Egyre több a vesebeteg

vese k

Tíz százalékkal nőtt azon 70 év felettiek száma, akiknek művesekezelésre van szükségük – derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból. „Az irány egyértelmű, ráadásul minél idősebb a páciens, annál több társult betegsége van. Ez nagy kihívás, amire a nefrológusoknak és a geriátriai szakembereknek minél előbb válaszolniuk kell” – mondja dr. Innet Lajtmanová, a vágsellyei dialízisközpont főorvosa.

Az idős beteg nagyobb odafigyelést igényel 

A 70 évnél idősebb művesekezelésben részesülő betegek száma nálunk gyorsan nő – évente nem egész egy százalékkal. Míg 2008- ban az ilyen betegek aránya 30,4 százalék volt, 2022-ben már 40,7 százalék. Erre a nefrológusoknak feltétlenül reagálniuk kell. „Már nem ritka a 90 évnél idősebb beteg sem. Új kihívások előtt állnak a szakemberek a betegellátásban is, és kiemelik az egyes szakterületek együttműködését. Mindennél fontosabb az általános orvosok, a diabetológusok, a gerontológusok és az onkológusok együttműködése. Jó tudni, hogy a kor nem jelent akadályt a veseátültetésben” – mondja dr. Innet Lajtmanová. Az idősebb betegekről való gondoskodás igényesebb, nagyobb koordinációt igényel, és az esetleges házi dializációs módszerek is nagyobb figyelmet érdemelnek. „Az idősebb betegekre jobban oda kell figyelnünk, hiszen mozgásuk megváltozott, rosszabbul hallanak és a kognitív funkcióik is rosszabbak. Szükségük van az egészségügyi dolgozók és a családtagok segítségére is. Legfontosabb, hogy életminőségük jó legyen” – mondja a szakember. Gyorsan nő azoknak a száma, akiknek a magas vérnyomás károsította a veséjét. 2008- ban 315, 2020-ban 576 ilyen beteg volt. 12 év alatt az emelkedés 80 százalék volt. „Előre megjósolható növekedésről van szó, hiszen a magas vérnyomásban szenvedők száma is nő” – magyarázza a főorvos. 

Az egészségügyi dolgozók hiánya 

Nemcsak a középszintű egészségügyi személyzet, hanem az orvosok is hiányoznak a rendszerből. „Globális szempontból a legnagyobb problémát a betegellátás hozzáférhetősége jelenti, hiszen kevés a nővér és a többi egészségügyi dolgozó. Ilyen a helyzet az egész nyugati világban. Kisebb mértékben már Csehországban és Szlovákiában is kezdik érezni ezt a problémát – mondja Martin Kuncek, a B. Braun Avitum CZ/SK dializációs hálózat igazgatója, majd hozzáteszi: – Több nővért és orvost valószínűleg nem tudunk biztosítani a nefrológia számára, és a helyzetet nem javítja a külföldi egészségügyi dolgozók akkreditációjának leegyszerűsítése sem. Nem megoldás az sem, ha az egyik munkahelyről a másikra fognak vándorolni. Tehát indokolt a vita a szaknővérek jogkörének kibővítéséről és a kezelési standardok hatékonyságáról.” 

A személyzet hiánya és az új technológia bevezetése hat a házi dialízisek alkalmazására, legyen szó peritoneális dialízisről (ilyenkor a hashártya tölti be a szűrő membrán funkcióját; lényege, hogy a hasüregbe egy Tanckhoff-katétert vezetnek, melynek vége a hasfal külső részén rögzül) és hemodialízisről (a vér megtisztítása szűréssel, dializáló-ultrafiltrációs membrán segítségével történik). „Csehországban a betegek 3 százaléka a hemodialízist alkalmazza, Szlovákiában más a helyzet, mert a módszert nem fizetik az egészségbiztosítók. Csak a peritoneális dialízissal dolgozhatunk” – mondja Martin Kuncek. 

Covid és hosszú-Covid 

Bár a Covid-19-nek nem szentelnek olyan figyelmet, mint 2020– 21-ben, a nefrológiai rendelőkben és a dializációs központokban még mindig téma. Természetesen itt is érvényes, hogy minél idősebb a beteg, annál kockázatosabb. „Tudjuk, hogy a Covid úgynevezett glomerulopatiát okoz. Az elv hasonló, mint a HIV-fertőzésnél. Ha nem sikerül stabilizálni, a vese gyorsan felmondja a szolgálatot és az ilyen betegnél 30 százalék az esélye annak, hogy egy év múlva művesekezelést kap” – magyarázza dr. Innet Lajtmanová. A nefrológusok körében még több szó esik a hosszú-Covid-szindrómáról, ami nehezen diagnosztizálható. Tünete az álmatlanság, a bőrelváltozás, a krónikus fáradtság, az érelmeszesedés. Nagy tanulmány készül erről a Prágai Experimentális Medicinai Intézetben (IKEM). 

„A még nem publikált adataink szerint a Covidon átesett betegek körülbelül 50 százaléka a hosszú- Covid-szindrómától szenved” – mondja. Ondřej Viklický professzor, a Cseh Nefrológiai Társaság és az IKEM Nefrológiai Klinikájának elnöke. „A nem specifikus tünetek maguktól nem múlnak el, ajánlott felkeresni egy poszt-Covid-központot” – mondja dr. Innet Lajtmanová. A koronavírus nem mindig támadja meg a vesét. A betegek mintegy 60 százalékának nincsenek nyilvánvaló vesekárosodást jelző tünetei. A vírus rendszerint a vese sejtjeit károsítja, ez a folyamat viszont visszafordítható és a vese teljes mértékben regenerálódhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?