Egymáson élősködő magyar pártok

Pozsony |

Mindkét magyar pártban benne van a parlamentbe jutás lehetősége, nagy valószínűség szerint azonban ez csak egymás kárára lehetséges.

A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) és a Híd is megugorhatja a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. A Progresszív Szlovákia által rendelt Focus-felmérésben arra is rákérdeztek a válaszadóknál, hogy ha két szavazatot adhatnának le, kire adnák második voksukat. A magyar pártok esetében ez annyit jelent, hogy a Híd kicsivel több mint két százalékkal tudná növelni preferenciáit, az MKÖ pedig 1,6%-kal.

Ez a többlet minkét párt számára elég lenne ahhoz, hogy parlamentbe jusson: előbbi potenciálja 6,1%, utóbbié 5,3%.

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője lapunknak elmondta, a két magyar párt sakkban tartja egymást, ha az 5%-os küszöb megugrásáról van szó. „Az út azon dél-szlovákiai lakosok mobilizációján keresztül fog vezetni, akik mérlegelik a választáson való részvételt” – nyilatkozta a szociológus. Hozzátette azonban, hogy az országos reprezentatív felméréseken a magyar nemzetiségűek aránya kicsi, ezért ezekből az eredményekből nem lehet messzemenő következtetések levonni.

„A Híd szavazóinak kevesebb mint fele adná második voksát az MKÖ-nek, viszont még így is ők kapnák a legtöbb második szavazatot ebből a csoportból. Sok Híd-szavazó körében a szlovák pártok is népszerűek, az MKÖ esetében azonban sokan nem tudták, kire adnák második voksukat – részletezi Slosiarik a felmérés eredményeit. – Ebből kitűnik, hogy az MKÖ-szavazók közül kevesebben adnák második szavazatukat a Hídnak, mint fordítva. Azt pedig talán szintén elvárhatjuk, hogy az MKÖ szavazói között kevesebben vannak azok, akik szlovák pártra szavaznának másodikként.”

Az eredmények alapján az ún. második szavazat három párt esetében növekedett 2019 decembere és 2020 januárja között – magyarázta a számokat a Focus ügynökség vezetője. „Ha figyelembe vesszük a pártok jelenlegi támogatottságát és a második szavazatok potenciálját, akkor másfél hónappal a választás előtt négy pártnak van esélye megnyerni azt: a Smernek, Kotlebáéknak, a PS/Spolu-koalíciónak és a Za ľudínak” – értékeli a felmérést Slosiarik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?