Kétszer több embert pusztítanak el a penészgombák, mint tíz évvel ezelőtt

penészgomba k

Évente csaknem négymillió ember hal meg penészgomba okozta fertőzésben. Egy új kutatás leírta, miért olyan veszélyesek ezek a gombák, mire kellene az emberiségnek figyelnie, s miért nőtt meg a veszély viszonylag rövid idő alatt.

A Manchesteri Egyetem tudósai rájöttek, hogy a halálozás fő oka a párhuzamos fertőzés. Ez azt jelenti, hogy más fertőző betegség penészgomba-fertőzéssel párosul. Ez az állapot nehezen kezelhető. A gyógyítást a gyors és megbízható diagnosztikai tesztek hiánya, továbbá az is nehezíti, hogy a penészgombák egyre ellenállóbbak a gombaölő gyógyszerekkel, az antimikotikumokkal szemben. A tudósok becslése szerint világszerte évente 6,5 millió invazív penészgomba- fertőzés történik, 3,8 millió ember belehal. Körülbelül 2,5 millió halálesetért közvetlenül a penészgombák a felelősek. A fertőző betegségek évente 14 millió ember halálát okozzák.

Gondot jelent a fejlődés is

Miért olyan nagy a gombafertőzések eseteinek száma? Hiszen – a vírusoktól és baktériumoktól eltérően – a penészgombák távolról sem képesek nagyon behatolni az emberi szervezetbe vagy ott elszaporodni. Az immunrendszer rendszerint könnyen el tud velük bánni. A korszerű orvoslás ugyan lehetővé teszi, hogy az ember idegen szervvel éljen és túlélje a korábban halálos betegségeket és sérüléseket, de ezért a szervezetnek fizetnie kell: olyannyira legyengíti, hogy képtelen teljes üzemmódban „működtetni” az immunrendszert. A penész- gombák pedig gyorsan meg tudják találni a gyenge pontot.

A klímaváltozás hatása

Több oka is van ennek a helyzetnek. Az utóbbi időben egyre több a bizonyíték arra, hogy néhány penészgombatörzs szaporodását a klímaváltozás is segíti. A melegebb éghajlati viszonyok között gyorsabban adaptálódnak, vagyis könnyebben alkalmazkodnak az emberi szervezethez és a gyógyszerekhez. A tudósok figyelmeztetnek: a penészgomba okozta halál gyakran más betegséggel függ össze. Feltételezik például, hogy évente több mint 2 millió invazív aspergilózis (az Aspergillus törzs okozta fertőzés) történik, és 1,8 millió ember belehal a fertőzésbe. Ez a gomba rendszerint a tüdőt támadja meg – azokat sújtja, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben, tüdőrákban vagy tuberkulózisban szenvednek. Egyik említett betegségnek sem kell halálosnak lennie, és maga az aspergilózis is csak kivételesen okoz halált, de együtt felerősítik egymást.

Ezek a legveszélyesebbek...

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosságra hozta a legveszélyesebb penészgombák jegyzékét. Tizenkilenc mikroorganizmus szerepel rajta. Ezeket a kutatók a közegészségügy elleni legnagyobb veszélynek tartják. A WHO négyet rendkívül veszélyesnek nevezett. Közéjük tartozik az Aspergillus fumigatus, a Candida albicans, valamint a Cryptococcus neoformans, ami a HIV-fertőzöttek halálának legfőbb okozója. Az Aspergillus fumigatus elsősorban a tüdőt sújtja, a Candida albicans pedig gyors és masszív invazív fertőzést vált ki a sérülékeny betegeknél. A fertőzöttek nagy része meghal. A negyedik veszélyes penészgomba a Candida auris, amelyet a tudósok először 2009-ben figyeltek meg. Jellemző rá, hogy ellenáll az antimikotikumok többségének és hajlamos járványt kiváltani.

(zdravie-k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?