014, amikor a globálisan 3,2 százalékos gazdasági növekedést az üvegházhatású gázok energiához kapcsolható kibocsátásának mindössze 0,5 százalékos emelésével sikerült elérni - állítja a PwC.</p>

A tanácsadó cég eljuttatta az MTI-hez a Karbonszegény gazdaságok indexe című elemzés eredményeit, amely a vezető gazdaságok szén-dioxid-intenzitását modellezi. Ezt a mutatót úgy képezik, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyiségét a bruttó hazai termék (GDP) egymillió dollárjára vetítik.  Az elemzés megállapítja, hogy tavaly 2,7 százalékkal mérséklődött a szén-dioxid-intenzitás a vizsgált országoknál. A tavalyi mérséklődés a PwC elemzésének első megjelenése óta eltelt hét év legmagasabb értéke - mutatnak rá a közleményben. Az elemzés szerint a 2014-es év volt az első év, amikor több országnak (az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Németországnak és Olaszországnak, valamint az Európai Unió egészének) sikerült 6,3 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást. Kína, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, 6 százalékkal tudta mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását, így az Európai Unión kívüli legjobban teljesítő ország lett - tették hozzá.  Megjegyezték azonban, hogy öt országban - Dél-Afrikában, Indiában, Brazíliában, Szaúd-Arábiában és Törökországban - nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. A közleményben kitérnek arra, hogy az eredmények ellenére már hetedik éve nem sikerült globálisan elérni a célul kitűzött szintet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának GDP-egységre jutó csökkentésében. Annak érdekben ugyanis, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius fokot, a szén-dioxid-kibocsátás 6,3 százalék körüli gyors és tartós csökkentése szükséges évente világszinten. Leo Johnson, a PwC fenntarthatóságért és klímaváltozásért felelős cégtársa szerint az energiafelhasználásban akkor következik majd be valódi fordulat, amikor a megújuló energiaforrások egyenértékűvé válnak a fosszilis tüzelőanyagokkal. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?