Egészség

Szlovákiának van még pótolnivalója

Szlovákiában a vérrák az első diagnózis, amelynél a szakemberek kiszámították, hogy az állam mennyit költ a plazmasejtes mielómában szenvedő betegek egészségi és szociális ellátására. Egy évvel a számítások elvégzése után a szakemberek figyelmeztetnek: bizonyos javulás, haladás ellenére Szlovákiának van még mit tennie azért, hogy megközelítse az élvonalt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 28. 17:15

vr

A vér daganatos betegségei több ezer európai embert érintenek, az összes rákfajta 7 százalékát teszik ki. Leggyakrabban a leukémia, a limfóma és a mielóma fordul elő. Az európai onológiai adatbázis, az EUCAN szerint Szlovákiában 5 év alatt 3 616 hematológiai daganatos betegséget regisztráltak. Arról a szakterületről van szó, amely az elmúlt 10 évben óriási fejlődést mutatott, s ez a túlélés hosszában is megmutatkozott. A mielóma kezelésének közvetlen és közvetett kiadásai kiszámításának modelljét Robert Babeľa professzor dolgozta ki és végezte el. „A Leplezzük le a vérrákot nevű projekt akkor indult el, amikor Szlovákia az EU elnöke volt. A számítások 99 százalékra pontosak” – mondta a professzor. Az elemzésből kiderült, hogy a betegség diagnosztizálásától a beteg haláláig a közvetlen kiadás eléri a 261 475 eurót. Mivel a beteg élete meghosszabbodik, minden tétel megnő, főleg a kórházi és a gyógyszeres kezelés költsége. Az állam közvetett kiadásai elérik a 147 596 eurót. Első alkalommal mérték fel azt is, milyen költségek keletkeznek, ha produktív korban hal meg a beteg. „Jó, ha az állam tudja, milyen kiadásokkal jár a súlyos onkológiai betegségek kezelése. Csak így lehet hosszú távra tervezni – magyarázta Babeľa, majd hozzátette: – Az államnak komplex módon kellene tekintenie az egyes diagnózisokra: nemcsak az egészségi, hanem a szociális szempontot is figyelembe kellene vennie. Egy-egy új egészségi innováció bevezetésekor ezt a két szempontot is szem előtt kell tartani. Egy közép-európai elemzés, amit az Ideas&Solutions magyar ügynökség végzett, szintén azt javasolja, hogy a közvetlen és közvetett kiadások monitorozásakor hozzák összhangba az egészségi és a szociális gondoskodást.

„Az elemzés célja az volt, hogy felmérjék a vérrák kezelésének elérhetőségét Közép-Európában” – mondta Molnár Márk, a tanulmány egyik résztvevője. Az elemzés értékelte a klinikai ajánlások időszerűségét, a kezeléshez való hozzáfizetés lehetőségét, a betegszervezetek szerepét, a megbízható klinikai adatok elérhetőségét. Szlovákián kívül Lengyelország, Csehország, Magyarország Szlovénia, Horvátország, Bulgária és Románia is részt vett a tanulmányban, de az összehasonlítás kedvéért Ausztriát, Franciaországot és Németországot is meghívták. Szlovákia a 11 ország között a 8. helyen végzett a plazmasejtes mielóma kezelésének tekintetében. Bár az elmúlt évben javult a helyzet Szlovákiában is, a betegek még mindig nehezen jutnak hozzá a legmodernebb gyógyszerekhez. A külfölddel összehasonlítva ezek későn kerülnek Szlovákiába, és csak a betegség bizonyos stádiumában kaphatja meg a páciens. Ezekről a problémákról a szakemberek tájékoztatni fogják az illetékes szerveket.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!