Rendben van a szeme?

szemvizsgálat

Szlovákiában a szem kivizsgálása nem része a szűrővizsgálatoknak, de 40 év felett érdemes az általános orvostól beutalót kérni a szemorvoshoz.

Az orvos ilyenkor a fénytörési hibákat, bizonyos krónikus betegség szövődményeit keresi. Szemproblémát okozhat a cukorbetegség, a magas vérnyomás, s bizonyos gyógyszereknek is van a szemre nézve mellékhatásuk. Az általános szemészeti vizsgálat keretében az orvos ellenőrzi az olvasás minőségét, mikroszkópos vizsgálatot végez, megméri a szaruhártya-görbületet, a szín- és térlátást, a szemmozgásokat, megvizsgálja a szemfenéket, a szemnedvességet, megméri a szemnyomást, továbbá szürke- és zöldhályog-szűrést végez. Különösebb felkészülés nem szükséges a szemészeti vizsgálatra, de jó, ha a páciens nem egyedül érkezik, mivel ha a pupillát szemcseppel kitágítják, a beteg akár fél óráig is rosszul láthat. Ilyenkor tilos a gépkocsivezetés. A beutalót és a betegbiztosítási igazolványt mindenképpen vigye magával, s ha van szemüvege, azt is. Készítse el azon gyógyszerek jegyzékét, amelyeket állandóan szed, és nem árt, ha átgondolja, milyen betegségeken esett át, és melyek azok a krónikus betegségek, amelyekben szenved. Sok beteg izgalmában elfelejti, mit is szeretne kérdezni a szemorvostól. Javaslom, hogy kérdéseit otthon jegyezze le. A szemvizsgálat ne kontaktlencsével érkezzen a beteg!

Érdekes

Tudta?

• Szlovákiában az optikus hatáskörébe tartozik az orvos ajánlása alapján a szemüveg elkészítése, javítása, továbbá optikai segédeszközök ajánlása és eladása, ezenkívül kontaktlencse ajánlása és a használatával összefüggő felvilágosító-nevelő munka.

• Az utóbbi időben a leggyakoribb szembetegség a szemszárazság. Legfőbb oka, hogy sok időt töltünk számítógép előtt, s közben még pislogni is elfelejtünk. Néhány gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet.

Az alapos szemvizsgálat – mérésekkel, műszerekkel és szemfenékvizsgálattal – körülbelül másfél óráig tart. Ebbe beletartozik az is, amikor a nővér a szembe pupillatágítót cseppent, és a páciens a váróteremben várja a hatást. Ezt követően az orvos kis műszerrel fájdalommentesen megnézi a szemfenéket és felméri az erek állapotát. Előfordul, hogy ezt a műveletet meg kell ismételni, ami további várakozást jelent.

Dr. Horváth Mária, okleveles egészségügyi nővér

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!