Egészség

A zene mint orvosság

Egy érdekes vizsgálat kimutatta, hogy az emberi agy a zenére majdnem úgy reagál, mint a gyógyszerre. A zene a kutatás szerint képes szabályozni egyes testi funkciókat, összhangot teremteni a mozgáskészségek terén, valamint stimulálni az agytevékenységet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 29. 13:45

- Pexels

Mi tehet értünk? 

Klinikai vizsgálatok és zeneterapeuták elbeszélésein alapuló bizonyítékok szerint a zene:

  • csillapítja a fájdalmat
  • javítja a hangulatot
  • oldja a szorongást
  • csökkenti a vérnyomást
  • enyhíti a depressziót
  • feleslegessé teszi a nyugtatókat és fájdalomcsillapítókat műtét alatt és után
  • csökkenti a kemoterápia 
  • alatt a hányingert
  • fokozza az összpontosítást és a kreativitást. 

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy nincs semmiféle megkötés vagy előírás, nincs olyan zenei stílus, még kevésbé egy adott mű, amely mindenkire jó hatással lenne. Az a fontos, hogy a hallgatóban milyen emlékeket, érzéseket, asszociációkat idéz fel a hallgatott zene. 

Depresszió ellen 

legjobb az élénk, energikus, ritmusos zene. Jó, ha hallgatás közben a fittségi szintünknek megfelelő laza testgyakorlatokat végzünk. Hagyjuk, hogy a zene irányítsa mozgásunkat. 

A stressz csökkentésére 

Arra kell figyelni, hogy elhalványuljanak a napközben előjött aggodalmak, gondok. Az a jó zene, amely magához vonzza a figyelmünket, ugyanakkor meg is nyugtat. Keressünk egy helyet, ahol lehetőleg senki nem zavar. Pár perces zenehallgatás után végezzünk lazító gyakorlatokat, lazítsuk el az egész testünket. Már 10 perces gyakorlás is meglepő eredményt hozhat. 

Altatónak 

halk, dallamos, lassú darabokat válasszunk. Már vacsora után kapcsoljunk lassabb sebességbe, ne igyunk kávét, kapcsoljuk ki a telefont és a tévét. A megkezdett zenehallgatást folytassuk az ágyban is, feküdjünk nyugodtan, lélegezzünk mélyeket. 

Fájdalomcsillapításra 

legalkalmasabbak a halk, lágy, egyenletesen lassú ritmusú zenei összeállítások. Koncentráljunk legalább 15 percen át egy csendes, nyugodt helyen a zenére, figyeljünk oda, ne csupán háttérzeneként alkalmazzuk.

(Health.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?