Egészség

Súlyos tüdőbetegségek 2.

Tüdőembólia és tüdőinfarktus Minden olyan betegség és állapot esetén fennáll a tüdőembólia kockázata, amely kedvez a vénákban a vérrögképződésnek. Ilyenek például a hosszabb ideig tartó ágyhoz kötöttség, vénagyulladás, egyes daganatos betegségek, súlyos műtétek, elhízás, idült tüdő- és szívbetegségek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. december 2. 08:00

Új Szó
Tüdőembólia és tüdőinfarktus

Minden olyan betegség és állapot esetén fennáll a tüdőembólia kockázata, amely kedvez a vénákban a vérrögképződésnek. Ilyenek például a hosszabb ideig tartó ágyhoz kötöttség, vénagyulladás, egyes daganatos betegségek, súlyos műtétek, elhízás, idült tüdő- és szívbetegségek.

A tágult visszerekben kialakuló véralvadékok (trombusok) leszakadnak az érfalról, a vérárammal tovasodródnak az egyre nagyobb vénákba, onnan a szívbe jutnak, majd a tüdőbe kerülnek, ott pedig az egyre szűkebb érrendszerbe sodródnak. Végül megakadnak a méretüknek megfelelő átmérőjű érszakaszban, és azt elzárják (embólia). Az elzárt és mögötti terület nem kap vért, így megszűnik oxigén- és tápanyagellátása kialakul a tüdőinfarktus, amely az érintett terület elhalását jelenti. A tüdőembólia tünetei: hirtelen szaporává váló légzés, nehézlégzés kialakulása, nagy fájdalommal járó mellkasi nyomás, félelemérzés, ritkán köhögés vagy láz. A betegség súlyossága az érintett tüdőerek nagyságától és az általuk ellátott terület kiterjedésétől függ.

Légmell

A légmell úgy alakul ki, hogy a tüdőhólyagocskákból kilép a levegő, és összegyűlik a mellhártyaüregben. Ezért ezek a tüdőrészek belégzésnél nem tudnak többé felfúvódni, azaz levegővel telítődni.

A légmell különleges formája az ún. feszülő légmell, amikor a mellhártya lemezei között a levegő mennyisége minden egyes légvételkor növekszik, s így a tüdőt erősen összenyomja. Ennek oka általában egy nyílás („kék”) a tüdőn, amit többnyire sérülés okoz. Feszülő légmell kialakulhat tüdőtágulat vagy tuberkulózis szövődményeként is.

A tünetek különbözőek: rossz közérzet, súlyos légszomj, csökkent teljesítőképesség, szúró fájdalom a mellkasban, a vállban vagy felhasban, néha száraz köhögés, köpetürítés nélkül. Súlyos esetben keringés-összeomlás is bekövetkezhet.

A kisebb levegőgyülem néhány nap alatt magától felszívódhat. Erős nehézlégzéssel járó tüdőkeringési zavar vagy feszülő légmell esetén kórházi kezelésre van szükség. Ilyenkor általában csövet vezetnek a mellüregbe a mellhártyalemezek közé, és a levegőt napokon át leszívják. Műtétre rendszerint akkor van szükség, ha sérülés miatt a tüdőn keletkezett „lyukat” be kell zárni.

Tüdőrák

A tüdőrák a hörgőnyálkahártyából kifejlődő rosszindulatú daganat. Ez a fajta rákbetegség főleg az ötvenedik életévükön túl levő férfiaknál nagyon gyakori. Egyik legfőbb oka az első ismert rákkeltő tényező: a dohányzás, beleértve a passzív dohányzást is. A dohányfüstös környezetben dolgozó, vagy ilyen lakásban élő nem dohányzók esetében 30 százalékkal magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint a füstmentes környezetben élő nem dohányzóknál. Viszont a tüdőrák kockázata egy erős dohányosnál harmincszor nagyobb, mint egy nem dohányzónál, tehát nem véletlen, hogy a tüdőrákbetegek 90 százaléka dohányos volt.

