A hőemelkedés nem csak fizikai probléma tünete lehet!

d1fktkpTURBXy83YTI4ZmEyNjRjN2I3ZGE2YjA4OTI4MGU5NTUwNzVhMS5qcGeRlQLNB9AAwsM

A hőemelkedésnek számos oka lehet. A kutatók megállapították, hogy ilyen esetben nem csak fizikai problémák jöhetnek szóba.  

Hogyan függ össze a depresszió és a láz? A UC San Francisco kutatói megállapították, hogy a depresszióval küzdők testhőmérséklete magasabb. Ez a kapcsolat azonban nem ad magyarázatot arra, hogy a depresszió növeli-e a testhőmérsékletet, vagy hogy az hőemelkedés hozzájárul-e a depresszióhoz. Ezért kérdéses, hogy a testhőmérsékletet befolyásolhatja-e a depresszió kezelése, vagy, hogy a depresszió enyhíthető-e a testhőmérséklet csökkentésével.  

A kutatók a tanulmányt a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé. Azt vizsgáltták, hogy a depressziós emberek megemelkedett testhőmérséklete mit tükröz pontosan - a hűtési képesség csökkenését, az anyagcsere fokozott hőtermelését, vagy a mindkettőt egyszerre.  

A kutatók több mint 20 ezer, különböző nemzetiségű ember adatait elemezték. A testhőmérsékletüket mérő készüléket viseltek, és kérdőívek segítségével számoltak be minden nap a depresszió esetleges tüneteiről. A kutatás 7 hónapig tartott, és a kutatók 106 ország résztvevőitől gyűjtöttek adatokat. Kiderült, hogy a testhőmérséklet és a depresszió tüneteinek súlyossága között közvetlen összefüggés van - minél rosszabbak a tünetek, annál magasabb a testhőmérséklet. Az is kiderült, hogy a súlyosabb depressziós eseteknél nem volt jelen az általános napi hőmérséklet-ingadozás.  

A kutatók elgondolkodtak, hogy van-e értelme a depresszió kezelésében a hőmérséklet csökkentésének. Ashley Mason, a tanulmány vezető szerzője szerint ez működhet. Egyelőre nem sok bizonyíték utal arra, hogy a forró fürdő vagy a szaunázás segíthet a depresszió kezelésében. Azt feltételezik, hogy beindítanak a szervezetben egy olyan mechanizmust, amely lehűti azt, például az izzadás révén.  

Ebben az esetben a test felmelegítése paradox módon a testhőmérséklet csökkenéséhez vezethet, ami hosszabb ideig tart, mint például egy hideg fürdőben való egyszerű lehűlés - mutat rá Mason. A napfényről köztudottan csökkenti a depresszió tüneteit, és eszerint úgy tűnik, hogy télen a szaunázás is segíthet. Természetesen ne helyettesítsük alternatív módszerekkel a pszichiáter által előírt kezelést - további kutatásokra van szükség az ilyen módszerek hatékonyságának megerősítéséhez.  

Ha fertőzéssel járó magas láza van, ne kísérletezzen szaunával vagy forró fürdővel, hogy elkerülje a szervezet túlmelegedését. Az emelkedett hőemelkedést ne kezelje hővel; előbb mindig a tünetek okát kell megállapítani.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?