Közélet

Fico szakértőbb a szakértőknél

Pozsony | Robert Fico (Smer) szerint a szakértők tévednek, amikor azt állítják, hogy a minimálbér emelése károsan hathat Szlovákia gazdaságára. A Smer elnöke úgy véli, az utóbbi évek emeléseinek is köszönhető, hogy a munkanélküliség még sosem volt ilyen alacsony az országban. Az INESS gazdaságkutató intézet szerint viszont korántsem olyan rózsás a helyzet, mint ahogy Fico állítja.
Nagy Roland

2019. augusztus 22. 07:00

Fico
Robert Fico szerint a minimálbér emelése pozitívan hat a gazdaságra - TASR-felvétel

Robert Fico tegnap megismételte azt a javaslatát, amely szerint egy képlet alapján minden évben automatikusan határoznák meg a minimálbér összegét. A mechanizmusnak köszönhetően a minimálbér sosem csökkenne az éves átlagbér 60 százaléka alá. A Smer elnöke hangsúlyozta, hogy a 60 százalékos határt nem a Smer találta ki, hanem az Európai Szociális Charta és a Munkaügyi Világszervezet (ILO) ajánlása. Fico abban bízik, hogy a parlament már idén elfogadja a javaslatát, így jövőre már a képlet alapján határoznák meg a minimálbér 2021-re érvényes összegét. A volt miniszterelnök szerint az így kiszámított összeg 2021-ben túllépné a 600 eurót. Ján Richter (Smer) a jövő évre 580 eurós minimálbért javasol, ami az idei, 520 eurós összeghez képest 60 eurós emelkedést jelent.

Gyengítheti a gazdaságot

Fico szerint ezzel elérhető, hogy a minimálbér összege ne legyen politikai kérdés. Az ellenzéki képviselők folyamatosan bírálják Ficót, szerintük a volt kormányfő a minimálbér emelésével mindössze a pártpreferenciát akarja növelni, viszont ezzel csak árt a szlovák gazdaságnak.
Hasonlóan vélekednek a gazdasági szakértők is. Róbert Chovanculiak, az INESS elemzője legújabb tanulmányában rámutatott, hogy a munkanélküliség példátlan csökkenése nem a belső politikai történéseknek, hanem külső tényezőknek köszönhető.

„Az utóbbi 5 évben az egész EU-ban csökkent a munkanélküliség, átlagban 11 százalékról 6,4 százalékra. Ha a V4-es országokat nézzük, náluk még gyorsabb tempóban csökkent, mint nálunk”

– írja az INESS elemzője.

Kettészakad az ország

Chovanculiak arra is felhívta a figyelmet, hogy a minimálbér emelése a gazdasági szempontból elmaradott régiókra is negatív hatással lehet. Az 580 eurós minimálbér ugyanis a közép- és kelet-szlovákiai régiókban már a helyi átlagbértől sem sokkal maradna el. Ennek következtében az alulkvalifikált munkaerő még nehezebben találna munkát, mint most, így a munkanélküliséget tekintve még tovább mélyülne a szakadék az egyes régiók között.

„A nyugati országrészekben a munkanélküliség 3 százalék körül mozog. Pozsony megyében egy munkanélkülire átlagban két szabad munkahely jut. A keleti régiókban azonban sokkal rosszabb a helyzet. A Késmárki, a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban a munkanélküliség meghaladja a 15 százalékot. Ezekben a járásokban egy szabad munkahelyre több tucat jelentkező jut”

– közölte Chovanculiak.

Magas adóterhek

A minimálbér emelése a munkáltatókra is rendkívül negatívan hathat. A jelenlegi, 520 eurós minimálbérből ugyanis a munkavállalók mindössze 427 eurót kapnak meg, azonban a munkáltató teljes költsége, vagyis az úgynevezett szuperbruttó 703 euró. Chovanculiak szerint ha jövőre a minimálbér bruttó 60 euróval nőne, az nemcsak a kis- és középvállalkozóknak, hanem a nagyobb cégeknek is gondot okozhat. Már több szektor is tiltakozott Fico ötlete miatt, köztük a Szlovák Kórházszövetség (ANS) is.

A munkáltatók ezért inkább az adómentes alap növelését javasolják, így a munkavállaló is több pénzt kapna kézhez, és nekik sem kellene annyit fizetniük az államnak. Az INESS szakembere ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 5 évvel ezelőtt a minimálbérért dolgozókat 29 százalékos adó- és járulékteher sújtotta, idén ez már 40 százalékos. Fico azonban nem tervezi, hogy csökkentse az adómentes alapot.

„A tanulság az, hogy azokban az országokban a legmagasabb az életszínvonal, ahol a legnagyobbak az adóterhek”

– jelentette ki a Smer elnöke.

Csak marketingfogás

Az INESS szerint az lenne a legjobb, ha a minimálbérről szóló döntések kikerülnének a kormány kezéből. „A kormány marketingfogásként használja a minimálbért, ezt láthattuk az utóbbi években. Ebben az esetben a megoldás az lenne, ha egy meghatározott gazdasági mutató alapján döntenének a minimálbérről” – olvasható a tanulmányban. Az intézet szerint a legalkalmasabb gazdasági mutató ebben az esetben a munkatermelékenység növekedése lenne, nem pedig Fico javaslata.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.