Valószínűleg az idült dohányos bronchitisz és a hörgősejtekben bekövetkező változások a tüdőrák előfutárai. Sok más, a levegőt szennyező anyag is felelős a tüdőrák kifejlődéséért, tehát azoknál is viszonylag nagy a kockázat, akik munkájuk során sok port lélegeznek be.

Tüdőrákban egyes sejtek elpusztulnak, míg mások vadul burjánzanak és növekednek. A véráram és a nyirokkeringés útján a ráksejtek más szervekbe is elvándorolnak, és ott tovább növekedve áttéteket képeznek.

Az első tünetek idült bronchitiszre utalnak: köhögés, sárgásfehér köpetürítés, terheléskor nehézlégzés vagy sípoló légzés. Néha éles, szúró fájdalom kíséri a belégzést, vagy tompa mellkasi fájdalom érezhető állandóan. Ha ezek a panaszok nem keltenek gyanút, a tüdőrák hamarosan más szervekbe is szétszóródik, legtöbbször a bőrbe, a csontokba, a májba és az agyba.

Tüdővizenyő

Tüdővizenyőnél a vérerekből folyadék (plazma) szivárog át a tüdőhólyagocskákba és környezetükbe, s így a belélegzett levegő oxigénje csak nehezen vagy egyáltalán nem jut el a vérbe. A tüdőödéma oka legtöbbször szívgyengeség, ugyanis a szív nem, vagy csak részben képes a tüdőből a vért újra a keringésbe pumpálni. Bizonyos mérges gázok (fluor- és klórgáz) belélegzésekor is kialakulhat tüdővizenyő. A tünetek: erős légszomj, szapora és nehezített légzés, fulladásérzés, sápadtság, verítékezés, az ajkak és a körmök kékes elszíneződése (cianózis). A tüdővizenyő minden esetben oxigénhiányhoz vezet, amit azonnal meg kell szüntetni, mert kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet. A lehető leghamarabb kórházba kell szállítani a beteget, felsőtestét függőleges helyzetbe tartva, hogy légszomja ne fokozódjon. A kezelés legtöbbször oxigéndús levegő, szíverősítők és vízhajtószerek segítségével történik.

(Forrás: Család és Egészség)

A tüdőrák kialakulásának tényezői

A tüdőrákban való megbetegedés kockázata minden egyes cigarettával növekszik. Természetesen függ attól az életkortól is, amelyben valaki rászokik a dohányzásra. Azoknál, akik már 15 éves koruktól dohányoznak, a tüdőrák kialakulásának kockázata hatszor olyan magas, mint azoknál, akik 25 éves korukban kezdtek el cigarettázni. Aki csupán 10 szál cigarettát szív el naponta, annak a tüdőrák kockázata ötszörös, aki viszont 35 darabot fogyaszt el naponta, annak negyvenszeres a veszélyeztetettsége. Azoknak a nem dohányzóknak a veszélyeztetettsége, akik dohányos partnerrel élnek együtt, egyharmaddal magasabb, mint azoké, akiknek a társa sem dohányzik. A szivarozók és a pipázók veszélyeztetettsége „csak” 3-4-szer nagyobb, mint a nem dohányzóké.

Nem szabad megfeledkeznünk azonban a foglalkozási ártalmakról sem, a férfiak tüdődaganatának kialakulásáért kb. 10-15%-ban, a nők megbetegedésében kb. 5%-ban a munkavégzés közben használt anyagok belélegzése a felelős. A tüdőrák kialakulásának kockázata kapcsolatba hozható a radioaktív sugárzással, azbeszttel, krómmal, kobalttal, arzénnal, nikkellel, klórmetiléterrel, kokszkemencék égéstermékeivel, de általában csak azoknál a dolgozóknál, akik dohányoznak is. A megelőzés egyetlen módja az egészséges életvitel, beleértve a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást, a friss levegőn való mozgást. A legfontosabb a dohányzás mellőzése. Az exdohányosok kockázata 15 év után hasonlóan alacsony, mint a nem dohányzóké.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.