Egészség

A klímaváltozás is felelős azért, hogy sok az asztmás

Első látásra úgy tűnhet, hogy a különféle környezetvédelmi akciók szervezésében a fiatalokat az önmutogatás, a figyelemfelkeltés vezérli. Szó sincs ilyesmiről. Sajnos nagyon is súlyos következménye is van a romló környezetnek, a klímaváltozásnak. Ma már nyilvánvaló, hogy részben emiatt nőtt meg az utóbbi időben a bizonyos betegségekben, például az asztmában szenvedők száma. Szlovákiában 17 ember közül egy asztmás.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 20. 17:46

A betegséget tekintve a kilátások nem túl rózsásak: 6 év alatt világviszonylatban 400 millióra emelkedett a betegek száma. Szlovákiában évente 11 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Okok és magyarázatok

„Az ember tevékenysége miatt zajló klímaváltozás nagyon sokrétű probléma – mondta dr. Pavel Faško klimatológus, majd hozzátette: – Hatására Európában megváltozott a légáramlás, ami gyakran okoz gondot az allergiásoknak és az asztmásoknak. Dél vagy délkelet felől a levegővel nemcsak porrészecskék kerülnek hozzánk, hanem – függetlenül az évszaktól – gyakran virágpor is, s ilyenkor romlik a betegek állapota. Ennek a változásnak a következő negatív megnyilvánulása az, hogy az egyes időjárási helyzetek a múlthoz képest hosszabbak. A szárazság, a csapadékhiány már nem csak 2-3 napig tart, mint régen, hanem akár 10-14 napig is. Sok növény így egy időben virágzik. Régen a virágzás fokozatos volt. Kezdődött februárban, majd folytatódott májusban, de most minden növény egyszerre kezd virágozni. Ez nagyon nehéz időszak az asztmásoknak, ha közben nem esik, szárazság van, és még a szél is fúj. Már nemcsak tavasszal, hanem az év többi részében is gyakrabban van szárazság, mint a múltban, mert télen nem alakul ki összefüggő hóréteg, az olvadó hó nem tudja megemelni a levegő nedvességtartalmát, mert néha már januárban teljesen elolvad. Hasonló a helyzet nyáron is, amikor rövid ideig esik, és a levegő nedvességtartalma nem emelkedik meg, mint a tartós eső idején. 2018 novemberének első fele például száraz volt, kellemes hőmérséklettel, néhány gyomnövény virágpora még benne volt a levegőben, és kínozta a betegeket. Nagy probléma, hogy mifelénk nem hullik rendszeresen csapadék, néha csak havonta egyszer” – hangsúlyozta a szakember.

10 jó tanács

 • ne szakítsa meg a kezelést
 • rendszeresen járjon ellenőrzésre
 • rendszeresen szellőztessen
 • használjon szűrős porszívót
 • legalább 60 C-fokos vízben mosson
 • ne tartson háziállatot
 • a plüssjátékokat fertőtlenítse
 • kerülje az ingerlő anyagokat
 • távolítsa el a lakásból a szőnyeget, függönyt és más porfogót.

Mi a különbség?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főleg a légcsövet és a tüdőt érintő asztmát a legjobban elterjedt krónikus betegségek közé sorolja. Sokan lebecsülik és összetévesztik az allergiával. Az allergia tünetei: könnyezés, viszketés, tüsszögés, orrfolyás, fejfájás Az asztma tünetei: köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés, légszomj, hosszan tartó nátha Asztmás rohamkor a légutakat a A klímaváltozás is felelős azért, hogy sok az asztmás Első látásra úgy tűnhet, hogy a különféle környezetvédelmi akciók szervezésében a fiatalokat az önmutogatás, a figyelemfelkeltés vezérli. Szó sincs ilyesmiről. Sajnos nagyon is súlyos következménye is van a romló környezetnek, a klímaváltozásnak. Ma már nyilvánvaló, hogy részben emiatt nőtt meg az utóbbi időben a bizonyos betegségekben, például az asztmában szenvedők száma. Szlovákiában 17 ember közül egy asztmás. hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők sima izomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. A beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni. Jó hír, hogy jók az asztma kezelésének lehetőségei. Alapját a gyulladáscsökkentő, főleg a belélegzett, úgynevezett aeroszolos gyógyszerek alkotják. „Azoknak, akiknél ez a forma nem hoz eredményt, az innovatív biológiai kezelést ajánljuk. Ezzel kordában tarthat a betegség, ami hozzájárul a jobb életminőséghez – mondta Dr. Helena Leščišinová tüdőgyógyász, s megjegyezte: – A betegnek fegyelmezettnek kell lennie, és be kell tartania az orvos ajánlásait. Az asztma ugyanis gyógyíthatatlan betegség, ami nemcsak alapos diagnosztikát, hanem rendszeres ellenőrzést és a kezelés szabályainak következetes betartását igényli.” A beteg rendszeres ellenőrzése a sikeres kezelés elengedhetetlen feltétele, és megköveteli az orvos és a beteg együttműködését. A kezelés „testre szabott”, célja a tünetek minimalizálása, az asztmás roham elkerülése és a jó életminőség biztosítása.

Nem igaz, hogy…

 • az asztma főleg a „fejben” van
 • segítenek a táplálék-kiegészítők
 • ha a beteg jól érzi magát, nem kell folytatnia a kezelést
 • az ember kinövi az asztmát
 • az inhalációs kortikoidoknak ugyanolyan mellékhatásuk van, mint a szisztémás kortikoidoknak
 • a dohányzás nem hat sem az egészségre, sem a kezelésre
 • az asztmásnak nem szabad sportolnia

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?