Egészség

A „szemérmetlen” izmok

A mi kultúránkban sokáig nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a záróizmoknak. Ennek egyik oka az, hogy ez az izomcsoport „szemérmetlen” helyen van, s kevesebb figyelmet fordítunk rá.
ÚJ SZÓ ONLINE

2005. november 12. 08:00

jéghegy globális felmelegedés
A medencealapi izomzatról, más szóval gátizomzatról van szó. Általában ezzel az izomcsoporttal csak akkor foglalkozunk, ha már baj van. Pedig a gátizmoknak – ürítés, vizelettartás, nemi aktus, szülés, fizikai védelem, benső szerveink támasza – fontos szerepük van. A medence kivezető nyílását befedő izmoknak őseinknél csupán az ürítésben, a vizelet, széklet visszatartásában és a fajfenntartásban volt szerepük. Ez a tenyérnyi izomterület a fejlődés folyamán vízszintes helyzetbe került, így alulról támasztja a hasi szerveket. Túlsúly vagy terhesség idején, amikor a méh súlya a többszörösére nő, nagy teher nehezedik a gátra. A medencét alulról három rétegben zárja le az izomlemez, amelyet a húgycső (1), a hüvely (2), valamint a végbélnyílás (3) fúrja át. Mindegyik körül találunk részben önálló, gyűrű alakú harántcsíkolt izmot. Ezeket az izmokat tehát képesek vagyunk tudatosan összehúzni, illetve ellazítani úgy, ahogyan a szánkat tudjuk csücsöríteni. Ezeknek az izmoknak köszönhetően tudjuk például a vizeletet és a székletet visszatartani. A záróizmok mellett nagy felületűt is találunk, amelynek fontos szerepe van a húgyhólyag, a méhtest és a végbél helyben tartásában. Felfüggesztését rugalmatlan tartószalagok biztosítják. Minél többet nyújtjuk ezeket a szalagokat, annál hosszabbak lesznek, és így lejjebb eresztik a szervet (süllyedéses panaszok). A tartószalagok állapotára az életstílusunk és szokásaink hatnak a legnagyobb mértékben. Nagyon fontos a helyes ülés, állás, ürítés technikájának elsajátítása.

Nincs olyan akaratlagosan működtethető izom, amely tréning nélkül is megtartaná fiatalos erejét. Tehát ha nem erősítjük az izmot, veszít erejéből, tónusából. A záróizom tréning hiányában elsorvad. Kezdetben ez nem okoz tüneteket, hiszen lassan, észrevétlenül következik be. Ám bizonyos idő után megjelennek az izomgyengeséggel összefüggő „szégyenbetegségek“. A tünetek megjelenésekor az érintettek szégyellnek problémájukkal orvoshoz fordulni, így az idő előrehaladtával betegséggé válnak. Többnyire két szakaszban jelentkeznek a kellemetlenségek.

Az első szakasz tünetei

Stressz inkontinencia: megerőltetéskor fellépő akaratlan vizeletvesztést jelent, amikor a húgyhólyag belső nyomása nagyobb a maximális húgycsőnyomásnál. Leginkább a nőket érinti, mert a húgycsövük rövidebb, mint a férfiaké, s náluk a medencét lezáró izomlemezt három kivezető cső bontja meg. Az ő életükben ezenkívül három olyan szakasz van, amely csökkenti medencealap erejét. Ilyenkor változik a medencealap stabilitása. Az első a menstruáció megjelenése, a második a szexuális élet megkezdése, a várandóság, a szülés és a gyermekágyas időszak, a harmadik pedig a változókor, a fogamzóképesség elvesztése, a menopauza. A stressz inkontinencia nem csak az idős nők problémája. Felmérések igazolják, hogy a 18–24 év közötti lányok 50 %-a már tapasztalta („ne nevettess, mert bepisilek“), de 18 %-uk szembesül az akaratlan vizeletvesztéssel. A felnőtt női lakosság 50%-át sújtja ez a probléma. Sérül a psziché is, mert az érintett a kontrollvesztés érzetét éli meg, és kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Az inkontinencia fokozatai

elsőfokú: köhögéskor, nevetéskor, tüsszentéskor következik be a vizeletvesztés,

másodfokú: futáskor, ugráláskor, szökdeléskor,

harmadfokú: fekvésből való felüléskor, sóhajtáskor, járáskor, álláskor.

