Ilyenek a korszerű tapaszok

sebtapasz k

A modern tapasz már nem csupán a sebet takarja vagy a kötszert rögzíti, hanem ideális körülményeket teremt a gyógyuláshoz. Ezeket az eszközöket a sebgyógyulás három fázisára fejlesztették ki. Nem mindegy, hogy melyik fázisban, mit teszünk a sebre.

Amíg gyulladásban van a seb, legfontosabb a tisztás, a váladék és az elhalt szövetek feltávolítása. A tapasznak olyan anyagot kell tartalmaznia, amelyek elpusztítják a mikroorganizmusokat, felszívja a váladékot és semlegesíti a szagát. Általában szivaccsal bélelt, vízálló réteggel, ami nagyobb, mint a szivacs és a szélei bőrbarát ragasztót tartalmaznak. Így több napos használat után sem irritálja a beteg bőrét. Különböző méretűek kaphatók. A sarkon, a könyökön és a keresztcsonton kialakult harmadik és negyedik stádiumú felfekvésre vannak formázva. Sem levágni belőle, sem formázni nem lehet, mert elveszíti hatékonyságát. Itt is érvényes a sebápolás három aranyszabálya: sebtisztítás, fényterápia, tapasz felhelyezése.

A modern sebkezelés előnyei

• minimális szövetkárosodás

• felszívja a váladékot

• csökkenti a fertőzés veszélyét

• csökkenti a fájdalmat

• elősegíti a szövetek újraképződését, a hámosodást

• nedvesen tartja a szöveteket

• olcsóbb és lerövidíti a sebgyógyulás folyamatát

• otthoni környezetben egyszerű a használata

Átközözéskor a legfontosabb, hogy megnézzük, mennyi váladék képződött, milyen a színe és szaga, a seb nagysága és mélysége, a szélei. Ezután öblítsük le a sebet, de ne agresszív anyagokkal, hanem fiziológiás oldattal. A cél az, hogy a sebből eltávolítsuk a mikroorganizmusokat. Ezután következhet a polarizált fény alkalmazása legalább 5 percig. A lámpát merőlegesen tartsuk a sebre, 10-15 cm távolságban. Minél szárazabb a seb, annál több fényt tudnak a szövetek elnyelni. Némelyik gyártó különböző alga- és propoliszkivonatot tartalmazó gélt ajánl a sebre, majd tapasszal légmentesen befedjük. Némelyik tapaszt akár 7 napig is fent lehet hagyni, közben bátran lehet zuhanyozni. Viszont ebben a fázisban aligha maradhat fent a maximális ideig, mert a seb váladékot termel, és amikor a szivacs megtelik, a súlya lehúzza a kötszert és leválik a bőrtől. Vannak esetek, amikor estére új tapaszt kell felhelyezni.

A szövetképződés szakaszában a seb tiszta, élénk rózsaszínű. A váladék színtelen, szagtalan és jóval kevesebb. Ilyenkor a hidrokolloiddal ellátott tapaszt kell használni. A kezelés ebben az esetben is úgy történik, mint előzőleg: öblítés, fényterápia, ragasztás.

A harmadik fázist a hámosodás jelenti. Ilyenkor új szövet képződik, a seb kitöltődik és a szélek is összehúzódnak. A speciális kötszer átlátszó, hogy ellenőrizhessük a gyógyulást. A sebet nedves közegben tartja, védi a külső sérülésektől és fertőzésektől.

Ilyenek a korszerű tapaszok
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?