Filmek

SOROZATDARÁLÓ: Csak a testőrömön keresztül

Első ránézésre a Bodyguard nem tűnik többnek egy Több mint testőr klónnál – egy testőr összejön azzal a nővel, akit meg kell védenie –, de aki így gondolja, nem is tévedhetne nagyobbat.
Tóth Csaba

2019. január 20. 19:00

- Képarchívum

A hatrészes brit minisorozat (amit a Netflix tett világszerte elérhetővé) már az első rész első húsz percével a feszültségkeltés magasiskoláját nyújtja. David Budd (a Trónok harca Richard Maddenje) épp a két gyerekével vonatozik, amikor valami gyanús dologra lesz figyelmes: gyanítani kezdi, hogy valakik bombamerényletre készülnek a vonat ellen, és a katonai múlttal bíró férfi mindent megtesz azért, hogy életben maradjanak. Hitchcocki feszültségkeltést kapunk, amit még maga a mester se rendezett volna meg ügyesebben. Buddot a sikeres akciója miatt hálából előléptetik, ami azt jelenti, hogy a brit védelmi miniszter, Julia Montague (Keeley Hawes) testőre lesz. Bár látszólag semmiben sem ért egyet a főnökével, Budd hamarosan közel kerül Juliához, nem utolsósorban amiatt, mert a nő egy radikális törvényjavaslata sokakban kelt megütközést, és akadnak páran, akik el akarják őt tenni láb alól. Ha ennél többet elárulnék a sztoriról, már bőven belecsúsznék a spoiler-zónába, de ha ennyi alapján azt hiszed, hogy tudod, mit várhatsz Jed Mercurio sorozatától, akkor bizony mellétrafáltál. A Bodyguard erőssége ugyanis pont abban rejlik, hogy teljesen kiszámíthatatlan. Amikor már nézőként sejtenénk, milyen irányba halad tovább a történet, mindig vesz egy éles fordulatot, hogy teljesen új utakra lépjen. Mindez azonban minden öncélúság nélkül történik, a fordulatok jól átgondoltak, és logikailag is nehezen kikezdhetők. Meglepően politikus széria a Bodyguard, bár azt azért hozzátenném, hogy pont akkor válik kicsit gyávává, amikor az elkövetőket leleplezi. Ahogy a fordulatokkal, úgy a tempóval is bátran játszadozik Mercurio: valamikor a végtelenségig pörgeti a sokszereplős, szerteágazó cselekményt, hogy a kellő pillanatban lelassítson, és egy-egy drámai nagyjelenetnek megadja a kellő időt és teret ahhoz, hogy igazán hatásos legyen.

 

A sorozat kiemelkedő népszerűsége azonban nemcsak a bravúros cselekményvezetésben rejlik, hanem a jól kidolgozott, valóban mély karakterekben is. Sebzett lelkű, a harcteret lélekben otthagyni képtelen exkatonát ugyan már sokat láthattunk a vásznon és a tévében, David Budd karakterében azonban sikerül valóban mélyre ásni, és nem csak az ilyenkor szokásos sallangokat felköhögni, és ez Richard Madden árnyalt alakításának is köszönhető. A miniszter szerepében Keeley Hawes pedig egy igazán ellentmondásos figurát alakít, akinek láthatjuk mind a harcias, mind a sebezhető oldalát, és egy pillanatra sem próbál szimpatikus lenni, mégis mindvégig nagyon emberi. A Bodyguard az a fajta thriller, amivel óvatosan kell bánni, mert miután elkezdted, borzasztó nehéz abbahagyni, és ha nem vigyázol, könnyen azon kaphatod magad, hogy lenyomtad egy ültő helyedben a teljes hat órát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?