Egészség
TASR - képarchívum

Évente 500 millió tyúktojásra van szükség az influenza elleni harchoz

MTI

2018. március 27. 08:54

Genf | Évente 450–500 millió tyúktojásra van szükség az influenza elleni oltóanyagok előállításához – mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa, a tojásban tenyésztett vakcinák „kulisszatitkairól” beszélve.

„Az influenza elleni vakcinák több mint 90 százalékának előállításához van szükség tojásokra világszerte” – mondta el Martin Friede, a szervezet vezető kutatója.

A tojás alapú védőoltások előállításához azonban nem az élelmiszer-áruházakban kapható minőségre van szükség. Kizárólag olyan tojásokkal dolgoznak, amelyeket szigorú feltételek között élő tyúkok tojnak, külön erre a célra létrehozott speciális gazdaságokban.

Friede szerint ez az eljárás jóval drágább, mint a reggeli omletthez szükséges tojás előállítása, és a tojókat nem lehet megenni, mert túl soványak.

A WHO szakértői évente kétszer ülnek össze annak megállapítására, hogy a következő influenzaszezonban a vírus mely variánsai fognak dominálni. A laboratóriumokban ezután megkezdik a szükséges vírusok előállítását, majd elküldik őket a vakcina-előállító gyárakba, ahol aztán a tojásokba fecskendezik őket. Nagyjából tíz nappal később a vírus több milliárdnyi másolata jön létre a tojásfehérjékben. Ezeket aztán hővel, vagy vegyi anyagokkal deaktiválják, ártalmatlan, de hatékony oltóanyagokká alakítva őket.

A kutatók régóta próbálkoznak alternatív gazdasejtekkel, például kutyák vesedaganatából, vagy rovaroktól nyert sejtekkel. Friede szerint a tumorból származó sejtkultúra korlátlanul szaporítható, ám ezek a módszerek még nem állnak készen a tömeges vakcina-előállításhoz.

A tojások kétség kívül kulcsszerepet fognak játszani az influenza elleni vakcinák előállításában a következő 20 évben is 

– mondta a szakember.
 

Önnek ajánljuk