Ha jobb lenne a járóbeteg-ellátás, nem kellene infarktus után egy évvel minden hetedik betegnek meghalnia

infarktus k

Ha valaki szívinfarktust kap, kicsi a valószínűsége annak, hogy a kórházi kezelés alatt meghal. Az elmúlt években Szlovákia e tekintetben nagy lépést tett előre, aminek következtében javult a heveny állapotok kezelése: a kórházi kezelés alatt kétharmaddal csökkent az infarktusban elhunytak száma.

Ebben a tekintetben Európa legjobbjai között vagyunk. Teljesen más a helyzet akkor, amikor a beteg hazamegy a kórházból, ugyanis egy éven belül minden hetedik beteg meghal. Ebben jelentősen elmaradunk a fejlett országoktól. Az egyik ok, hogy nem minden beteg jut el időben kardiológushoz. Gyakran fél év is eltelik, amíg végre kardiológushoz kerül az infarktuson átesett beteg. Az egészségügyi minisztérium a Szlovák Kardiológiai Társasággal és az Egészséges Szív Alapítvánnyal együttműködve speciális kísérleti programot dolgozott ki. Célja, hogy változás történjen a szívinfarktust elszenvedett beteg ellátásában. A rendszeres ellenőrzéseken kívül a betegek speciális kivizsgálásokon vesznek részt és tanácsokat kapnak a táplálkozást és a mozgást illetően is.

Örvendetes, hogy Szlovákiában az elmúlt években 4,5 százalékkal csökkent azoknak az elhunytaknak a száma, akik szívinfarktussal kerültek kórházba, viszont még sokat kell tenni a kórházi kezelés után a betegek jobb ellátásáért és tájékoztatásáért. Ha valaki infarktust kap, az orvosok eredményesen tudják kezelni, vagyis meg tudják menteni a beteg életét.

A kórházi kezelés után „elvész” a beteg

Ám ami utána következik, abban már nem vagyunk eléggé eredményesek. Pedig rendkívül fontos az az időszak, amikor a beteget hazaengedik a kórházból. „Ilyenkor rendszeresen ellenőrizni kellene őt, különös tekintettel a kockázati tényezőkre és speciális kivizsgálásokra. Ennek a folyamatnak az infarktus után legalább egy évig kellene tartania” – mondja dr. Eva Goncalvesová, a Szlovák Kardiológiai Társaság elnöke. A valóság azonban az, hogy a beteg „elvész”, hiszen Szlovákia néhány régiójában fél évet is kell várnia a kardiológiai kivizsgálásra. A magasabb szintű járóbeteg-ellátás jobb lehetőségeket tudna biztosítani a betegnek, és sok esetben ezzel meg lehetne előzni az infarktus megismétlődését.

Az egészségügyi minisztérium, a Szlovák Kardiológiai Társaság és az Egészséges Szív Alapítvány tervet dolgozott ki a járóbeteg-ellátás javítására. „Ezt a projektet egyelőre három intézményben – a pozsonyi, a besztercebányai és a kassai szívkórházban – próbáljuk bevezetni. Lényege az, hogy a betegeket gyakrabban ellenőrizzük, speciális kivizsgálásokon vesznek részt, közben figyeljük a kockázati tényezők alakulását, mint például az LDL koleszterin szintjét, a vércukorszintet, továbbá a vérnyomás, a testsúly, az életmód alakulását, különös tekintettel a dohányzásra” – egészíti ki dr. Ivana Šoóšová kardiológus.

Évente 30 millió az infarktus kezelésére

A kísérleti program fontos része az adatfeldolgozás javítása, ami elősegítené a betegellátás tartalékainak jobb kihasználását. „A kivizsgálások eredményeit és a figyelt paramétereket összegyűjtjük és elemezzük. A programot ezután értékeljük, és később Szlovákia minden kardioközpontjában bevezetjük” – mondja dr. Martin Studenčan, a kassai szívkórház igazgatótanácsának alelnöke.

Az egészségügyi minisztérium nagyra értékeli és támogatja a kardiológusok kezdeményezését. Amint azt Róbert Babeľa, az egészségügyi minisztérium államtitkára mondja, nemcsak orvosi, hanem gazdasági kérdésről is szó van. „Az egészségbiztosítók évente körülbelül 30 millió eurót fordítanak a szívinfarktus kezelésére. Bár nem közvetett kiadás, de a munkaképtelenség és a rokkantság évente további 18 millió eurót visz el. Ha nem teszünk ellene semmit, 2025-ben már azzal számolhatunk, hogy az ischémiás szívbetegséggel és a szívinfarktussal kapcsolatos betegségek 171 millióba kerülnek évente” – hangsúlyozza Róbert Babeľa, és reméli, hogy sikeres lesz a projekt, s azt Szlovákia minden régiójában be lehet majd vezetni, s ezzel javíthatók a infarktuson átesett betegek életkilátásai.

A siker a betegtől függ

A program fontos része a táplálkozási és mozgási tanácsadó. Régi probléma, hogy a betegek nem eléggé tájékozottak e súlyos betegséggel kapcsolatos fontos kérdésekről. A siker azonban mégis döntő mértékben a betegtől függ, attól, hogy komolyan gondolja-e a kezelést és az életmódváltást.

Jó lenne, ha a betegek egészséges szinten tartanák koleszterinszintjüket, vérnyomásukat és teljesen abbahagynák a dohányzást.

„A szakemberekkel együtt rendszeresen kérjük betegszervezetünk tagjait, hogy legyenek bizalommal orvosuk iránt, vegyék komolyan ajánlásait, mert ezzel valóban meg tudják hosszabbítani életüket még akkor is, ha szívinfarktust szenvedtek” – hangsúlyozza Peter Kollárik mérnök, az Egészséges Szív Alapítvány képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!