Erdős Péter és a sanzonbizottság újratöltve?

r
Budapest |

Hatalmas felzúdulást okozott a közösségi oldalakon Demeter Szilárd kedd esti bejelentése, miszerint az általa vezetett Petőfi Kulturális Ügynökség kezdeményezésére megalakult a Petőfi Zenei Tanács.

A tanács tagjai hivatottak szakértelmükkel elősegíteni a Petőfi rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét – áll a szövegben.Mindenekelőtt nézzük, kik mondtak igent a felkérésre: Kovács Ákos, Bognár Attila, Frenreisz Károly, Müller Péter Sziámi, Both Miklós, Ferenczi György, Gőz László, Nagy Feró, Németh Alajos és Tátrai Tibor.

Nem tudni, miről folyt a diskurzus a keddi alakuló ülésen, az egyik tanácstag, Bognár Attila hajóján (A38), a tájékoztatásban csak az áll: „A felkért tagok mindegyike a szakma elismert tekintélye, művészeti tevékenységüket tekintve a könnyűzene teljes műfaji spektrumát lefedik, ami már önmagában kiváló fundamentumot biztosít a Petőfi Zenei Tanács működéséhez”. A telex.hu azon kérdésére, hogy miért középkorú, illetve idős férfiakból áll a tanács, miért nincsenek köztük nők, Demeter azt válaszolta, hogy nem a nem számít, hanem az eddigi teljesítmény.

A magyar popszakma képviselői a közösségi oldalakon, illetve a tanács megalakulásáról szóló hírek kommentszekciójában adtak hangot aggodalmaiknak. Legtöbben Müller Péter Sziámi csatlakozásán háborodtak fel, mivel a zenészt a rendszerváltás előtt üldözte a hatalom, zaklatta a rendőrség, és zenekarának, az URH-nak azért nem jelenhetett meg lemeze, mert az akkori „popkultúra jobbá tételén” fáradozó bizottság szerint nem képviseltek értéket. Ugyanez a helyzet Nagy Feróval is, aki a Beatrice élén szintén szembe került a szocialista kultúrát a nyugati hatások ellen védelmező illetékes elvtársakkal. A kommentelők egy része Demeter Szilárdban a nyolcvanas évek rettegett zenei megmondóemberének, Erdős Péternek a reinkarnációját látja, aki egy tollvonással döntött zenekarok és előadók sorsáról, sok „rendszeridegen” művészt kiiktatva.

A telex.hu arra is rákérdezett, mi hangzott el a Petőfi Zenei Tanács első ülésén. Demeter annyit mondott, hogy egy produktív vita során nagyjából tisztázták a feladatokat, lehetőségeket, irányvonalakat. A következő ülést április második felében tartják, addig a tagok gondolkodnak, tájékozódnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?