Egészség

A tüdő és a mellhártya betegségei – I.

A gócos vagy lebenykés tüdőgyulladás (broncho-pneumonia) – ellentétben a lebenyes vagy kruppos tüdőgyulladással (lobaris pneumonia), mely szinte bárkinél felléphet – elsősorban legyengült általános fizikai állapotú embereknél (pl.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. október 14. 10:00

bálna
A gócos vagy lebenykés tüdőgyulladás (broncho-pneumonia) – ellentétben a lebenyes vagy kruppos tüdőgyulladással (lobaris pneumonia), mely szinte bárkinél felléphet – elsősorban legyengült általános fizikai állapotú embereknél (pl. idősek, csecsemők, szeropozitivok) jelentkezik, illetve azoknál, akik idült gennyes vese- és húgyúti gyulladásban vagy csontgyulladásban szenvednek. Kialakulhat különféle betegségek (súlyos influenza, szamárköhögés, vörheny) szövődményeként is.

A betegség hidegrázás és magas láz kíséretében fellépő nehézlégzéssel kezdődik, a tünetekhez hamarosan száraz köhögés is társul. A röntgenfelvételen számos rendszertelenül elhelyezkedő, változó alakú és nagyságú, elmosódott határú, homályos folt látszik.

Az antibiotikumok felfedezése előtt a gócos tüdőgyulladás súlyos szövődményekkel társult (mellhártyagyulladás, tüdőtályog), és a betegség ilyenkor gyakran végzetes kimenetelű volt. Napjainkban a kezelés antibiotikumok adásából, oxigén-terápiából, folyadékpótlásból áll, amihez szükség esetén, szívtámogató szerek is adhatók. A kezelés rendszerint gyógyuláshoz vezet, bár idős emberek, AIDS-betegek, cukorbetegek és mások esetén a kórjóslat a szívműködéstől és a beteg általános fizikális állapotától függ.

Mellhártyagyulladás

A mellhártyagyulladás (pleuritis) akkor alakul ki, ha valamilyen kórokozó, általában baktérium vagy vírus fertőzi meg a mellhártyát. A mellhártyagyulladás leggyakoribb tünete a hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, mely a bizonytalan, enyhe mellkasi tünetektől az erős, szúró fájdalomig terjedhet. A fájdalom jelentkezhet kizárólag mély belégzéskor és köhögéskor, de az is gyakori, hogy a fájdalom állandósul, mély belégzésre és köhögésre erősödve. A fájdalom a mellkasfali mellhártyalemez gyulladásának a következménye, általában a beteg közvetlenül a gyulladás fölött érzi, bár kisugározhat a nyak és a vállak irányába is. A fájdalmas légzés sokszor odáig vezet, hogy a beteg igyekszik apró, felületes szippantásokkal venni a levegőt. A diagnózis a jellegzetes tüneteknek köszönhetően gyors és egyszerű, a fonendoszkópon keresztül nyikorgó, dörzsölődő hang (dörzs-zörej) hallható. A pleuritis két fő típusát különböztetjük meg: a száraz és az izzadmányos mellhártyagyulladást.

Száraz mellhártyagyulladás

Száraz mellhártyagyulladásnak (pleuritis sicca) nevezik a mellhártya olyan gyulladásos megbetegedését, amely nem jár izzadmányképződéssel. A betegség tünetei láz, mellkasi fájdalom, a mellhártya érdes súrlódása be- és kilégzéskor. A száraz mellhártyagyulladás a közönséges gócos tüdőgyulladás szövődménye is lehet. Ha a pleuritis a rekeszizom közelében helyezkedik el, gyakran igen erős idegi fájdalmak lépnek fel, ilyenkor a légzés felgyorsul, a levegővétel és a köhögés meglehetősen kellemetlen, esetenként fájdalmas. A száraz mellhártyagyulladás gyógyulási ideje két-három hét, de előfordul, hogy savós mellhártyagyulladás követi.

