Egészség

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

A mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. Bizonyos helyzetekben azonban a különféle sérülések ízületi fájdalmak veszélyét hordozzák magukban. Ez a veszély a korral emelkedik. Ha fájdalmat érzünk, jó, ha bandázst használunk, és rögzítjük a sérült testrészt. A jó minőségű kötés megelőzheti a fájdalom kialakulását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 25. 19:30

Tavasszal többen határozzák el, hogy új életet kezdenek, naponta futni, kerékpározni fognak. Mozgásrendszerünkre ilyenkor sok veszély leselkedik, ami nagyon megzavarhatja a mozgást. A legnagyobb veszélyben a térd van, ahol meniszkusz- és ízületi sérülés is előfordulhat. A boka szintén a nagyon érzékeny testrészek közé tartozik. Elég egy rossz mozdulat, és máris kificamodik a boka. Az ilyenkor szokásos erős fájdalmat talán mindenki ismeri, akárcsak a hátfájdalmat. Az utóbbi a második leggyakoribb panasz, amiért az ortopédot felkeressük. 

A jó minőségű bandázs kényelmes és jól rögzít, s viszonylag gyorsan megszünteti a fájdalmat. 

A rögzítő bandázs gyakran a felépülést is hatékonyan segíti. Ám ez a segédeszköz akkor is jó szolgálatot tesz, ha el akarjuk kerülni a sérülést. A sízés például nagyon megterheli a térdet. Akinek például érzékeny a térde, viseljen rögzítő bandázst, mert feszesen tartja a lábat. Kár lenne emiatt abbahagyni a sportot. Ugyanez vonatkozik a futásra, a kerékpározásra és a konditeremben végzett edzésre is. A jó minőségű bandázs kényelmes és jól rögzít, s viszonylag gyorsan megszünteti a fájdalmat. Az ízületek stabilitása megvéd a túlterheléstől, és csökkenti a sérülés veszélyét. A tartós és enyhe nyomás stimulálja a bőrben és a szövetekben lévő receptorokat, s ezzel gyorsabban felszívódik a sérült ízület duzzadása. A szövetek vérellátása is javul, így több tápanyaggal töltődnek fel. A kötés kiváltotta meleg serkenti az erek vérellátását. 

A jól megválasztott bandázs hatásos és többször is lehet használni. Már néhány perc múlva megszűnhet a fájdalom. A kiválasztásnál fontos, hogy olyat válas?szunk, amely megfelelő nagyságú, viselése pedig kényelmes. Az a jó bandázs, amely nyomást gyakorol az érintett helyre, de szorosnak nem szabad lennie, mert ilyen esetben az ellenkező hatást váltja ki. 

A kor előrehaladtával az ízületek fokozatosan elhasználódnak, és hajlamosabbakká válnak a sérülésekre és a szövődményekre: a térdsérülésre, a ficamra és a hátfájásra. 

(lp-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

Az átalakulások nagy mestere

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?