Néha egy-két csepp vizeletet veszíthetünk, de előfordulhat, hogy a hólyag teljesen kiürül. Egyértelmű összefüggés van a vizeletmegtartó izmok erővesztése és szülések száma között. Ezzel szemben előnyben vannak azok, akik megfelelő intim tornával készítik fel izmaikat a nyújtásra, tágulásra, és ezzel aktívan védik a húgycső izmait is. A társadalom, a család, és az egyén fejlettségi színvonalától is függ, hogy ki mikor dönti el, problémájával orvoshoz fordul. Tarkóállásban vagy négykézláb – később akár járás közben vagy fekvőhelyzetből való felüléskor – levegő, vizes közegben pedig víz kerülhet a hüvelybe, amely hang kíséretében távozik. Ez a hüvely gyengülését jelző tünet.

A hüvely a női szervezet egyik legfontosabb izma. A nő nemiségével összefüggő funkciók a medence e rejtett izmához kapcsolódnak. Extrém hatásoknak van kitéve. Szülés közben 10-12-szeresére tágul a hüvely. Ekkora tágulásra testünk egyetlen más izma sem képes. Szülés után fontos lenne, hogy az eredeti állapotra szűküljön össze, de ezt a nők csak célirányos tornával érhetik el. Ha valaki nem érzi tágnak a hüvelyét, nem jelenti azt, hogy partnere sem érzi annak.

A végbél gyengesége

A végbél izomzata szociális izomnak is nevezhető, hiszen működésképtelensége esetén az érintett kiszorulhat a közösségből. Ez az izom is tudatosan működtethető. Amikor szelet, székletet kell visszatartanunk, nagyon fontos a jó zárás. Sajnos, az életkor előrehaladtával és tréning hiányában hasonlóan veszít erejéből. A székletvisszatartás nehézsége kezdetben főleg hasmenésnél jelentkezik. Az erőtlenség növekedésével később a formált széklet megtartása is problémát jelenthet.

Az aranyér

Kifejlődéséért a végbélizom erőtlensége, a kötőszövet tónustalansága, és a helytelen ürítési szokások a felelősek. Az idő előrehaladtával a kezdeti enyhe tünetek a fenntartott tényezők mérséklése vagy megszüntetése nélkül súlyosbodhatnak.

A második szakasz tünetei

A medencei szervek támasztásában kiemelt szerepe van a hüvelynek, mely 8–10 cm hosszú cső, és a medence fő falának tekinthető. Elölről támasztja a húgyhólyagot, a húgycsövet, fent támasztja a méhet, hátulsó fala pedig a végbelet. Ahol a hüvely nem erős, ott nem támaszt eléggé, elnyomhatóvá válik. Ha az általa támasztott szervek terhelés következtében és a tartószalagok megnyúlása miatt helyzetüket veszítik, és kimozdulnak, akkor sérves, süllyedéses állapot jöhet létre. Süllyedhet a hüvely, a húgyhólyag, a húgycső, a méh és a végbél. Hólyagsérvet jelző tünet lehet az, mikor erős ürítési inger mellett is nehezen indul meg a vizelet. Súlyosabb esetben szükség lehet rá, hogy az ember maga nyomja el a hüvelycsatornából a betüremkedett szervet.

Méhsüllyedés

Ha életstílusunkkal folyamatosan terhelésnek tesszük ki magunkat, s ha a hüvely felső szakasza nyitottabb, úgy a méh fokozatosan süllyedni kezd (akinek hátrahajló a méhe, az veszélyeztetettebb). Legsúlyosabb fokozata, amikor a méhtest megjelenik a lábak között, majd a teljes méhtest kilátszik a hüvelyből – ez a méhelőreesés (prolapsus). A kezdődő méhsüllyedés alig észrevehető. A tünetek változó mértéke megzavarhatja az elváltozás egyértelmű észlelését. Miután a süllyedés függőleges helyzetben jelentkezik, ezért előfordulhat, hogy a fekve végzett orvosi vizsgálatnál – kezdetben – az elváltozás nem fedezhető fel.

