Hogyan fejleszthető ki az egészséges önszeretet?

onszeretet

Az önszeretet hiánya életünk számos területére kihathat. Hatással van a kapcsolatainkra, a munkánkra, de az egészségünkre is. Kortól és nemtől függetlenül rendkívül fontos, hogy pozitív kapcsolatot ápoljunk önmagunkkal. Mi az önszeretet? Miért küzdenek vele egyre többen, és hogyan szeressük magunkat? Bemutatunk 5 egyszerű lépést, ami elvezet az önszeretethez.

Mi az önszeretet?

Az önszeretet egyre fontosabb a mai rohanó világban. A Gitnux portál szerint az emberek akár 64%-a úgy véli, hogy az önszeretet pozitív hatással van az általános életelégedettségre. A társadalmi nyomás mellett egyre gyakrabban érezzük az önbizalomhiányt. Másokkal való összehasonlítás, önbizalomhiány, irigység, önmagunk alábecsülése vagy túl nagy határozatlanság. Mindezek mögött az önszeretet és az önelfogadás hiánya állhat. Bár úgy tűnhet, hogy az önszeretet alapja az önzés, ez nem így van. „Az önszeretet egy belső érték, egy önmagunkhoz való viszony. Az, ahogyan önmagunkat érzékeljük, elfogadjuk, ahogyan élünk és ahogyan figyelünk magunkra” – mondja dr. Andrea Lesáková Rusnáková terapeuta. Bár talán nem vesszük észre, az önszeretet nemcsak a mentális egészségünk, hanem az általános életminőségünk szempontjából is fontos.

Miért nem szeretjük magunkat?

Számos oka van annak, hogy az embereknek egyre inkább gondot okoz az önszeretet és az önelfogadás. Legyen az gyermekkori trauma és a támogatás hiánya fiatal korban, kudarcok a munkahelyen vagy a magánéletben, folytonos kritika vagy másokkal való összehasonlítás. Minden tényező befolyásolhatja az önszeretetünket. Nemzetközi statisztikák szerint világszerte minden harmadik ember küzd az önelfogadással és az önszeretettel. Az önszeretetet a közösségi média sem segíti. A milleniális generációhoz tartozók 48%-a gondolja úgy, hogy a közösségi hálózatok az önszeretet és az önelfogadás útjában állnak.

A tökéletes arcokkal, gyönyörű helyekkel, érdekes munkákkal és luxusnyaralásokkal teli Instagram, a barátok vagy hírességek látszólag tökéletes élete a közösségi médiában a kisebbrendűség, a kudarc, az önbizalomhiány, sőt néha még az irigység érzését is kiválthatja. „Jó dolog, ha van egy »bálványom«, de ismernem kell önmagamat és a határaimat, kell hogy legyen saját értékrendem, egészséges önkritikám, és a valóságban kell élnem” – mondja a terapeuta. Szerinte a közösségi hálózatok kockázata abban is rejlik, hogy lefoglalják a figyelmünket, ami szorongásos érzéseket válthat ki. Hasonlóképpen óva int attól, hogy túl sok időt töltsünk a közösségi oldalakon, ami rosszabb minőségű alváshoz vagy koncentrációvesztéshez vezet.

Azonban minden éremnek két oldala van. A közösségi oldalak nemcsak árthatnak önbecsülésünknek, hanem jelentősen növelhetik is azt, és segíthetnek abban, hogy nagyobb önbecsüléssel rendelkezzünk. „A praxisomban találkoztam egy introvertált személlyel, aki soha nem hitt magában, alábecsülte magát, és nagy gondot okozott neki a kommunikáció és az idegenekkel való ismerkedés. Az online világ volt az, ami lehetővé tette számára, hogy szélesítse szakmai horizontját, anyagi függetlenségre tegyen szert, s elfogadja önmagát és a hibáit” – mondja a terapeuta. Emellett rámutat a közösségi hálózatok pozitív hatásaira, különösen az idősebb emberek számára, akik ezeken tanulnak új dolgokat.

Hogyan szeressük önmagunkat?

Az önmagunkkal való pozitív kapcsolat rendkívül fontos, de egy nehéz és hosszadalmas folyamat is. „Az önszeretet növeli az önbecsülésünket, könnyebben megbirkózunk az akadályokkal vagy elfogadjuk az élet kihívásait” – mondja dr. Andrea Lesáková Rusnáková. Fontos, hogy megtanuljunk önmagunkra koncentrálni és figyelni a gondolatainkra. Ez az 5 lépés a terapeutától garantáltan segít abban, hogy jobban viszonyuljunk önmagunkhoz:

1. Gondolkodjon el azon, hogy mi teszi önt különlegessé – tudatosítsa mindazt, amin keresztülment, amivel emberként szembesült, és amit elért. Legyen szó nagyobb pillanatokról vagy kisebb kihívásokról, ismerje fel, mit győzött le, és hogy mennyire különleges. Legyen büszke magára! Rá fog jönni, hogy az életet élni kell, nem pedig túlélni.

2. Ne hasonlítgassa magát másokhoz – ön nem jobb vagy rosszabb, mint bárki más. Mindannyiunknak megvan a saját utunk, a saját céljaink és vágyaink. Az összehasonlítással nem nyer semmit, csak negatív gondolatokat ébreszt magában. Koncentráljon a saját fejlődésére és növekedésére. Mindannyiunknak megvan a saját és egyedi élettörténetünk.

3. Dicsérje meg önmagát és mondjon köszönetet – a nap végén vegye számba, miért hálás, mi tette boldoggá, és dicsérje meg magát azért, amit aznap jól csinált. Minden lépés, amit a céljaink felé teszünk, figyelmet érdemel.

4. Bízzon magában – fedezze fel a saját erejét. Mindannyiunkban van potenciál, amit kiaknázhatunk. A saját képességeinkbe vetett bizalom erőt ad ahhoz, hogy legyőzzük az akadályokat és elérjük céljainkat.

5. Vigyázzon magára – gondoskodjon testi és lelki egészségéről. Táplálkozzon egészségesen, sportoljon, mozogjon. Szánjon időt olyan tevékenységekre, amelyek oldják a stresszt – meditáljon, menjen ki a szabadba, vagy beszélgessen egy szerettével vagy terapeutájával.

A terápia a kulcs az önszeretethez

Csak az igazi önismeret tesz képessé arra, hogy szeressük magunkat. „A terápia önmagam megismerése, a régi, kezeletlen sebek feltárása” – magyarázza a terapeuta. „Ahogy a testünket, úgy a gondolatainkat is meg kell tisztítanunk” – teszi hozzá. Az önszeretet fontos része, hogy megismerjük a gondolkodási mintáinkat, megvizsgáljuk őket, és megfelelőbb alternatívákkal helyettesítsük. Ugyanilyen fontos a gyermekkori traumák és a múltban elszenvedett érzelmi sebek feldolgozása is. A terapeuták lépésről lépésre végigmennek önnel a viselkedési és gondolkodási mintáin, segítenek feldolgozni a múltat, és elfogadni önmagát a gyengeségeivel és a pozitív tulajdonságaival együtt. „Csak ha megismerem önmagam, az igényeimet, azt, hogy mit akarok és mit nem, mit tartok kellemesnek és mit kellemetlennek, milyen barátok vannak körülöttem, akkor tapasztalhatom meg az önszeretet bámulatos szintjét” – zárja gondolatait dr. Andrea Lesáková Rusnáková.

(hedepy)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?