Egészség

A terhes nőnél nincs biztonságos alkoholszint

Szilveszter előtt néhány órával nem túl célszerű arról beszélni, hogy kinek mennyi a megengedhető alkoholmennyiség. Ám a terhességre ez nem vonatkozik, ugyanis aki gyermeket vár, annál nincs biztonságos alkoholszint. Az alkohol ugyanis bekerül a magzat szervezetébe, és mivel nem tudja lebontani, szintje 2-3 óra múlva is magasabb, mint az anya alkoholszintje.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 30. 17:53

terhesség alkohol
- Shutterstock-felvétel

Magzati, vagyis fetális alkohol szindrómának (FAS) hívják azt a tünetegyüttest, amely a terhesség alatt alakul ki az anya mértéktelen alkoholfogyasztásának következtében, amikor a magzatot megszületése előtt alkoholhatás éri. Három kórkép tartozik ide: a fetális alkohol szindróma, a parciális vagy részleges fetális alkohol szindróma és a neurobehaviorális rendellenesség. Ezek a fokozatok gyakorlatilag attól függnek, hogy a magzatot milyen szintű károsodás éri. A neurobehaviorális típus a legenyhébb, ilyenkor látható fejlődési rendellenesség nem érezhető, a magzaton nincs külső, látható eltérés. A részleges fetális alkohol szindrómánál a jellegzetes arcelváltozások – keskeny felsőajak, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés hiánya és a rövid szemrések – egy része beazonosítható, míg a fetális alkohol szindrómánál a babán már mindhárom elváltozás jelen van. Egy nemzetközi felmérés szerint a másállapotban lévő nők 10 százaléka a terhesség alatt sem veti meg az alkoholt. 67 eset közül egyben a gyermek magzati alkohol szindrómával jön a világra, ez világszerte évente 119 ezer gyereket jelent. Az ideális az lenne, ha a terhes nő egyáltalán nem fogyasztana alkoholt, mert a méhlepényen keresztül és a vér útján olyan káros anyagok jutnak a magzat szervezetébe, amelyek az agyat és más szerveket károsítanak. Bizonyított tény, hogy a terhesség alatt elfogyasztott alkohol fejlődési zavarhoz, spontán vetéléshez, koraszüléshez vagy alacsony születési súlyhoz vezethet.

Ha a terhes nő rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyaszt alkoholt, ez a gyermek egészségét hosszú távon befolyásolhatja, megnehezítheti későbbi társadalmi beilleszkedését. Az alábbi zavarokat okozhatja:

 • az agy tartósan károsodhat
 • az arcon elváltozások alakulhatnak ki (érzékelési és viselkedési zavarokkal párosulva)
 • intellektuális és érzelmi problémák léphetnek fel


Egy nemzetközi felmérés szerint a másállapotban lévő nők 10 százaléka a terhesség alatt sem veti meg az alkoholt

Mitől függ a hatás?

 • az alkohol mennyiségétől
 • terhesség stádiumától
 • az alkoholfogyasztás gyakoriságától

Az alkohol hatása a terhesség egyes szakaszaiban:

1. TRIMESZTER:

 • megnő a vetélés vagy a súlyos
 • veleszületett hibák veszélye
 • legnagyobb veszélyben az agy van (sejtpusztulás)
 • megnő a szervek hibás fejlődésének esélye

2. TRIMESZTER: tovább  a vetélés veszélye

3. TRIMESZTER: az alkohol gátolja a magzat fejlődését
 

 • A magzati alkohol szindróma az alábbi területeken mutatkozik meg:
 • A gyermek fejlődése: a magzat alultáplálttá válik, és ez hosszú ideig fennáll
 • A központi idegrendszer funkciói (agy) – értelmi elmaradottság, elvonási tünetek, gyenge szívó reflex, fokozott ingerlékenység, alvászavarok, lassú fejlődés, összpontosítási, tanulási, viselkedési zavar és intellektuális zavar, a gyerek csak kisegítő iskolába képes járni

Testi tünetek: kis fej, keskeny szemrés, lapos arc, alacsony orrvonal, erőteljes orrlyukak, izomproblémák, korlátozott ízületi mozgékonyság, veleszületett szívhibák, látás- és hallászavar, ajak- és szájpadláshasadék

Megelőzés

nők egy része az első hónapokban gyakran nem is tudja, hogy terhes. Épp az első trimeszter a legveszélyesebb időszak, amikor a gyerek szervei, főleg az agy fejlődik ki. Ha a  alkoholt iszik, és nem tudja, hogy terhes, ez nem jelenti azt, hogy hibás gyereke születik, de amint felmerül a terhesség gyanúja, ne fogyasszon alkoholt.

Mi jellemzi az alkoholizáló nőt?

 • női alkoholizmusnak lelki, a férfi alkoholizmusnak pedig szociális eredetű okai vannak.
 • nők titokban isznak otthon, és nagyon rafinált módon minden jelt eltüntetnek. Alkoholizálásukat sokáig titkolni tudják még családtagjaik előtt is.
 • Az alkoholt gyakran tudatmódosító anyagokkal, például gyógyszerekkel kombinálják.
 • Gyakran kézitáskájukban is alkoholt tartanak.

(A Közegészségügyi Hivatal dokumentuma alapján feldolgozta: kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

berlinale

Szlovák film a Berlinale versenyében

SpaceX

Négy turistát küldene az űrbe 2021 végéig a SpaceX

Repülő gázpalack ölt meg egy járókelőt Sydneyben

téli napozás

Télen is egészséges a napozás?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.