Izzadmányos mellhártyagyulladás

Az izzadmányos mellhártyagyulladás (pleuritis exsudativa) jellemzője, hogy folyadék halmozódik fel a mellhártya lemezei között a mellhártyagyulladást követően. A mellkasi fájdalmak állan-dósulnak, a fájdalom fokozódik a legkisebb testhelyzet-változtatásnál is fellépő száraz köhögés hatására. Gyakoriak a fulladásos rohamok. Később, ha a folyadék mennyisége nő, a folyadékgyülem nehézséget okozhat az egyik vagy mindkét oldali tüdő tágulásában, ezért a légzési nehézség fokozódik, légzési elégtelenség alakulhat ki. A mellkas kopogtatásakor tompult hang észlelhető. A röntgenvizsgálat egyöntetűen homályos felületet mutat.

Az izzadmányos mellhártyagyulladás biztos jele, ha a mellhártya csapolásakor (punctio) folyadék ürül, amely lehet savós, savós-rostovány, savós-véres, véres, vérs-rostonyás, gennyes vagy üszkös is. A folyadékmintát szükség esetén sejttani és/vagy bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá.

A savós-rostonyás (sero-fibrinosus) mellhártyagyulladás a fiataloknál a tuberkulotikus gócok felett, általában másodlagosan alakul ki. Felnőtteknél inkább tüdőrákra, különféle mellüregi daganatokra, lebenyes vagy gócos tüdőgyulladásra, tüdőtályogra illetve tüdőinfarktusra, esetleg a tüdőt megtámadó gombafertőzésre kell gyanakodni. A mellkascsapolással nyert citromsárga, zavaros folyadék fehérjében és fibrinben gazdag. A gümőkóros (tuberculosus) mellhártyagyulladás kezelése tébécé-ellenes szerekkel történik, esetenként szúrcsapolásra is szükség lehet. A savós-rostonyás mellhártyagyulladás társulhat vírusos tüdőgyulladásokhoz és a hörgők vagy a tüdők különféle, egyéb gennyes folyamataihoz is.

A vérzéses mellhártyagyulladások. A mellhártyák közötti üregből szúrcsapolással nyert folyadék vörhenyes színű. A vér legtöbbször mellkasi sérülés (pl. közúti baleseteknél) következménye, de az is lehet, hogy a tüdő vagy a mellhártya elsődleges vagy másodlagos rosszindulatú daganatra utal. A vérzést okozhatja véralvadási zavar is.

A mellhártyák közti üregben akkor gyűlik össze genny, ha tüdőgyulladás vagy tüdőtályog terjed rá. A gennygyülem kialakulhat tüdőgyulladás, mellkasi sérülésből eredő fertőzés, sebészeti beavatkozás, nyelőcsőszakadás vagy hasi tályog következményeként. A mellhártyák közti folyadék ilyenkor kifejezetten zavaros, nem átlátszó sűrű és sárgás.

Az üszkös folyadékgyülem a tüdőüszökhöz társulhat, a mellhártyák közti folyadék ilyenkor sűrű, piszkos-barna, bűzös.

(Forrás: Család és Egészség)

A mellkasi folyadékgyülem kezelése

A mellhártya lemezei között felszaporodó, kóros, de kis mennyiségű folyadék esetén a gyógyuláshoz általában elég az alapbetegség kezelése is. A nagyobb mennyiségű, nehézlégzést okozó folyadék szükségessé teheti a folyadék eltávolítását. A beavatkozás megkönnyíti a beteg számára a légzést. A folyadék eltávolítását rendszerint mellkascsapolással végzik, ilyenkor vékony tűt vagy katétert szúrnak a mellüregbe. Nagy mennyiség lebocsátására egy olyan csövet használnak melyet vízzel lezárt szívórendszerhez csatlakoztatnak, megakadályozva ezzel, hogy levegő kerülhessen a mellüregbe. A cső bekötését a röntgenkészülék kivetítőjének segítségével ellenőrzik. Ha a betegség hátterében daganat áll, a folyadék gyorsan újratermelődik. Ha a folyadékgyülem vért tartalmaz, általában folyamatos csapolás szükséges, egészen a vérzés megszűntetéséig. Műtéti beavatkozásra kerülhet sor, ha például a gennyes folyadékgyülem túlságosan sűrű, ilyenkor a borda egy részét is eltávolíthatják.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.