Filmek

Jurassic World: Bukott birodalom - A kaland és Spielberg hiánya

Valószínűleg azoknak van igazuk, akik azt állítják, hogy a Jurassic Parkot békén kellett volna hagyni az első rész után, és nem termelni a folytatásokat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 13. 19:36

Rossz és feleslegesen elnyújtott film lett a Bukott birodalom (Fotó: Cinemart.sk)

Steven Spielberg 1993-as filmje ugyanis maga volt a nagybetűs blockbuster, a tökéletes nyári film: tele volt kalanddal, némi humorral, nehezen felejthető karakterekkel, és dinókkal, akiket a rendezőóriás elképesztően profin vitt a vászonra. Az eredményt ismerjük: óriási kasszasiker és három felejthető folytatás, ami most kiegészült egy újabbal.

Amikor 2015-ben Jurassic World címen újraélesztették a sorozatot, sejteni lehetett, hogy a készítők hosszabb távra terveznek. És ugyan a Jurassic World zavaróan sokszor nyúlt vissza az első részhez, mégsem volt annyira rossz film: tipikus látványmozi volt, ami folyton adagolta a gyermeteg poénokat, A galaxis őrzőiben megkedvelt Chris Prattnek pedig jól állt a bohókás idomár karaktere. A folytatásról, a Bukott birodalomról sajnos semmi ilyesmi nem mondható el.

Ha egy Jurassic Park-epizód jelentős részében azon moralizálnak, hogy mi legyen a dinókkal a szigeten, ahol éppen kitör egy vulkán, akkor már érdemes aggódni, hisz ezek a filmek éppen azért voltak jók, mert kerülték a didaktikusságot, nem akartak komoly tanulságot megfogalmazni azon túl, hogy az ember azért mégse játsszon Istent, ne szóljon bele a teremtésbe kipusztult élőlények feltámasztásával. Itt azonban pont ennek ellenkezője történik: a dinóvédővé lett Claire és az idomár Owen visszatér a szigetre, hogy megmentse a láva elől a dinókat, de persze a gonosz állatkufárok közbeszólnak, és egy még galádabb fickó a háttérben ennél is szörnyűbb terven, pontosabban egy hibrid dinó létrehozásán dolgozik. Ebből akár még születhetett volna egy pompás kalandfilm, csakhogy a Bukott birodalom első fele olyan ostoba dialógusokkal operál, hogy az ember legszívesebben menekülne a teremből.

Ha a moralizáláson túl is teszi magát a néző, akkor is szembe találja magát azzal, hogy a Bukott birodalom akció- és kalandfilmnek is gyenge. Mert bár már az első percben azt látjuk, ahogy egy dinó a helikoptert üldözi földön és vízen, a film nem egyszer túltolja ezeket a jeleneteket. Ötödjére már inkább fárasztó, hogy még több dinó jön, és még jobban kell menekülni, különben baj lesz. Spielberg még pontosan tudta, hogy létezik a feszültségteremtés, nem kell minden pillanatban mutogatni a dinókat, olykor elég, ha csak utalgatnak rájuk – Juan Antonio Bayona rendező sajnos ezzel nem volt tisztában. Ráadásul a film a felénél tulajdonképpen műfajt is vált, és inkább kezd hasonlítani egy kísértetházas horrorra, mint kalandfilmre, csak szellemek helyett dinók elől kell menekülni. Ekkorra már a klisék is megszámlálhatatlanul ömlenek ránk: megjelennek a becstelen, pénzéhes üzletemberek, akik természetesen majd elnyerik méltó büntetéseket a fináléban, miközben a kaland abban merül ki, hogy mindenki egyszerre szalad az állatok elől.

Rossz és feleslegesen elnyújtott film lett a Jurassic World: Bukott birodalom, ez nem kérdés. A legfájdalmasabb viszont, hogy a főszereplővel, Chris Prattel is képtelen mit kezdeni, a játékidő háromnegyedében csak összevissza szaladgál szegény. Az utolsó képsorok alapján ítélve biztosan lesz folytatás. Ha már ennyire akarják, legalább Spielberget visszacsábíthatnák a rendezői székbe, azzal alighanem mindenki jobban járna.

Gera Márton

Jurassic World: Bukott birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom). Amerikai–spanyol kalandfilm, 2018, 128 perc. Rendezte: J. A. Bayona. Szereplők: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, James Cromwell, Rafe Spall.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?