Tünetei: a partner egy erősebb mozdulatnál beleütközik; a felhelyezett tampon lejjebb nyomódik a hüvelyben, vagy akár ki is csúszhat onnan. Húzó érzés lehet az alhasban, derékban, nehézségérzés a medencében. Lehet vizelettartási probléma, gond lehet a székletürítéssel. A panaszok pihenést követően mérséklődnek.

A végbél egy zsákszerű szerv, mely tágulásra, és eredeti helyéből való kimozdulásra hajlamos. A végbélnyílás felé vagy a hüvely irányába tud süllyedni. Ez utóbbi akkor történik, ha a hüvely hátsó fala nem képes megtámasztani a bél végső, mellső szakaszát és az beboltosulhat a hüvelybe.

Tünetei: nehéz székletürítés, alaktalan széklet, tökéletlen lehet a végbél kiürülése. Előfordulhat, hogy a hüvelybe való bedomborodást kézzel kell kinyomni, hogy a székletürítés megtörténhessen. Ha bármely tünetet észlelünk, szükségessé válhat a megfelelő szakorvos felkeresése.

Szervi orgazmuszavar

A nemi együttlét alatt az izgalmi szakaszban a hüvely alsó pereme vérrel telítődik, feszes lesz. Ez az orgasztikus mandzsetta. Ezt a partner jól érzi, s a hímvessző benntartását segíti. Ilyenkor a hüvely felső szakasza veszít feszességéből, helyet hagyva így az esetlegesen bekerülő spermiumnak. Ha a hüvely feszesen fogja körül a hímvesszőt, az mind a nő, mind a férfi kielégülését fokozza. Az izomgyengeség következtében tónusvesztés történik a hüvelyben, a szövetek kevesebb ingert kapnak, az izomban kevesebb lesz az erek száma, így kevesebb inger jut az idegvégződésekhez, csökkentve az érzékelés minőségét, s az intim együttlét örömtelenné válhat. A szexuális kielégületlenség feszültséget kelt, mely az egész szervezetre kihat. Ha valakinek gyakoriak a nőgyógyászati és egyéb problémái, akkor erre is oda kell figyelni.

Mi a megoldás?

Az előbbi adatok és a fent leírtak igazolják, hogy szükség van valamilyen életmódváltásra, ami hozzásegíti a nőket ahhoz, hogy az alhas védett állapotba kerüljön. A tünetekben szenvedő nők között a leggyakrabban fellelhető rizikótényező a medencealapi izmok renyhesége. E probléma orvoslását vállalta fel az ismert budapesti egészségtanár, Kriston Andrea, aki lépésről lépésre fejlesztette ki azt a programot, amely egy teljesen új és sajátos módszerré nőtte ki magát, s mára Kriston intim torna néven ismert. A Kriston intim torna (KIT) a medencealapi izmok edzése megelőzés és rehabilitálás céljából nők, férfiak és gyerekek számára. Ilyen tanfolyamot csak a módszer kidolgozójánál vizsgát tett szakember vezethet.

Felhasznált irodalom:

Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Edzők Társasága Országos Konferenciája, Budapest, 2005

A szerző KIT-tréner

A cikk befejező részéből megtudhatják, kinek ajánlott és kinek nem a Kriston-torna, s hogyan hat a medence egyes szerveire.

Mitől gyengülhet a hüvely?

A felkészületlen gát esetében történő szülés, a szülés utáni rehabilitáció hiánya, az abortusz és minden más, hüvelytágítással járó műtét, a gyakori tamponhasználat, a hüvelygyulladások, a szexuális vágy rendszeres kielégítetlensége, rossz érzelmi állapot, mind gyengíti a hüvelyt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.