Fekete krónika
- Képarchívum, illusztráció

Felgyújtotta magát egy tibeti férfi

MTI

2018. március 8. 15:23

Felgyújtotta magát egy tibeti férfi a kelet-tibeti Ngabában, tiltakozva a kínai elnyomás ellen; a 40-es éveiben járó férfi belehalt sérüléseibe - közölte a Nemzeti Kampány Tibetért nevű, amerikai központú szervezet csütörtökön.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első önégetés közvetlenül a Kína elleni 2008-as lázadás és az 1959-es függetlenségi felkelés évfordulója előtt történt, a békés imafesztiválok miatti fokozott katonai jelenlét és megfélemlítő hadgyakorlatok közepette.

A szervezet összesítése szerint, 2009 óta 153 tibeti áldozta fel magát hasonlóképpen.

2017. december 28. 11:04

Újabb buddhista szerzetes gyújtotta fel magát Tibetben

Lobszang Szangej, az indiai emigrációban tevékenykedő tibeti kormány vezetője szerint a tibetiek önfeláldozásai azt bizonyítják, hogy lehetetlen az élet a kínai irányítás alatt. Hozzátette, Tibet problémáját legjobban egy kompromisszummal lehetne megoldani úgy, a tibeti képviselőkkel folytatott párbeszéd révén.

Az önégetéssel a tibetiek az 1951 óta tartó kínai megszállás ellen tiltakoznak, valamint azt kívánják elérni, hogy a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma visszatérhessen Tibetbe.

Önnek ajánljuk